Hoppa till huvudinnehållet

Elchock i hela landet – så drabbas du av rekordpriserna: ”Klart att det slår”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Nathalie Lindgren, gruppchef marknad på Billinge energi, är försiktig med att sia om hur elpriserna kommer att slå för kunderna. ”Men det är klart att det slår.”
Nathalie Lindgren, gruppchef marknad på Billinge energi, är försiktig med att sia om hur elpriserna kommer att slå för kunderna. ”Men det är klart att det slår.”

Elpriserna skenar. För en familj i en villa med direktverkande elvärme kan det komma att handla om flera tusenlappar i december. Men att säga något med säkerhet är svårt.

– Vi är väldigt försiktiga med att sia. Att säga "standardvärdet för en eluppvärmd villa blir det här" går inte, säger Nathalie Lindgren, gruppchef marknad på Billinge energi.

Höga gaspriser i Europa, lägre nivåer än normalt i vattenmagasinen i Norden, ovanligt lite blåst och ihållande kyla. Flera samverkande faktorer har lett fram till situationen med elpriser på rekordnivåer. Det finns visserligen tecken på en dämpning, men prognosen är osäker och varningsflagg har höjts för nya pristoppar efter årsskiftet.

Så sparar du el: Extra tröja och andra tips från experten

Många konsumenter har rörligt elprisavtal, oftast baserat på ett månadssnitt men även med debitering timme för timme, och för dem lär det blir ett rejält avtryck plånboken. Bättre är läget för den som var förutseende nog att teckna avtal om fast pris när nivån var lägre. Att på det viset skydda sig mot pristoppar kan vara lockande, men att i dagens läge låsa fast priset kan vara lite sent påkommet.

Många faktorer

Så hur slår elchocken mot en villaägare? Det beror på en rad faktorer, bland annat byggnadens storlek, antal personer i hushållet, beskaffenheten hos isolering, fönster och dörrar och, inte minst, uppvärmningssätt.

Värst blir det för den som har direktverkande elvärme. För en sådan villa är ett vanligt förekommande riktvärde för elförbrukningen 20 000 KWh/år, där merparten sker under årets kallare period. Om man utifrån det räknar på en förbrukning på cirka 2 500–3 000 KWh under december riskerar månadens elräkning att bli flera tusenlappar dyrare.

– Det är klart att det slår. Kylan kom plötsligt och har hållit i sig. Medeltemperaturen är kallare än på många år i vårt område. Drar vi på värmen då och ska hålla en medeltemperatur på runt 22–23 grader i ett hus kommer det att märkas givetvis, speciellt om man inte har en energisnål uppvärmning, säger Nathalie Lindgren.

Men någon prognos i kronor och ören är hon inte beredd att ge; ingen vet ännu vad snittpriset för månaden kommer att bli eller hur kallt det kommer att vara.

– Vi är jätteförsiktiga med att säga någonting egentligen för det skapar mer oro än vad det ofta behöver bli. Det vi kan konstatera är att priserna är extremt höga och att om man har möjlighet att påverka sin förbrukning kan det vara bra att göra det.

Med annan uppvärmning än direktverkande el, till exempel fjärrvärme som är vanligt förekommande i Lidköping, uppskattas förbrukningen i en normalvilla till omkring 5 000 KWh och eventuell prischock blir därmed mindre.
Med annan uppvärmning än direktverkande el, till exempel fjärrvärme som är vanligt förekommande i Lidköping, uppskattas förbrukningen i en normalvilla till omkring 5 000 KWh och eventuell prischock blir därmed mindre. Foto: Sören Turesson

”Kan hända mycket”

Snittet hittills i december ligger på tisdagen på 190,39 öre per KWh i det elområde som Lidköping tillhör, vilket är mer än 500 procent högre än fjolårets snitt för hela månaden. Men att utifrån det dra slutsatser om utfallet är förhastat, menar Nathalie Lindgren.

– Decemberpriset vet vi inte förrän den 1 januari. Nu, den 7 december, har vi ingen aning. Det kan hända otroligt mycket den här månaden, säger hon och pekar på omständigheter som talar för en ljusning.

– Nu ser det ut att bli lite mildare här i mitten av december och vi verkar få lite mer vind och det är ju sådant som påverkar det rörliga elpriset positivt. Vi hade utmaningar med vattenkraften när kylan slog till, men nu har ju det stabiliserat sig lite grann så nu forsar det på och produceras i princip som vanligt där uppe.

80 rostmackor

Den mängd el vi förbrukar mäts i kWh, kilowattimmar. Det är en term vi hört och sett mycket av den senaste tiden, men ändå är det nog få som har stenkoll på vad enheten motsvarar rent konkret. Här ger vi, utifrån uppgifter från Skånska energi och Eon, några exempel för att göra bilden något klarare:

1 KWh räcker till...

...att bada bastu i 12 minuter

...att ladda mobilen i 200 timmar

...att dammsuga i 1 timme

...att titta på 20 avsnitt av Game of Thrones

...att rosta 80 skivor formfranska

...att föna håret i 30 minuter

...att värma 6 portioner ostschnitzel med bearnaisesås i micron

...att bada bubbelbad i 40 minuter

...att spela Minecraft i 20 timmar på en bärbar dator

Det här kan han göra 39 gånger till på 1 KWh.
Det här kan han göra 39 gånger till på 1 KWh. Foto: Claudio Bresciani/TT

Så fördelar sig förbrukningen

På ett år kan elanvändningen i ett villahushåll fördela sig ungefär enligt följande:

Kylskåp, frys och sval: 1000 kWh

Belysning: 1000 kWh

Tvätt och tork: 1000 kWh

Elektriska apparater: 850 kWh

Matlagning och köksredskap: 800 kWh

Disk: 350 kWh

Källa: Fortum

Artikeltaggar

KonsumentLidköpingNyheterSverige

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.