Hoppa till huvudinnehållet

Betygen steg för niorna i Nossebro: ”Otroligt roligt”

Publicerad:
Meritvärdet hade stigit för niorna på Nossebroskolan, jämfört med året innan.
Meritvärdet hade stigit för niorna på Nossebroskolan, jämfört med året innan. Foto: Mattias Olsson

När meritvärdet för de elever som gick ur årskurs nio på Nossebroskolan i våras sammanställdes kunde man se att det hade ökat jämfört med året innan. Men då det enbart rör sig om en årskull är det svårt att dra några stora slutsatser.

– Det är ju så med meritvärdet att det går väldigt mycket upp och ner. Har vi några elever som ligger väldigt högt, så höjer det väldigt mycket, och är det några som har låga meritvärden så sänker det istället mycket. Det varierar mycket över tid och kan bli stora hopp mellan åren eftersom vi har små årskurser. Men det var naturligtvis väldigt roligt att vi kunde få ett så bra meritvärde som i fick. Vi är otroligt nöjda med den siffran, säger Tomas Johansson, Rektor årskurs 6-9 på Nossebroskolan.

Tomas Johansson är rektor på Nossebro skolan 6-9.
Tomas Johansson är rektor på Nossebro skolan 6-9. Foto: Mattias Olsson

De som gick ur nian i Nossebro i våras hade ett meritvärdet på 236,1. Det kan jämföras med året innan då meritvärdet låg på 215.

Hur mycket bättre är 236,1 jämfört med 215?

– Det är bra mycket bättre. Den största skillnaden var att vi hade färre elever med F. Samt att vi även hade några elever som hade väldigt, väldigt bra betyg. De två kombinationerna gör att det blir väldigt mycket bättre meritvärde.

Man är dock försiktiga med att dra för stora slutsatser.

– Att kunna säga att det rör sig om ett trendbrott med en så liten grupp går inte, så det gör det lite svårt att dra några generella slutsatser. Detta är statistik, och det är egentligen roligare att prata om elever. Och där har vi många, som lyckades otroligt bra utifrån sina förutsättningar, säger Johansson och fortsätter:

– Oavsett statistik så är det viktigaste att vi gör vårt yttersta för var elev. Så intern pratar vi snarare om vi lyckats med det, eller om det finns något vi kan lära oss. Det är viktigare än att titta på en siffra.

I betygsanalysen framkommer att pandemin har påverkat mycket i skolan, men det har inte gått att se att elevernas betyg blivit sämre på grund av de åtgärder som gjorts för att minska smittspridningen.

– Trots att vi periodvis haft distansundervisning, och haft mycket begränsningar så lyckades eleverna väldigt bra. Det är väldigt skönt, säger Tomas Johansson.

Artikeltaggar

NossebroNossebro skolanNyheterTomas Johansson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.