Hoppa till huvudinnehållet

Leos bilder ska riva bergsmuren

Publicerad:
Vardagen och livet visas på Leo Pedersens utställning på Elly Thai i Vargön. Kanske kan även grästorparna våga sig på att ställa ut i grannorten?
Vardagen och livet visas på Leo Pedersens utställning på Elly Thai i Vargön. Kanske kan även grästorparna våga sig på att ställa ut i grannorten? Foto: Emma Hurtig

Vardagen genom mobillinsen är vad Leo Pedersen visar i sin utställning på Elly Thai i Vargön.

Nu river han murarna och uppmuntrar grästorparna att ställa ut på bruksorten. Men bara amatörer.

– Det här är en fredad zon för oss amatörer, berättar han.

Som en av naturen skapad mur skiljer tvillingbergen Hunne- och Halleberg de båda småorterna Grästorp och Vargön åt.

Många Vargöbor har aldrig hört talas om Grästorp, och vissa grästorpare känner vagt till Vargön - det är väl där smältverket är, vad?

Men Salbördige Leo Pedersen har hittat till Vargön, och försöker riva murarna mellan orterna. Trots allt är det ju faktiskt närmare till bruksortens centrum från Grästorps, än vad det är till Vara.

Ett sätt att förena människor kan vara genom konst.

– Det hela började med att jag tar mycket kort. Just nu jobbar jag på Vårvik (ett nytt bostadsområde som byggs i Trollhättan, red.anm.) och kör grusbil. Jag tog bilder därifrån och ville visa arbetskamraterna, berättar Leo.

Eftersom det inte rörde sig om tre, fyra bilder utan kanske det tiodubbla, skrev han ut bilderna och visade upp för sina kollegor. Leo använder nämligen sin mobilkamera som verktyg när han fotograferar, och bilder kommer inte alltid till sin rätta när de visas på en liten skärm.

Bilderna föll i god jord och sitter i dag uppe på kontoret i Vårvik.

Amatörkonst på fredad zon

Trang Quang äger Elly Thai och blev mycket glad när Leo Pedersen ville ställa ut på hennes väggar.
Trang Quang äger Elly Thai och blev mycket glad när Leo Pedersen ville ställa ut på hennes väggar. Foto: Emma Hurtig

En dag när Leo satt och åt sin kyckling med het basilika på thairestaurangen Elly Thai i hemorten upptäckte han plötsligt hur väggarna såg ut:

– Jag tänkte ”vilka tråkiga väggar, och vilka tråkiga tavlor det är på dem”.

Eftersom Leo är en idérik man kom han på att de tråkiga väggarna i stället kunde användas till något bra. Varför inte utställningar, med konst gjorda av amatörer?

– Jag vet att det finns många Vargöbor som är bra på att fotografera.

Han frågade familjen Quang som äger restaurangen om de tyckte att det lät som ett bra förslag, och de var med på noterna från första början:

– Jag tänkte ”varför inte” och accepterade det direkt, berättar ägarinnan Trang Quang, som drivit Elly Thai sedan maj i år.

Genom sin Facebookgrupp Vargön efterlyste Leo fler utställningssugna. I skrivande stund har fyra personer nappat, och fler kan det blir. Grästorpare är nämligen välkomna att ställa ut.

– Men det ska vara amatörer. Det här är en fredad zon för oss amatörer. Och det behöver inte vara fotografier, det kan vara målningar, broderier, dikter, ja, allt som går att hänga på en vägg.

”Varenda kotte kan göra detta själv”

Först ut att hänga på Trangs väggar är initiativtagaren Leo själv, och precis som på jobbet är det fotografier som gäller. Utställningen kallar han Mobilbilder.

– Jag har tagit alla bilder med min mobilkamera. Jag kan inte använda en dyr systemkamera, jag vet inte hur de fungerar och dessutom har man aldrig med sig en sådan när man är ute. Men mobilen har jag alltid med mig i bakfickan, och den är suverän. Alla de här bilderna är tagna i stunden.

Även framkallningen har han gjort själv, också det på ett sätt som vanliga dödliga kan göra.

– Jag har en vanlig mobil, en fotoskrivare och vanligt fotopapper att skriva ut på. Det är inget konstigt alls, varenda kotte kan göra detta själv.

Både Trang Quang och Leo är nöjda med utställningen. De beskriver det som en ”win-win-situation”.

– Vi får visa vår konst, och Trangs kunder får något att titta på. Kanske lockar det hit fler kunder, kanske till och med från andra sidan berget, säger Leo.

Arbetet på Vårvik varvas med andra ögonblicksbilder.
Arbetet på Vårvik varvas med andra ögonblicksbilder. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

Grästorps kommunHallebergHunnebergKonstMeraNyheterVänersborgs kommunVargön

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.