Hoppa till huvudinnehållet

Äldsta kommuninvånarna mättes av Leif

Publicerad:
Leif Sjöberg mäter Tängeken.
Leif Sjöberg mäter Tängeken. Foto: Emma Hurtig

”Tänk om du kunde tala”

Vad hade man då fått veta av Grästorps äldsta invånare?

Vilket omfång de har kan man i alla fall få reda på. NLT följde med Leif Sjöberg på träd-exkursion där ortens största träd besöktes.

Även om man har en längd långt över den mänskliga medellängden känner man sig väldigt liten när man står intill bjässen som är Grästorps kommuns största ek. Hur länge den har stått där vet nog ingen förutom den själv.

Det sägs att ekar växer i 300 år, lever i 300 år och dör i 300 år, så någonstans mellan 300 och 900 år torde den antagligen vara.

2001 gjorde Grästorps naturskyddsförening ett upprop och folk uppmanades att höra av sig om de kände till någon ovanligt stor ek i kommunen. Syftet var att engagera allmänheten och också få information om stora träd.

Grästorps största träd, eken i Tängs prästgårds hagar. Att stå vid den kan få vem som helst att känna sig liten.
Grästorps största träd, eken i Tängs prästgårds hagar. Att stå vid den kan få vem som helst att känna sig liten. Foto: Emma Hurtig

Mannen bakom det hela är Leif Sjöberg, och det var genom uppropet han fick nys om denna bjässe, som växer i en hage vid Tängs prästgård.

– Jag fick tillgång till Anders Floods fotodokumentation om naturminnen. Den gjorde han 1955 och informationen om de stora ekarna var extra intressant.

I Anders Floods dokumentation fanns flera ekar med. Leif Sjöberg gav sig med hjälp av den och allmänhetens ek-tips ut på exkursion för att mäta ekar runt om i bygden.

350 har han mätt hittills och det är omkretsen 1,30 meter upp som mäts.

Ekedaleken och Tängeken

Länge var eken på Ekedal störst i kommunen, i dag är den en fallen hjälte.
Länge var eken på Ekedal störst i kommunen, i dag är den en fallen hjälte. Foto: Emma Hurtig

Störst ek 1955 var en bjässe på Ekedals egendom i Hyringa. Då mätte den 5,26 meter i brösthöjd. När Leif mätte den hade den ökat till 6,22 meter. Men det var tjugo år sedan och eken är sedan ett par år vält på grund av kraftiga stormvindar.

Därför har Tängeken knipit förstaplatsen med sina 6, 57 meter. Men stämmer verkligen bredden?

NLT fick följa med Leif Sjöberg ut på en exklusiv exkursion för att kolla till ett par utvalda träd och se hur de står sig ungefär 20 år efter den senaste mätningen.

– 6,67! Den har ökat!

Enligt Leif finns det tre anledningar till att Tängeken och dess bjässekompisar i intilliggande socknar trivs så bra.

– Boniteten, alltså den näringsrika marken, att den står solitärt och har fått utrymme att växa och att den har bra vattentillgång, det spelar in på tillväxten.

Bra död eller levande

Artrikedomen är stor i så väl levande som döda ekar.
Artrikedomen är stor i så väl levande som döda ekar. Foto: Emma Hurtig

Med en stamhydda på nära sju meter kan man räkna ut att grenarna inte är några klenis-pinnar. På Tängs mäktiga kung har en rejäl stock till gren ramlat ner i backen.

– Det blir ju ohyggliga tyngder att hålla upp. Det kan ha fallit mycket snö på den grenen som har gjort att den ramlat av, gissar Leif.

Här har ingen fågel bott på många år, men eken kryllar av stort och smått liv.
Här har ingen fågel bott på många år, men eken kryllar av stort och smått liv. Foto: Emma Hurtig

En död ek - eller gren - är bra för naturen. Lavar, insekter och olika svampsorter stortrivs på dessa. De levande ekarna är inte sämre de. I ett och samma träd kan massvis av olika insektsarter husera tillsammans med diverse andra för den biologiska mångfalden viktiga växter och djur.

– Ja, ekarna är värdefulla i alla stadier, säger Leif.

Askar och oxel

Västerbyeken fick sig en mätning.
Västerbyeken fick sig en mätning. Foto: Emma Hurtig

Resan går vidare. Töftaeken är bronsplatstagaren i Grästorp, och den döda eken på Hyringas gamla kyrkoplats får sig också ett besök. Den var länge med och tävlade om förstaplatsen. Även ett par ekar i Flos socken får sig en ommätning och konstateras ha vuxit även de.

Grästorps största ask finns i Skrehalla.
Grästorps största ask finns i Skrehalla. Foto: Emma Hurtig

Också några andra jätteträd hinns med att mätas. Däribland Skrehallaasken i Hyringa, den största asken i kommunen och tätortens största träd, även det en ask. Kommunens största oxel finns på Höjen i Ås, precis intill Nossan.

Oxeln på Höjen i Ås är störst bland Grästorps oxlar, trots att den för många år sedan miste en rejäl gren under en storm.
Oxeln på Höjen i Ås är störst bland Grästorps oxlar, trots att den för många år sedan miste en rejäl gren under en storm. Foto: Emma Hurtig

– Man känner sig lite liten när man står intill ett så stort träd. Ingen som inte har det minsta lilla intresse för natur kan låta bli att beröras. Tänk om träden ville tala om vad de har varit med om, säger Leif Sjöberg.

Några av kommunens största träd

Tängeken: 6,65 meter i omkrets

Töftaeken: 5,35

Skrehallaasken: 5,32

Västerbyeken: 5,30

Branddammsasken: 4,95

Härneliusasken: 4,80

Kulleneken på Håberg: 4,65

Höjenoxeln: 3,95

Kållberska eken: 3,40

Kuriosa om Kållberska eken

Den Kållbergska eken växer på Ågatan 1. Den planterades som ett vårdträd 1900 när en son, Anders, i familjen Kållberg föddes.

Dess höga ålder gör den till tätortens äldsta ek och den har bland annat därför klassats som ett naturminne. Detta är utmärkt med en plakett i barken.

Bär frukt runt 40

Ett av Skandinaviens största träd är eken - Quercus robur.

Stammen kan nå upp till 30 meters höjd eller mer.

Eken bär oftast inte frukt förrän den är cirka 40-50 år.

När trädet närmar sig en viss höjd fortsätter det att växa på bredden på stammen och på grenverken.

När eken har uppnått en mycket hög ålder börjar det att murkna inifrån. Det blir då ihåligt och gynnar på så sätt många insekter och andra organismer.

I Sverige finns två arter av ek - ek (som även kallas skogsek och stjälkek) och bergek - där bergeken är ovanligare och mest utbredd vid kustområdena i Götaland.

Sveriges största ek finns vid Norra Kvill i Småland. Den kallas för Rumskullaeken och beräknas vara cirka 1 000 år gammal. Den har en omkrets på drygt 13 meter.

Artikeltaggar

Anders FloodDjur och naturGrästorpGrästorps kommunHyringaLeif SjöbergMera

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.