Kyrkogård rustas upp för 12 miljoner kronor – här är alla förändringar som väntar

Publicerad:
Anneli Isberg och Dag Hardyson tror att upprustningen av Tengenes kyrkogårdar kommer att bli jättebra. Foto: Emma Hurtig

Massor av grönska, en porlande bäck och framför allt en mer lättåtkomlig entré.

Det är vad som planeras för Tengene kyrkas nya kyrkogård.

Nu ska den fräschas upp, och kyrkoskattbetalarna kan pusta ut - skatten förändras inte.

– Det kommer vara mycket fokus på en välkomnande entré. Som det är nu är det otydliga infarter och inte bra skyltat. Och kommer man väl in på parkeringen så förstår man inte riktigt vart man ska gå.

Det säger Grästorps pastorats fastighets- och kyrkogårdschef, Anneli Isberg.

Tillsammans med pastoratets kyrkoråds ordförande Dag Hardyson visar hon runt på det som kallas nya kyrkogården. Den tillhör Tengenes kyrka och ligger på andra sidan av väg 186. Under ungefär två, tre år med start efter årsskiftet kommer den och även gamla kyrkogården att genomgå en uppiffning.

Tengeneskolan rivs

  • Tengeneskolan ska rivas för att ge plats åt en parkeringsplats i anslutning till nya kyrkogården.
    Tengeneskolan ska rivas för att ge plats åt en parkeringsplats i anslutning till nya kyrkogården. Foto: Emma Hurtig
  • Tengenegården kommer att stå kvar.
    Tengenegården kommer att stå kvar. Foto: Emma Hurtig

Tengeneskolan, det röda huset som ligger bakom Tengenegården, har för ett par veckor sedan beviljats rivningstillstånd.

– Den används som förråd i dag, men vi kan inte använda den till något annat. Den är för liten för att förvara maskiner i och inte lämplig för verkstad. Vi har pratat med grannar och ingen har varit negativ till beslutet, säger Anneli Isberg.

Tengeneskolan byggdes 1929. Grannhuset Tengenegården, som ligger precis intill tidigare nämnda väg 168 kommer däremot inte att rivas. Den har en äldre historia med sitt byggnadsår 1868 och har även den huserat folkskola för allsköns Tengenebor.

I dag inhyser den en lägenhet på ovanvåningen och en samlingssal med kök på bottenplan. Här hålls borgerliga begravningar, en tjänst som pastoratet måste tillhandahålla.

Askgravplatser populärare

När Tengeneskolan är riven kommer en asfalterad parkeringsplats att anläggas på ytan.

Vad gäller själva kyrkogården kommer den att fräschas upp och även moderniseras en smula, skulle man kunna säga.

– Det blir nya planteringar, fler sittplatser, finare växter och också askgravplatser, som vi är sent ute med, berättar Anneli Isberg.

– Pastoratet ska tillhandahålla det som önskas, så här är vi proaktiva, få har önskat askgravplatser, säger Dag Hardyson.

Fler vattenspeglar och växtlighet planeras.
Fler vattenspeglar och växtlighet planeras. Foto: Emma Hurtig

Askgravplatser blir mer och mer populära. De är lika en vanlig gravinrättning med gravsten, med den skillnaden att gravstenen på askgravplatsen är betydligt mindre.

På askgravplatsen får man dessutom inte själv plantera växter, men blommor i vas och ljus i lykta är okej att smycka gravplatsen med. Som namnet antyder är det en urna som sätts ner på platsen, som märks med en sten. I de vanliga askgravplatserna finns det plats för två urnor, i familjeaskgravplatserna får fyra urnor plats.

– Folk rör sig mycket mer nu och är inte bofasta på samma sätt. De vill ha en plats att gå till men kanske inte kan sköta graven.

Ändra båten?

På Tengenes nya kyrkogård finns redan en minneslund och en askgravlund. Skillnaden på dessa är att i minneslunden sprids askan av den avlidne. Platsen är helt anonym, ingen vet var askan är spridd.

I askgravlunden däremot sätts urnan ner i jorden. Denna lund är också anonym, men man vet att den avlidnes urna finns någonstans på platsen. Man vet också vilka som vilar i askgravlunden; på nya kyrkogården finns en båt i närheten av platsen, på vilken minnesplaketter över de som vilar i lunden har satts upp.

Minneslundens symboliska kors kan komma att bytas ut. Men både minneslunden och askgravlunden kommer att ligga kvar på sina befintliga platser. På nya kyrkogården finns också plats för vanliga gravplatser.
Minneslundens symboliska kors kan komma att bytas ut. Men både minneslunden och askgravlunden kommer att ligga kvar på sina befintliga platser. På nya kyrkogården finns också plats för vanliga gravplatser. Foto: Emma Hurtig

– Vi har fått synpunkter även på båten, att den inte är så fin, så den ska få en uppfräschning och kommer kanske att flyttas lite också, säger Anneli Isberg.

Det finns även funderingar på att byta ut korset som tronar i minneslunden.

– Här begravs både kristna och de som inte är det. Korset är en religiös symbol. Vi diskuterar om vi ska byta ut det, kanske till en obelisk, säger Dag Hardyson.

Markarbete kostar

Kostnaden för det hela då?

Hela paketet som kommer att anläggas i etapper, där bland annat nya gångar, ett bullerplank mot trafikljudet på gamla kyrkogården, nya planteringar och en ny parkering ingår, beräknas kosta tolv miljoner.

– Den här typen av markarbete plockar iväg fort, det är mycket man inte tänker på som kostar, säger Anneli Isberg.

Anneli Isberg och Dag Hardyson.
Anneli Isberg och Dag Hardyson. Foto: Emma Hurtig

Dag Hardyson är noga med att trycka på att kostnaden inte kommer att drabba skattebetalarna:

– Pengarna som ska användas kommer från begravningsavgiften. Vi kommer att ligga kvar på den enormt låga kyrkoskatt vi har i Grästorp.

Diskussioner om att även fräscha upp de åtta andra av pastoratets kyrkogårdar finns, men det gäller att ta det varligt:

– Det är mycket känslor i kyrkan och kyrkogårdarna, och det är känsligt när någonting ändras, säger Anneli Isberg.

  • Minnesplakettbåten är omdiskuterad. Byt ut den tycker vissa.
    Minnesplakettbåten är omdiskuterad. Byt ut den tycker vissa. Foto: Emma Hurtig
  • "Den känns som en tunnel i ett villaområde"Gångtunneln som förbinder de båda kyrkogårdarna ska även den fräschas upp.
    "Den känns som en tunnel i ett villaområde"Gångtunneln som förbinder de båda kyrkogårdarna ska även den fräschas upp. Foto: Emma Hurtig
  • Mareld landskapsarkitekter har anlitats för att ta fram ritningarna.
    Mareld landskapsarkitekter har anlitats för att ta fram ritningarna.

Artikeltaggar

Anneli IsbergDag HardysonGrästorps kommunGrästorps pastoratMeraNyheterTengene

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare