Hoppa till huvudinnehållet

Kulturministern fylldes av kamplust på Skara Skolscen: ”Visat att det är på liv och död”

Publicerad:
Reporter Elin Andersson
Elin Andersson
elin.andersson@nlt.se
Kulturminister Amanda Lind (MP) besökte Skara Skolscen och träffade elever. Jonatan Wedberg-Kilnäs och Emilie Äärlaht är två av dem.
Kulturminister Amanda Lind (MP) besökte Skara Skolscen och träffade elever. Jonatan Wedberg-Kilnäs och Emilie Äärlaht är två av dem. Foto: Elin Andersson

Mer kultur till fler, stödet till landsbygdskulturen, företagens roll och en påfylld kamplust.

Det är vad kultur- och demokratiminister Amanda Lind pratat om vid sitt besök på Skara Skolscen idag.

– Jag blir fylld av kamplust! Pandemin har visat hur mycket det här är på liv och död, säger hon.

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP) besökte Skara Skolscen i morse, efter en natts sömn på Jula Konsthotell. Efter en kortare genomgång med rektor och personal var det dags att träffa eleverna och ta del av deras arbete med att repetera nästa uppsättning och tankarna kring hur kulturen kan bli tillgänglig för fler.

– Eleverna uttrycker sina idéer om hur vi kan nå ut till fler. Då är Amanda Linds öra ett väldigt bra öra att prata i. Hon lyssnar. Hör hon kloka ord så påverkar det henne, säger rektor Leif Carlsson.

Kulturministern besöker Skara skolscen: ”Bekräftelse på att vår verksamhet har betydelse”
Kulturminister Amanda Lind (MP), till vänster i bild, besökte Skara Skolscen och träffade elever och personal för idérika diskussioner.
Kulturminister Amanda Lind (MP), till vänster i bild, besökte Skara Skolscen och träffade elever och personal för idérika diskussioner. Foto: Elin Andersson

Småskaligt på landsbygden

Vid en pratstund med NLT tas frågan om regeringens stöd till den småskaliga kulturen på landsbygden upp.

– Det är jätteviktigt att den finns och utvecklas. Stora delar av den lokala kulturen finansieras också lokalt, men vi har en modell som regeringen stärkt med 250 miljoner kronor permanent. Genom bland annat kulturrådet och författarfonden ska kultur i hela landet få stöd. Det fria kulturlivet ska finnas i hela landet, säger Amanda Lind.

Skara Skolscen är en av fyra yrkeshögskolor inom konst och kultur i Sverige. Tre av dem ligger i Stockholm, och denna fjärde i Skara.

– Skara Skolscen är jätteviktig och jag ville besöka den eftersom det är kulturlivets behov att ha personer som skapar kulturen. Att kunna utbilda sig inom kulturen i olika delar av Sverige är viktigt även om inte alla elever kommer bli yrkeskonstnärer, men då har de iallafall kommit i kontakt med sin kreativitet, säger ministern.

Jonatan Wedberg-Kilnäs och Emilie Äärlaht är två av de elever på Skara skolscen som träffade kulturminister Amanda Lind.
Jonatan Wedberg-Kilnäs och Emilie Äärlaht är två av de elever på Skara skolscen som träffade kulturminister Amanda Lind. Foto: Elin Andersson
Kulturministern imponerad av sången och dansen i Vara: ”Jag är jätteuppfylld”

Första politiska uppdraget i Skara

Det är första gången Lind i egenskap av minister är i Skara, men första gången hon var här var i början av 90-talet.

– När jag var 13 år var jag aktiv inom Svenska Kyrkans Unga och då var jag ombud när det var i Skara. Det var mitt första politiska uppdrag, berättar hon.

Och var ska en kulturminister övernatta i Skara, om inte bland mångmiljontavlorna på Jula Konsthotell.

Det får mig att tänka på vad företagen kan göra för kulturen i Sverige. Vad tycker du?

– Extern finansiering är viktig för att kulturen ska kunna utvecklas, och där kommer företagen in. Jag vill se mer kultur till fler och i det också till fler företag. Men det finns en del regler som försvårar sponsring till exempel. Det är okej för näringslivet att sponsra idrotten men inte alls kulturen i samma omfattning, säger Amanda Lind.

Kulturminister Amanda Lind (MP) besökte Skara Skolscen och träffade elever. Nästan alla kunde hålla fingrarna i styr vid fotograferingen...
Kulturminister Amanda Lind (MP) besökte Skara Skolscen och träffade elever. Nästan alla kunde hålla fingrarna i styr vid fotograferingen... Foto: Elin Andersson

Osäker arbetsmarknad

Ett annat problem som dykt upp inom kulturen den senaste tiden är att ganska många valt att lämna det som yrkesutövning, på grund av pandemin.

– Många konstnärer lämnar och färre unga vill komma in om det är en osäker arbetsmarknad, noterar Amanda innan samtalen med eleverna på skolscenen fortsätter.

Idéer och uttryck om hur fler kan få mer inom främst scenkonsten bollas fram och tillbaka, och det verkar peppande på ministern.

– Jag blir fylld av kamplust! Pandemin har visat hur mycket det här är på liv och död. Konstnärerna har haft det svårt och publiken har inte fått fylla på med den energi som kultur ger. Det syns nu att vårt samhälle behöver mer kultur och den är inte till för en liten elit med fina kläder utan för alla, säger hon.

Efterlängtat besök

Om inte pandemin inträffat kanske Amanda Lind besökt Skara skolscen tidigare.

– Jag har längtat efter detta under pandemin, att få ha riktiga samtal med många kloka tankar om hur scenkonsten kan nå ut till fler, säger hon strax innan det är dags för henne och medföljarna att åka vidare efter en timma.

Skara Skolscens och rektor Leif Carlsson reflekterar en stund efter ministerns besök.
Skara Skolscens och rektor Leif Carlsson reflekterar en stund efter ministerns besök. Foto: Elin Andersson

Kvar är eleverna och rektorn Leif Carlsson reflekterar över ministerbesöket.

– Det här besöket är ett kvitto på att vi är viktiga ur ett nationellt perspektiv. Vi representerar ett stort geografiskt område. Att Amanda hört talas om oss och väljer att komma hit betyder jättemycket för oss. Eleverna kan känna att de går på en skola som en minister väljer att komma till, säger han.

Kulturministern imponerad av sången och dansen i Vara: ”Jag är jätteuppfylld”

Artikeltaggar

Amanda LindNyheterNöje/KulturSkaraSkara Skolscen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.