Hoppa till huvudinnehållet

Storskola på Dalängen ett av fyra tänkbara scenarier

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Renovering och nybyggnad enligt tidigare förslag eller en storskola som täcker även Rudens behov? Framtiden för Dalängskolan är i dag oviss, men en fördjupad utredning ska ge svar om vägen framåt.
Renovering och nybyggnad enligt tidigare förslag eller en storskola som täcker även Rudens behov? Framtiden för Dalängskolan är i dag oviss, men en fördjupad utredning ska ge svar om vägen framåt. Foto: Sören Turesson

Hur ska behovet av högstadieplatser lösas samtidigt som hänsyn tas till gymnasiets och vuxenutbildningens lokalbehov? Den frågan ska besvaras av en utredning som serviceförvaltningen väntas få i uppdrag att genomföra.

Enligt tidigare fullmäktigebeslut ska kommunens högstadieskolor byggas ut och anpassas för att kunna ta emot 500 elever vardera. Den planen sattes i verket genom den ombyggnad som har skett på Fredriksdalskolan, men i projekteringsarbetet inför motsvarande arbete på Dalängen och Ruden visade sig delar av lokalerna vara i sämre skick än väntat.

Detta, liksom den önskan om att ta över Rudenområdet som utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens majoritet uttryckt och Raoul Wallenbergskolans förestående etablering, innebär att det finns behov av att göra en fördjupad utredning kring skollokalerna. Pengar för ändamålet, två miljoner kronor, har avsatts i budget för 2022.

Läs också

”Utanför boxen”

I dag väntas servicenämnden besluta om att ge förvaltningen utredningsuppdraget. I ärendehandlingarna anges att utredningen ska väga in såväl lokalförsörjningsprogrammet för 2021/2022 som det behov av fullmåttshall som framkommit i kultur och fritids idrottsplatsutredning samt de eventuella vinsterna med en samlokalisering av vuxen- och gymnasieutbildningen.

Det förslag som tas fram ska vara "visionärt", "hållbart" och "gärna utanför boxen" och "beakta nya idéer och tankar kring framtidens behov av skollokaler samt moderna och flexibla lärmiljöer".

Fyra scenarier

Följande fyra scenarier föreslås vara utgångspunkten i utredningsarbetet:

1) Rudenschölskolan och Dalängskolan byggs ut/anpassas enligt tidigare presenterat förslag så att 500 elever kan tas emot per skola. I detta scenario blir det alltså ingen samlokalisering av gymnasiet och vux och det lokalbehov som utbildning och arbetsmarknad har flaggat för får lösas på annat håll.

2) Förändrad verksamhet på Rudenschöldskolan så att vuxenutbildningen och/eller den gymnasieutbildning som i dag bedrivs på DLG Norra kan ta plats i DLG-kvarteret.

I scenario 2 behöver de högstadieplatser som försvinner ersättas. I scenario 3 och 4 finns två alternativa vägar för detta.

3) Helt ny placering av högstadieskola.

4) En stor skola på Dalängen som täcker behovet för både nuvarande Rudenschöldskolan och Dalängskolan där antalet elevplatser avgörs under utredningen.

Här syns de delar av Rudenschöldskolan som har dömts ut.
Här syns de delar av Rudenschöldskolan som har dömts ut. Foto: Thomas Kühnel

Tar sin tid

Barn och skola har tidigare framhållit vikten av att snarast komma till skott med skolrenoveringarna.

– Ska det bli någon förändring måste det redas ut så att vi kan starta med Dalängen senast hösten 2022, sa barn- och skolchef Jonny Palmkvist till NLT i november.

Den föreslagna utredningen ger dock inte intrycket av att vara gjord i en handvändning.

– Det är klart att det är en rätt så lång process, men vår ambition är att försöka få med det in i vårens arbete med strategisk plan och budget, säger Anders Kindberg, områdeschef för fastighet och park på serviceförvaltningen.

Innebär det att man kan vara igång med arbetet rent praktiskt till hösten?

– Det är för tidigt att säga. Vi får se vad våren ger, hur långt det kommer, säger Anders Kindberg.

Artikeltaggar

Anders KindbergDalängskolanFredriksdalskolanJonny PalmkvistRudenschöldskolanSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.