Hoppa till huvudinnehållet

Snabbare återgång för barn som varit sjuka – det gäller när riktlinjerna lättas

Publicerad:
Det har blivit många vabbdagar i Sverige under hösten, och i det avseendet tycks inte Lidköping utgöra något undantag. De nya rekommendationerna gällande återgång efter sjukdom kan möjligen ändra bilden något.
Det har blivit många vabbdagar i Sverige under hösten, och i det avseendet tycks inte Lidköping utgöra något undantag. De nya rekommendationerna gällande återgång efter sjukdom kan möjligen ändra bilden något. Foto: Anders Järnebrand

Riktlinjerna för när sjuka barn kan återgå till förskolan har bidragit till höga vabbnivåer under hösten, men från och med månadsskiftet sker lättnader. Dock lär hög sjukfrånvaro fortfarande vara att räkna med då bland annat RS-virus är på frammarsch.

– Man flaggar för att vi har en period framöver där många barn kommer att bli sjuka, säger barn och skolas coronasamordnare Gustav Grunselius.

Enligt nuvarande riktlinjer ska barn med covidsymptom stanna hemma så länge de har symptom samt ytterligare två symptomfria dagar. Om symptomen kvarstår är det först efter sju dygn som barnet kan komma tillbaka till förskolan – och då förutsatt att symptomen är mycket milda.

Lättnader

Att detta har varit en av de drivande faktorerna bakom den senaste tidens höga vabbnivåer är nog ingen djärv gissning. Men snart kan det möjligen dippa lite; den 1 november kommer nya rekommendationer för förskolebarn samt för dem som är fullvaccinerade eller har haft bekräftad covid-19 senaste halvåret. Nu kommer personer i dessa kategorier att kunna gå tillbaka till förskolan respektive skolan/arbetet om de har varit feberfria i ett dygn och känner sig friska – även om de fortfarande har vissa symptom.

– Folkhälsomyndigheten har också snävat in symptomen kring covid. Förut ingick bland annat rinnig näsa, nu är det tecken på luftvägsinfektion: halsont, feber, hosta och sjukdomskänsla, säger Gustav Grunselius och fortsätter:

– Det innebär att vi kommer att ha fler barn på plats med symptom som inte är luftvägsinfektioner, barn som fram tills nu har behövt vara hemma.

Även rekommendationerna kring testning ändras vid månadsskiftet, detta på så sätt att fullvaccinerade samt personer som har haft bekräftad covid-19 det senaste halvåret inte behöver testa sig vid symptom (detta gäller för övrigt, precis som tidigare, för förskolebarn).

Få coronafall

När det gäller coronasmitta har det annars varit låg aktivitet inom barn och skolas verksamheter den senaste tiden. Det har handlat om enstaka konstaterade fall per vecka och inga gurgeltest-kit har behövt delas ut sedan början av oktober.

Det är en klar ljusning jämfört med början av terminen, då smittspårningsarbetet var intensivt. Men även om coronafallen för närvarande är få och riktlinjerna kring återgång lättas spås pandemin indirekt bädda för hög sjukfrånvaro ett tag till.

– Barnen har inte blivit utsatta för så mycket sjukdomar; folk har varit oerhört noggranna med hygien och man har inte träffats. Så nu flaggar man för att vi har en period framöver där många barn kommer att bli sjuka. Det blir lite ketchupeffekt av det, säger Gustav Grunselius och nämner ökningen av RS-virus som ett exempel på fenomenet.

Fler förändringar 1 november

• Riktlinjerna kring det som i dagligt tal kallas familjekarantän lättas. ”Om någon i hemmet blir sjuk behöver inte de som har haft covid de senaste sex månaderna eller är fullvaccinerade vara hemma i karantän längre, utan de kan fortsätta gå till arbete eller skola om de är symptomfria och känner sig friska”, säger Gustav Grunselius.

• Personer som ingår i smittspårning, även ovaccinerade, kommer inte att behöva avstå från fritidsaktiviteter så länge de är symptomfria.

• Smittspårning inom skolan fortsätter som tidigare, men nu kan barn som har haft covid-19 under de senaste sex månaderna eller är fullvaccinerade bortse från det gurgeltest som skickas med hem. Därmed kan ett antal test komma att delas ut "i onödan", vilket dock inte anses ge någon större ekonomisk smäll för regionen.

Varnar för RS-virus

Den senaste tiden har många barn insjuknat i RS-virusinfektion. Det kan ge svåra symtom hos barn, framför allt spädbarn under sex månaders ålder, men under hösten har man också sett svårare sjukdom hos lite äldre barn upp till 2–3-årsåldern. Även gamla och immunnedsatta vuxna kan bli svårt sjuka.

RS-virusepidemier brukar komma med några års mellanrum men under coronapandemin har antalet fall fram till nyligen varit mycket lågt. Immuniteten hos de minsta barnen är därför dålig, vilket gör att en utbredd epidemi befaras under det kommande vinterhalvåret.

Källa: Smittskydd Västra Götaland

Artikeltaggar

CoronavirusetFolkhälsomyndighetenFörskolorGrundskolanLidköpings kommunSkola och utbildningSmittskydd Västra Götaland

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.