Vaccinpass införs – så här laddar du ned ditt bevis

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Så här skaffar du ditt covidbevis.
Foto: TT
Regeringen har fattat beslut för att möta ett eventuellt värre pandemiläge.
Från och med 1 december behöver du vaccinationsbevis för större inomhusevenemang.
Så här skaffar du ditt bevis.

Regeringen har nu fattat beslut som möjliggör vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med över 100 deltagare.

Förändringarna träder i kraft den 1 december. Beslutet har förankrats i riksdagen.

Men hur skaffar man ett vaccinpass? Vi reder ut frågorna.

Fyra steg

1. Vaccinera dig. Inom sju dagar rapporteras vaccinering in till Nationella vaccinationsregistret. Har du vaccinerat dig tidigare än så ska du inte hindras.

2. Logga in med e-legitimation på www.covidbevis.se

3. Hämta, skriv ut eller spara ditt vaccinationsbevis. När du har hämtat beviset skickas det även automatiskt till din digitala brevlåda, om du har en.

4. Redo att användas. Beviset finns kvar i din digitala brevlåda och kan nyttjas utan åtkomst till internet.

Vaccinationspass

• De vaccinationspass som ska användas vid de berörda sammankomsterna är desamma som sedan 1 juli utfärdas för resor av E-hälsomyndigheten.

• Beviset innehåller qr-kod, och kan laddas ned, skrivas ut eller uppvisas i mobilen. Den som saknar e-legitimation kan skriva ut, fylla i och posta en blankett, men får räkna med avsevärda väntetider.

• Bevis på negativt test eller tillfrisknandebevis omfattas inte av de nya reglerna. För resor finns däremot möjlighet att få olika covidbevis.

Källa: E-hälsomyndigheten

Så här jobbar Nya Lidköpings-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.