Mikael tog sitt andra raka SM-guld: "Har inte förberett mig ett dugg"

Publicerad:
Mikael Abelsson tog SM-guld igen. Foto: Golf.se

Lidköpings GK:s Mikael Abelsson är bäst i Sverige!

I lördags tog han sitt andra raka SM-guld i regel-SM.

– Och jag som inte har förberett mig ett dugg, säger han i segerintervjun på golf.se.

215 amatörer kom till start när årets regel-SM avgjordes.

Efter två tuffa kvalomgångar online tog sig Mikael vidare till finalen i Stockholm.

I den andra omgången hade han för övrigt tio av tio rätt.

I finalen väntade Bror Andreasson, Gräppås GK.

Antal pliktslag

De fem finalfrågorna ser ni i faktarutan och det handlade om antal pliktslag.

Prova gärna själva och se hur många rätt ni får.

Mikael missade fråga 3 men var säkerheten själv på de övriga.

Inför den sista frågan stod det 3-3 men då svarade Bror fel och Mikael blev svensk amatörmästare för andra året i rad med segerscoren 4-3.

Gör regelnötter

– Och jag som inte har förberett mig ett dugg, säger han i segerintervjun men påpekar också:

– Men jag ansvarar för regelnötter på Lidköpings hemsida och för seniorgolfens regelfrågor så jag håller mig uppdaterad.

Vad säger du om finalfrågorna?

– Dom var bra men jag får tydligen läsa på om det där med fotspår i bunkern, skrattar han och tänker på fråga tre som han missade.

Nej tack

Det var också en proffsklass med två förbundsdomare. Men trots två titlar har Mikael inga ambitioner att bli en distriktsdomare.

– Jag skulle klara det rent regelmässigt men då kommer det inte andra aspekter som stressnivån när man ska bemöta spelare och så vidare. Jag nöjer mig med att vara klubbdomare.

Nästa år görs det en revision av reglerna så Mikael får försvara sin titel först 2023 när nästa regel-SM avgörs.

Fakta

5 finalfrågor

Det handlar om antalet pliktslag som spelaren får. Rätt svar hittar ni längst ned i faktarutan.

Fråga 1): Det är slagspel och spelarens boll ligger i ett pliktområde, troligtvis bland löv, grenar och gräsklipp. Spelaren söker efter bollen genom att flytta löv, grenar och gräsklipp genom klubba och fötter. När spelaren sveper iväg en hög löv med foten sparkar han till bollen, som ligger i pliktområdet, av misstag och rubbar den. Spelaren bestämmer sig för att inte återplacera bollen och tar lättnad enligt 171d (2).

Fråga 2): I en slagspelstävling slår spelaren en luftmiss på tee. Spelaren lyfter bollen och byter ut peggen mot en längre som han placerar bollen på och slår sedan bollen därifrån.

Fråga 3): I en matchspelstävling finner spelaren sin boll i ett besvärligt läge i en bunker. Han tar lättnad enligt regeln om ospelbar boll och droppar bollen med flagglinjen utanför bunkern med totalt 2 slags plikt. Innan spelaren slår sitt nästa slag jämnar han till fotspåren i bunkern som är i spellinjen. Påföljd för utjämnandet av fotspåren.

Fråga 4): I en slagspelstävling slår spelaren bollen mot ett rött pliktområde. Där bollen sist skär gränsen till pliktområdet finns en markerad spelförbudszon i pliktområdet som bollen hamnar i. Spelaren slår två slag på sin boll i spelförbudszonen innan han lyckas få ut bollen därifrån.

Fråga 5): I en slagspelstävling droppar en spelare en boll 3 klubblängder åt sidan från den punkt från bollen sist skar i ett rött pliktområde och spelar sedan bollen därifrån.

Rätta svaren: 1-0-0-4-3.

Artikeltaggar

GolfLidköpings GK

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare