Hoppa till huvudinnehållet

Öppnar för fler platser med barnomsorg på obekväm arbetstid

Publicerad:
Det behövs fler platser för barnomsorg på obekväm arbetstid i Skara.
Det behövs fler platser för barnomsorg på obekväm arbetstid i Skara. Foto: Elin Andersson

I dag har bara åtta barn fått plats inom barnomsorgen när deras föräldrar jobbar på kvällar och nätter. Samtidigt står 17 andra barn i kö för dessa platser.

– Det handlar om att ge alla barn möjligheten till en pedagogisk verksamhet av hög kvalité oavsett vilken tid på dygnet föräldrarna arbetar, menar Therese Kristiansson (S) som lämnade förslag om fler platser till barn- och utbildningsnämnden.

Det finns idag bara åtta platser för barnomsorg på obekväm arbetstid inom Skara kommun. Dessa platser är fulltecknade och kön är mer än dubbelt så lång då 17 barn väntar på att det ska bli deras tur. Det som skulle ge dem en plats i dagsläget är att något av de åtta barnens förälder slutar jobba kvällar och/eller nätter, eller helt sonika flyttar från kommunen.

Therese Kristiansson (S)
Therese Kristiansson (S) Foto: Elin Andersson

Samtidigt utreder kommunen var och hur de ska kunna bygga nya förskolor, och i detta arbetet ser Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet en chans att utöka platserna för barnomsorg på obekväm arbetstid. I ett gemensamt initiativärende till barn- och utbildningsnämnden fram för de följande: "Barnomsorg på obekväm arbetstid är avgörande för många människors möjlighet att ta del av arbetsmarknaden och bör fortsatt prioriteras så att fler får möjlighet att ta del av verksamheten."

Partierna överens

– Dessutom handlar barnomsorg på obekväm arbetstid om jämlikhet. Det handlar om att ge alla barn möjligheten till en pedagogisk verksamhet av hög kvalité oavsett vilken tid på dygnet föräldrarna arbetar, skriver Therese Kristiansson (S) som lämnat in förslaget.

Oppositionspartierna får medhåll av majoriteten.

– Det är ett bra förslag som vi alla är överens om att gå vidare med och ge förvaltningen i uppdrag att titta på vilka möjligheter och förutsättningar vi har, säger Lotta Grönlund Plöen (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Lotta Grönlund Plöen (M)
Lotta Grönlund Plöen (M) Foto: Elin Andersson

S, V och MP skriver vidare i sitt förslag ”Med anledning av att barn- och utbildningsnämnden den kommande tiden kommer att ta ett antal beslut som berör nybyggnationer av nya förskolor ser vi det som ytterst relevant att i det här skedet också se över vilka möjligheter det finns för att öka kvalitén för barnomsorg på obekväm arbetstid samt vilka förutsättningar som skulle behövas för att just öka kvalitén.”

Söka placering

– Vi ska ta reda på vad som krävs för att höja den pedagogiska kvaliteten och var någonstans vi skulle kunna ha de platserna, säger Birgit Bjelkengren (C), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

När utredningen om fler platser ska vara klar framgår inte av nämndens protokoll, men arbetet med att bestämma om de nya förskolornas uppbyggnad är högaktuellt så det bör kunna inkluderas där.

Artikeltaggar

BarnomsorgLotta Grönlund PlöenNyheterSkaraTherese Kristiansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.