Hoppa till huvudinnehållet

Den återvunna silverfalken har landat på Leif: ”Hade inte förväntat mig det”

Publicerad:
Foto: Skaraborg NWT Media

Silverfalken, en av Naturföreningens finaste utmärkelser, häckar i Grästorp.

Närmare bestämt på Leif Sjöbergs bröst, och där lär den stanna.

– Det är en uppskattning för det man har gjort genom åren, säger pristagaren.

En liten falk i återvunnet silver blänker från Leif Sjöbergs bröst, när han möter upp NLT i hemmet i Vårbacka. Denna utmärkelse och nål har han fått för ”lång och trogen tjänst” som han själv beskriver det.

– Det är en uppskattning för det man har gjort genom åren. Men jag hade inte förväntat mig det.

Silverfalken är en nål som Naturskyddsföreningen delar ut till ideella krafter inom föreningen som gjort något speciellt för föreningen, eller som varit verksamma under lång tid. Priset delas ut vartannat år under Naturskyddsföreningens årsstämma.

Silverfalken, en utmärkelse för lång och trogen tjänst. Nålen bär Leif vid speciella tillfällen.
Silverfalken, en utmärkelse för lång och trogen tjänst. Nålen bär Leif vid speciella tillfällen. Foto: Emma Hurtig

Flytten väckte intresset

Verksam under lång tid är väl det minsta man kan säga om Leif Sjöberg, som var med och grundade Grästorpskretsen redan 1972. Intresset för natur fick han tidigt, då han som liten flyttade med familjen till Vårbacka i Ås.

– Glöm inte att mata fasanerna, sade den förre ägaren och uppgiften blev Leifs lott.

Nominerade till Silverfalken gjorde klubbkompisen Linda Ernelind. Men det var för två år sedan.

– Jag visste att jag blev nominerad redan 2019, men det delades inte ut något i fjol, så jag tänkte ju inte på att jag var nominerad.

Så en tämligen överraskad Leif tog emot samtalet från Naturskyddsföreningens vice ordförande när han var ute i trädgården.

– Jag fick reda på det en månad före det skulle delas ut, och vi fick hålla det hemligt.

Guinnessrekordbok fem gånger

I Linda Ernelinds nominering fanns bland annat ett långt CV över vad Leif med hjälp av Naturskyddsföreningen och Fältbiologerna gjort genom åren. Många glada minnen återuppväcktes.

Det står att ni kommit med i Guinness rekordbok fem gånger. Berätta!

– Det var Gunnel Lundmark som stod för idéerna, jag satt som ordförande i Naturskyddsföreningen Grästorp och vi var med på det. Gunnel startade en insamling av mjölkpaket, det fanns ingen sådan då. Hon fick in massor av paket. Skolan var involverad och man byggde en stor pyramid av alltihop. Jag tror att det var Gunnel som räknade alltihop och skickade in.

Insamlingarna som hamnade i rekordboken innefattade bland annat också vitvaror, plastartiklar och miljöfarligt avfall.

– Om någon har slagit rekorden nu låter jag vara osagt.

Insamlingarna genererade de i dag självklara återvinningsinsamlingar som finns stationerade i Sveriges samhällen.

– Vi har varit ett jädra tajt team, Gunnel Lundmark och jag, vi knöt upp så många människor med samma mål: att öka intresset för hela tänket vad gäller miljön.

25 år ingen merit

25 år som ordförande är även det en punkt på meritlistan.

– Det är allt för länge, det ser jag inte som en merit. Det är synd att vi inte kunde ragga upp någon annan tidigare. Det är bra att Amanda Hellberg blev ordförare efter mig, hon är ung och tjej.

Leif är fortfarande aktiv i föreningen och sammankallande i kretsens fågelsektion. Han startar inga nya projekt men fortsätter gärna med de som han tidigare dragit i gång.

– Jag får väl skylla på åldern, men jag har svårt att tänka mig att ta tag i nya projekt. Jag håller hellre fast i de jag har, det tycker jag är tillräckligt. Det jag brinner för vill jag fortsätta med.

Fågelbordsinventeringen

Leif Sjöberg och hans skötebarn, fågelborden. Här har han försett fåglar med mat sedan barnsben.
Leif Sjöberg och hans skötebarn, fågelborden. Här har han försett fåglar med mat sedan barnsben. Foto: Emma Hurtig

Ett av dessa projekt är fågelbordsinventeringen, Leifs skötebarn. Den drar i gång vecka 40.

– Den startade jag med 1985. I år är det förhoppningsvis runt 50 hushåll som är med. Folk är så engagerade, även om de säger att de inte kan så mycket. ”Skaffa en fågelbok och ha den liggande på bordet” säger jag åt dem. Det ger så mycket, folk känner samhörighet.

Just samhörigheten har varit en drivande faktor under åren, och den roligaste:

– Mötet med människor, och då framför allt barn och unga.

Och Leif är en av alla män som kan skriva under på uttrycket ”Bakom varje framgångsrik man står en kvinna”.

– Det här har bara varit positivt, men när jag tittar tillbaka undrar jag om jag verkligen hade tid med allt detta, och med heltidsjobb. Kristina (Leifs fru, red.anm.) tog mycket och har varit delaktig i väldigt mycket.

Radarparet Lidbeck och Linné. Idén är en av alla som Leif Sjöberg med hjälp av vänner och klubbkamrater förverkligat genom åren.
Radarparet Lidbeck och Linné. Idén är en av alla som Leif Sjöberg med hjälp av vänner och klubbkamrater förverkligat genom åren. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

Amanda HellbergÅsDjur och naturFältbiologernaGrästorps kommunGunnel LundmarkLeif SjöbergMeraNaturskyddsföreningenNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.