Hoppa till huvudinnehållet

Campus redo för skärpta coronaåtgärder – så ser planen ut

Publicerad:
Antalet studenter som kan vara på plats i lokalerna på Campus halveras om FHM tar nästa steg i den trappa av smittskyddsåtgärder som har presenterats.
Antalet studenter som kan vara på plats i lokalerna på Campus halveras om FHM tar nästa steg i den trappa av smittskyddsåtgärder som har presenterats.

Smittan ökar i samhället, men på såväl De la Gardiegymnasiet som på Campus tycks läget för närvarande vara förhållandevis lugnt. Likväl kan distansundervisning stå för dörren.

Det gäller i första hand vuxenutbildningen. Om Folkhälsomyndigheten tar klivet till det andra steg av åtgärder som man har flaggat för rekommenderas "delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna".

På Campus västra Skaraborg har man förberett sig för en sådan eventualitet. Planen, berättar vuxenutbildningschef Mariella Niemi, är att dela in lokalerna i sektorer så att studenter från olika utbildningstyper inte möts. Av det följer sedan naturligt en ökad andel distansundervisning (som ju bedrivs till viss del även under normala omständigheter); med sektoriseringen halveras de cirka 1 000 studieplatser som finns att tillgå i lokalerna till omkring 500.

– Det kommer att drabba alla utbildningar, men vi kommer att prioritera SFI och de som läser kurser på grundläggande nivå, säger Mariella Niemi.

Prio kommer även att ges till elever som behöver göra laborationer och prov eller som av olika skäl behöver coachning på plats.

Gymnasiet i steg 3

För De la Gardies del ligger distansundervisning något längre bort. Först i Folkhälsomyndighetens tredje steg av smittskyddsåtgärder, som kan tillkomma vid en "mycket hög smittspridning och en mycket hög vårdbelastning", är det aktuellt att skicka hem gymnasieeleverna.

– Vi får verkligen hoppas att vi inte kommer dit, säger Andreas Bill (C), ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden, väl medveten om den påverkan på ungdomarnas mående som distansundervisningen har haft.

Artikeltaggar

Campus LidköpingFolkhälsomyndighetenLidköpingSkola och utbildningVuxenutbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.