Hoppa till huvudinnehållet

Tårtkalas när Sockerbagaren fyller moppe: ”Är ganska ensam annars”

Publicerad:
Berit Svensson och Christina Johansson serverar tårta tillsammans med Solveig Svantesson när Sockerbagaren firade att de ”fyller moppe”, alltså 15 år.
Berit Svensson och Christina Johansson serverar tårta tillsammans med Solveig Svantesson när Sockerbagaren firade att de ”fyller moppe”, alltså 15 år. Foto: Elin Andersson

En sockerbagare det finns i staden,

som serverar tårta mest hela dagen.

Så var det idag när seniorcaféet fyllde moppe.

– Jag finner nöje i att prata med andra människor, eftersom jag är ganska ensam annars, säger Göran Ivarsson, 78 år och besökare på träffpunkten.

Firas den som firas bör!

Berit Svensson och Christina Johansson serverar tårta till Göran Ivarsson från Axvall, som kommer varje gång det är öppet på Sockerbagaren.
Berit Svensson och Christina Johansson serverar tårta till Göran Ivarsson från Axvall, som kommer varje gång det är öppet på Sockerbagaren. Foto: Elin Andersson

Hela veckan är det någon form av kalas för Sockerbagaren på Skaraborgsgatan i Skara. I dag slogs dörrarna upp för de som var sugna på tårta. Inte mindre än tre olika sorters bakverk var beställda och den första med blåbär och marsipan föll väl i smaken medan NLT hälsar på.

Berit Svensson och Christina Johansson, båda från PRO, blev aktiva volontärer på Sockerbagaren för ungefär fyra år sedan.

– Vi blev uppraggade av en annan i PRO som frågade om vi ville hjälpa till, och det kan vi så klart göra tänkte vi då, berättar Christina.

Sedan dess har de serverat en lång rad koppar med kaffe och fika till besökarna. Idag var det extra smidigt då de inte behövde ta betalt utan kunde servera alla ändå.

"Vi trivs här” är Göran tydlig med. Annars hade han inte kommit hit tre gånger i veckan.
"Vi trivs här” är Göran tydlig med. Annars hade han inte kommit hit tre gånger i veckan. Foto: Elin Andersson

En av deltagarna som dyker upp är Göran Ivarsson, 78 år från Axvall.

– Jag försöker vara här på måndagar, tisdagar och torsdagar. Det är alla dagar det är öppet just nu, men jag hoppas att de kan öppna hela veckan igen sen, som det var förut, berättar han.

”Vi trivs här”

Sockerbagaren har en speciell plats i Görans hjärta.

– Jag finner nöje i att prata med andra människor, eftersom jag är ganska ensam annars, säger han om livet och möjligheten att besöka seniorcaféet.

Fler gubbar, eller om vi ska kalla dem herrar, trillar in genom dörren och sorlet stiger när samtalen tar fart.

– Vi kommer hit för att vi trivs här. Vi trivs här med de människor som kommer hit, säger Göran och minns en särskild händelse med ett skratt.

– Jag åkte förbi en kväll och då hade S i skylten gått sönder, så det stod ”ockerbagaren”. Men det är inget ocker här.

Lokalen fylls på med besökare, och när NLT råkar vara där är det bara ”gubbar” som har massor att prata om.
Lokalen fylls på med besökare, och när NLT råkar vara där är det bara ”gubbar” som har massor att prata om. Foto: Elin Andersson

Stort firande på onsdag

Frivilligsamordnaren Solveig Svantesson är med och berättar om jubileet.

– Vi har flera aktiviteter planerade för våra frivilliga, men allt är med reservation för om det blir ändrade coronaregler. Planen är i alla fall att vi ska fira stort på onsdag, med alla som ställer upp frivilligt. Det är ett 40-tal anmälda av 50 totalt, säger hon.

Det är cafévärdar, högläsare vid äldreboenden, stick- och virkgrupp, mattcurlingfunktionärer och de som samarbetar i Skara Senior.

– Många har slutat under pandemin, men ibland kommer det nya som anmäler sig själva. Eller så får jag övertala några ibland, säger Solveig med glimten i ögat.

Frivilligsamordnare Solveig Svantesson ser ut över lokalen och konstaterar att tårtan nog ska väl smaka hos besökarna.
Frivilligsamordnare Solveig Svantesson ser ut över lokalen och konstaterar att tårtan nog ska väl smaka hos besökarna. Foto: Elin Andersson

Träffa fôlk

Hon ser sig om i den gamla frisersalongen som blev det senaste tillägget för verksamheten, 2011 när de fick tillgång till mer yta. Den utvidgade lokalen är en av de viktigaste grejerna som hänt under de 15 första åren, så fler kan komma och vara med. Som den gången det serverades våfflor och 110 personer dök upp.

– Det är mest stammisar som kommer, och det är väldigt viktigt för dem. Andra är så klart också välkomna, menar hon och vet varför det är viktigt.

– Här kan man alltid träffa någon man känner och prata med den. Och om det inte är någon man känner sen förut så får man nya vänner att lära känna.

I början av 2000-talet var det pensionärsföreningarna SPF och PRO som tog initiativ och arbetade fram seniorcaféet som en träffpunkt för Skaras äldre. Idag är även SKPF och Röda Korset medarrangörer.

Artikeltaggar

ÄldreAxvallJubileumNyheterSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.