Hoppa till huvudinnehållet

Grästorp lägger minst pengar i Sverige på läromedel – satsar på det digitala

Publicerad:
Reporter Emma Hurtig
Emma Hurtig
emma.hurtig@nlt.se
Foto: Skaraborg NWT Media

Grästorps kommun ligger i bott vad gäller satsningen på läromedel till grundskolans elever.

Det fastslår en undersökning som gjorts av branschorganisationen Läromedelsföretagen.

Men det finns logiska förklaringar till placeringen.

Under 2019 köptes läromedel för i snitt 786 kronor per elev in i Sveriges skolor. 2020 hade summan sjunkit till 773 kronor.

I branschorganisationen Läromedelsföretagens kartläggning kan man också se att skillnaderna mellan olika kommuner är mycket stora när det gäller att spendera pengar på läromedel.

Grästorps kommuns grundskola ligger längst ner på listan med 131 kronor per elev och termin, att jämföra med Kristinehamn som lägger 1 842 kronor per elev och därmed också mest pengar på läromedel i landet.

Variation av läromedel

Men de låga kostnaderna har enligt Grästorps kommuns skolchef Eva Dahl sina förklarliga skäl:

– Bildningsverksamheten i Grästorps kommun ser läromedel som den variation av pedagogiska verktyg och läromedel som används i undervisningen för elevernas lärande och kunskapsutveckling.

Exempel på dessa verktyg är läroböcker men också digitala läromedel och verktyg, lärmiljöer inom- och utomhus och konkreta material för skapande.

90 procent legitimerade

Eleverna på Grästorps grundskola har tillgång till sina digitala läromedel överallt.
Eleverna på Grästorps grundskola har tillgång till sina digitala läromedel överallt. Foto: Thomas Kühnel

Alla elever från årskurs ett till årskurs nio i Grästorps kommun har tillgång till digitala läromedel i alla sina ämnen.

Också pedagogerna spelar en stor roll. Över 90 procent av de anställda lärarna på kommunens skolor är behöriga och legitimerade.

– Lärarna gör sin professionella bedömning av vad man ska använda, de gör ett aktivt arbete med att bedöma vad som behövs till undervisningen och vi har en hög måluppfyllelse i våra skolor, säger Eva Dahl.

– De digitala läromedlen har man tillgång till överallt, man kan aldrig glömma boken hemma eller i skolan och det finns hjälpmedel i dem i form av filmer, högläsning och understrykning. Dessutom har alla elever tillgång till ett eget digitalt verktyg i skolarbetet under hela sin skoltid.

Artikeltaggar

Eva DahlGrästorpGrästorps kommunGrästorps kommun (org)LunneviskolanMeraNya CentralskolanNyheterSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.