Hoppa till huvudinnehållet

Papptallrikar och färre grönsaker i skolan efter personalbrist: ”Varit slitigt”

Publicerad:
”Man kan gå kort en dag, två dagar, tre dagar. Men när det blir återkommande blir det ganska påfrestande. Det finns ju en anledning till att vi har en viss bemanning – det är för att vi har det behovet”, säger Nathalie Torstensson om den ansträngda personalsituatiionen. Arkivbild.
”Man kan gå kort en dag, två dagar, tre dagar. Men när det blir återkommande blir det ganska påfrestande. Det finns ju en anledning till att vi har en viss bemanning – det är för att vi har det behovet”, säger Nathalie Torstensson om den ansträngda personalsituatiionen. Arkivbild.

Minskat grönsaksutbud, mat på papptallrikar och hårdare prioriteringar när det gäller städ. En ansträngd personalsituation tvingar fram vidta åtgärder på skolor och i andra verksamheter i Lidköpings kommun.

– Jag märker på min personal att det är tufft och slitigt för dem, säger Nathalie Torstensson, områdeschef för måltid och lokalvård.

Hög sjukfrånvaro kopplat till pandemin tillsammans med dålig tillgång på kompetent personal att fylla luckorna med har lett till ett ansträngt läge för måltidsverksamheten Lidköpings kommun.

– Det har varit tufft till och från under hela höstterminen, konstaterar Nathalie Torstensson.

”Behöver göra något”

Som en följd har arbetsbelastningen varit tyngre än vanligt för den personal som varit på plats och många har fått hoppa runt mellan enheter för att lösa situationen. Så kan man ha det ett tag, men när det blir ihållande tar det ut sin rätt.

– Vi har gått en bra tid här nu och jag märker på min personal att det är tufft och slitigt för dem, säger Nathalie Torstensson som sett sig nödd att vidta åtgärder.

– Vi som arbetsgivare behöver gå in och göra någonting för att hjälpa dem, för att minska arbetsbelastningen i den mån vi kan.

Det betyder att ett antal prioriteringar nu görs:

– Till exempel kommer vi nu att erbjuda två enkla sallader istället för det fina salladsutbudet som vi annars har ute på skolorna. Vi kommer också att servera på papperstallrikar så att vi minimerar momenten för disken.

Priostäd

På städfronten kommer man vid behov att skjuta upp arbetsinsatser i den mån det går till förmån för mer akuta sådana.

Städas det annars mer än vanligt på grund av corona?

– I början gick vi in och gjorde mer, vi städade det vi kallar "ta-ytor" lite oftare. Sedan har det återgått till det normala, men vi ligger högt i våra städrutiner. Men givetvis beaktar vi det – vi kommer inte att äventyra säkerheten hygienmässigt, säger Nathalie Torstensson.

Successiv start

Förändringarna kommer att införas successivt (i takt med bland annat leveranser av papperstallrikar) med start den 9 december och gäller i ett första skede till och med den 23. Verksamheter inom såväl utbildning (De la Gardiegymnasiet), barn och skola och social välfärd berörs.

– På äldreboenden försöker vi behålla samma matutbud som vi har haft. Vi kanske minskar på salladen i bland, men det är väl de som blir minst berörda.

Artikeltaggar

CoronavirusetLidköpings kommunMat och dryckNathalie TorstenssonSkola och utbildningSkolmat

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.