Hoppa till huvudinnehållet

Vill minska julstressen med yoga

Publicerad:
På söndag håller Marie Svensson ett julinspirerat yogapass till förmån för Musikhjälpen.
På söndag håller Marie Svensson ett julinspirerat yogapass till förmån för Musikhjälpen. Foto: Emma Hurtig

Yoga och julstämning, går det ihop?

Enligt yogainstruktören Marie Svensson gör det det.

På söndag arrangerar hon ett julinspirerat yogapass där alla intäkter går till Musikhjälpen.

På måndag startar Musikhjälpen – ett årligt arrangemang som började sändas 2008 och som under en vecka innan jul engagerar sina lyssnare att samlar in pengar till olika aktuella teman.

Ett sätt att få in pengar kan vara att ordna en egen insamling som sedan ges till Musikhjälpen, något som Marie Svensson, Salstad, tjuvstartar med på söndag kväll.

Då håller hon nämligen ett julinspirerat yogapass i Flo-Sals bygdegård.

– Det blir väldigt enkelt, man behöver inte kunna någon yoga innan, utan det blir ett perfekt tillfälle att prova på. Alla kan vara med och man deltar utifrån sin egen förmåga. Alla intäkter kommer att gå till Musikhjälpen, säger Marie.

Ryggskott

Det är ett par år sedan Marie började med yoga:

– Jag gick ett par terminer för Susanne Ljungsberg eftersom jag hade fått skavanker på rygg och knä.

Coronapandemin satte sitt grepp även i Maries kropp, men inte i form av influensa, hosta och smakbortfall. Marie arbetar nämligen inom vården och fick på helgtid ägna dagarna åt smittspårning.

– Jag arbetade sex dagar i veckan. Varje lördag satt jag bara still framför datorn och smittspårade.

Eftersom tiden för yogautövandet hade blivit mindre började kroppen säga ifrån när den ständigt satt framför datorn. Till sist blev det så illa att ryggskott efter ryggskott följde på varandra, och att ta sig ner på en yogamatta var inte att tänka på.

Då, när det var som värst, började Marie en utbildning i att bli yogainstruktör, som hon av en slump stötte på.

– Det var i mars 2021. Hela kursen gick digitalt och vi fick pass vi skulle nöta in och träna på minst fyra gånger i veckan. Jag tänkte att om jag skulle börja med yoga igen så fick jag göra det ordentligt från grunden.

– Försiktigt, försiktigt fick jag lära kroppen i lugn och ro att det inte är farligt att röra sig. Ryggen är mycket bättre i dag, jag kan känna av den men det går inte att jämföra med hur illa det har varit. För mig har yogan hjälpt mig att slappna av i musklerna.

Det är också vad Marie hoppas att söndagens julinspirerade yogapass ska hjälpa deltagarna att göra.

– Det ska minska stress och anspänningar inför jul.

Den sorts yoga som Marie kommer att leda på söndag kallas för medicinsk yoga för kvinnor, men även män kan vara med på detta lugna pass.

– Det blir mycket avspänningsövningar. Men man måste anmäla sig till mig om man vill vara med, så att jag vet hur många som kommer för att inte riskera någon smittspridning.

Artikeltaggar

FloFlo-Sal bygdegårdsföreningGrästorps kommunMarie SvenssonMeraMotion och hälsaMusikhjälpenSalstad

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.