Hoppa till huvudinnehållet

Skarafamiljens dubbel – mor och son aktuella för julkalendrar på SVT och Spotify

Publicerad:
Både Ylva Lööf från Skara och hennes som August Mether medverkar i stora julkalenderproduktioner i år. Den 1 december börjar det!
Både Ylva Lööf från Skara och hennes som August Mether medverkar i stora julkalenderproduktioner i år. Den 1 december börjar det! Foto: Privat

Ylva Lööf från Skara spelar en riktig mästerskurk i årets julkalender på SVT.

Samtidigt gör sonen August Mether 24 nya låtar på Spotify under december.

– En del kallar oss Familjen Julkalender just nu, säger Ylva roat.

Den 1 december smäller det bland alla julkalendrar i landet. Bland de som förväntas få flest tittare, lyssnare eller följare är traditionsenliga SVT som i år spelat in ”En hederlig jul med Knyckertz” om en familj tjuvar där sonen vill att de ska bli hederliga människor istället.

En av de som medverkar är Ylva Lööf från Skara.

– Jag spelar en riktig skurktant, som bestämmer över tjuvarna och är chef för Sveriges Förbrytarakademi, berättar Ylva.

Ylva Lööf, i mitten, spelar en riktig ärkeskurk och är chef över alla andra tjuvar.
Ylva Lööf, i mitten, spelar en riktig ärkeskurk och är chef över alla andra tjuvar. Foto: Privat

Ohederlig roll

Inspelningarna ägde rum tidigare i år och i mars var hon bland annat i Luleås gamla fängelse för att spela in scener där, men det mesta arbetet har gjorts i en filmstudio i Stockholm.

– Det ska bli jättekul att se adventskalendern, som vi kallade den när jag var barn. Nu säger man julkalender istället. Det var ett fint manus om en annorlunda tjuvfamilj där ett av barnen får jobba hårt för att få familjen att bli hederlig. Men min roll är definitivt inte hederlig, säger Ylva med ett skratt.

Så här ser hon ut, chefen för Sveriges Förbrytarakademi, Ylva Lööf i julkalendern ”En hederlig jul med Knyckertz”.
Så här ser hon ut, chefen för Sveriges Förbrytarakademi, Ylva Lööf i julkalendern ”En hederlig jul med Knyckertz”. Foto: Privat

Samtidigt som Ylva basar över tjuvarna i SVT:s julkalender är sonen August Mether aktuell med ett liknande uppdrag på Spotify.

Mether, Mede och Lundin

Där är det tre julvärdar som gör varsin kalender, och August är det tillsammans med Anders Lundin och Petra Mede.

– August skriver just nu sin masteruppsats i statsvetenskap vid Uppsala Universitet, så egentligen vet jag inte hur han har hunnit göra 24 nya låtar till Spotify, säger hans mamma.

Anders Lundin, Petra Mede och August Mether, kommer få rätt många lyssnare på Spotify under december.
Anders Lundin, Petra Mede och August Mether, kommer få rätt många lyssnare på Spotify under december. Foto: Spotify

August har gjort sig känd som figuren ”Sommarkatt” på Tiktok och har på relativt kort tid fått närmare 85 000 följare. ”Sommarkattens julkalender” handlar om hur just en sommarkatt kan bli en lussekatt istället och i podden får vi höra märkliga julförberedelser och personliga besattheter blandas med absurd streetpoesi, samtidskommenterande musik och samtal med gäster.

August Mether, a.k.a. Sommarkatten på TikTok gör julkalender för Spotify.
August Mether, a.k.a. Sommarkatten på TikTok gör julkalender för Spotify. Foto: Spotify

– Att få göra en julkalender på Spotify är väldigt stort för mig. Jag kan fortfarande inte riktigt ta in det, säger August Mether i ett pressmeddelande.

Hur firar ni jul själva?

– Vi firar alltid i Skara, och vi firar mycket. Vi börjar tidigt så att det blir mer av det roliga. På första advent bjuder jag alltid mina syskonbarn och gudbarn med familjer på frukost, och då börjar vi med julgröten. Det är en skön känsla, ”att nu är det igång” inför julen så det blir en lång julmånad, berättar Ylva och ser fram emot söndagens adventsfrukost.

Artikeltaggar

JulNöje/KulturNyheterSkaraSommarkatt1SpotifySVTTV-serierYlva Lööf

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.