Hoppa till huvudinnehållet

Seniorer fick tips om att göra det svårare för tjuvar

Publicerad:
Kommunpolis Kristoffer Hjelm besökte tisdagens Guldkornet och Inger Skoglund var glad för responsen från åhörarna.
Kommunpolis Kristoffer Hjelm besökte tisdagens Guldkornet och Inger Skoglund var glad för responsen från åhörarna. Foto: Åsa Mwansa

Nu är träffpunkt Guldkornet igång igen. I veckan var kommunpolis Kristoffer Hjelm på plats för att prata om att förebygga rån, stölder och bedrägerier.

– Det var roligt att de var så engagerade och ställde många frågor, säger Kristoffer.

Varannan vecka arrangeras Guldkornet och det var Inger Skoglund som tog initiativet hösten 2019. Tolv gånger blev det då, och fem träffar hanns med förra året innan allt tog stopp.

För två veckor sedan inleddes träffarna igen, då musikerna Hans-Göran Lorenzon och Göran Smith underhöll.

– De var ju med på invigningen och då var det 87 besökare här, säger Inger.

Under tisdagens träff hade ett 40-tal deltagare samlats. Fokus riktades under eftermiddagen på att göra det så krångligt som möjligt för tjuvar och bedragare. Något som Kristoffer Hjelm tryckte extra mycket på var att aldrig lämna ut några koder.

– Om någon ringer och ber om koder till Bank-ID eller kontokort så lämna aldrig ut det. Bedragarna är uppfinningsrika och kan hitta på allt möjligt för att komma åt era pengar, men det är en bra regel att aldrig lämna ut koder per telefon, säger han.

Lagom med kontanter

Han kom med många tips, bland annat om hur plånböcker och portmonnäer kan förvaras för att minska risken för stöld, alltid i stängda väskor eller fickor, aldrig i bakfickan. Det är också klokt att be någon som står nära när man ska slå in koden vid betalning i butiker att backa några steg.

– Det behöver man inte skämmas för att göra, säger Kristoffer.

I Vara kanske det inte är så vanligt med väskryckningar, men det kan ändå vara en god idé att ha väskan på axeln som är längst från gatan eller cykelbanan på promenader.

Många hade exempel och frågor som Kristoffer gärna bemötte och besvarade. När han frågade hur många som använder kontanter var de betydligt färre än de som använde sig av kontokort.

– Men om ni har kontanter, så ta inte med er mer än ni behöver när ni ska handla, säger han.

Marsipan och julmusik

Fram till jul kommer ytterligare tre Guldkornsträffar att hållas, varje tisdag eftermiddag under udda veckor.

– Nästa gång ska vi göra marsipan, då kommer Alf Larsson och instruerar, och det blir lotterier också. Sen kommer Birgitta från Folktandvården i Lidköping och pratar. Sista gången ska vi ha julmusik med Lennart Friman. Han spelar knappdragspel och han är så härlig, säger Inger Skoglund.

Artikeltaggar

ÄldreNyheterSolgårdenVara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.