Metis och Olinsgymnasiet mindre drabbat av desinformation

Publicerad:
Kristian Weijshag för Olinsgymnasiet och friskolan Metis. Foto: Elin Andersson

Olinsgymnasiet och Friskolan Metis har drabbats mindre av antivaccinationskampanjer än vad de kommunal skolorna gjort, visar en rundringning från NLT.

Båda har fått påstötningar men inte påverkats direkt av det.

– Vi står enade med Folkhälsomyndigheten i våra svar, säger Kristian Wejshag som är huvudman för Olinsgymnasiet i Skara och Götene.

Det är inte bara de kommunala skolorna som underlättar för och ordnar med vaccinering för barn och ungdomar ner till tolv års ålder. Även friskolorna med de åldersgrupperna bland eleverna erbjuder vaccinering och praktiska lösningar för att få det gjort.

Kommun utsätts för kampanjer mot vaccination: ”Skickats till rektorer på skolor”

Vid några tillfällen har vaccinationsmotståndare tagit ord i mun och framfört sina åsikter till friskolorna.

Friskolan Metis har som policy att inte svara på anonyma mail eller brev.
Friskolan Metis har som policy att inte svara på anonyma mail eller brev.

Dan Jakobsson som är huvudman för Friskolan Metis, bekräftar att de fått mail med felaktiga påståenden från en ”engagerad förälder”, men vem denna person skulle vara vet de inte.

– Vi brukar alltid ha en dialog med våra elever och deras föräldrar, men vi har också som policy att inte svara på anonyma mail, säger Jakobsson.

Därför blev det inget mer med den saken inom Metis.

Skaras 12-15-åringar vaccineras om två veckor

”Föräldrar ifrågasätter”

På Olinsgymnasiet är det oftast huvudman Kristian Wejshag som får ta emot kritik eller rent felaktiga påståenden, men det är skillnad på kritik från en orolig förälder och ren desinformation.

– Visst händer det att föräldrar ifrågasätter varför vi som skola tagit ställning för vaccinering av eleverna. Vi gör vad vi kan för att underlätta för de som vill vaccinera sig, säger Wejshag.

De svar som lämnas från Olinsgymnasiet är förankrade i den information som Folkhälsomyndigheten ger ut.

– Vi är eniga med Folkhälsomyndigheten och hur vi som land ska agera för att få så stor del som möjligt av befolkningen att vaccinera sig, säger han.

Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet, svarar att de håller med Folkhälsomyndigheten.
Kristian Wejshag, huvudman för Olinsgymnasiet, svarar att de håller med Folkhälsomyndigheten. Foto: Thomas Kühnel

Svarar själv

När mailen med desinformtion dyker upp är det Kristian själv som svarar.

– Eftersom det är jag som fattar besluten är det också jag som gör det. Jag svarar vad jag anser och sedan lägger jag det ifrån mig, säger han.

Dock är han orolig att felaktiga påståenden och rena dumheter kan bli fler om det blir aktuellt att ännu yngre barn ska vaccineras mot Covid-19.

– Då tror jag att det blir värre, spår Wejshag.

Artikeltaggar

Friskolan MetisNyheterOlinsgymnasietOlinsgymnasietSkara

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare