Stadstrafiken kommer att försvinna – kan ersättas med taxibilar

Publicerad:
Stadstrafiken i Skara kommer att förändras så att bussarna försvinner och det blir istället taxibilar. Foto: Elin Andersson

Stadstrafiken i Skara kommer att försvinna.

Att för få åker samtidigt som större bussar skulle förstöra stadskärnan leder till förändringar.

– Vi vill istället utreda hur vi kan ha kollektivtrafik med taxibilar, säger Ylva Pettersson (M), kommunalråd i Skara.

De blå bussar som rullar på Skara tätorts gator ser ut att bli ett minne blott.

Vid halvårsskiftet 2024 plockas de bort av Västtrafik som kommit fram till att det är alldeles för få passagerare, då chauffören ofta är helt ensam i bussen.

– Vi förstår att det varken är ekonomiskt eller miljömässigt försvarbart att fortsätta så, säger Ylva Pettersson (M) som är kommunalråd i Skara.

Västtrafik har funderat på hur det kan lösas, och tagit upp frågan med Skara kommun.

– Västtrafik föreslog först att det skulle bli de ännu större regionbussarna som skulle köra vissa sträckor, men det går inte. De större bussarna skulle inte få plats på våra medeltida gator, säger Pettersson.

Titta noga på de lokala stadsbussarna i Skara, för om ett par år är de borta.
Titta noga på de lokala stadsbussarna i Skara, för om ett par år är de borta. Foto: Elin Andersson

”För lång väntetid”

Vid sitt senaste sammanträde diskuterade kommunstyrelsen återigen frågan och en minibuss kom på förslag.

– Västtrafik lade fram för oss att det istället skulle bli en minibuss som är anropsstyrd för de som vill åka inom Skara. Det skulle bli flera miljoner billigare än regionbussarna, men det skulle bara vara en enda minibuss. I värsta fall kan det då bli upp till två timmars väntetid och det går inte att säga exakt när den skulle komma. Det funkar om du ska åka och hämta ett paket, men om du har en tid att passa hos tandläkaren eller på vårdcentralen går det inte, menar Pettersson.

Kollektiv taxi

Oppositionspartierna ansåg att minibussen skulle kunna göra jobbet, men kommunstyrelsen beslutade att istället titta närmare på ytterligare ett alternativ.

– Vi vill utreda hur kollektivtrafik med taxibilar skulle fungera. Då får vi det anropsstyrt men med fler fordon. Då kan flera personer åka samtidigt utan långa väntetider. Det skulle också bli betydligt billigare och i andra kommuner har de sett att det blivit bättre service med den här lösningen, samtidigt som priset för resan är samma i en taxibil som den hade varit i en buss, säger kommunalrådet.

Det är fortfarande ett bra tag kvar tills förändringen kommer att märkas för Skaraborna. De blå halvstora bussarna kommer att fortsätta rulla, med eller utan passagerare, fram till sommaren 2024.

Artikeltaggar

KollektivtrafikNyheterSkaraTaxiVästtrafik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare