Hoppa till huvudinnehållet

DLG-elever svävar fortfarande i ovisshet – oklart när de får dos 2: ”Det kan dröja flera veckor”

Publicerad:
Vaccinationen av Modernas vaccin fick avbrytas på De la Gardiegymnasiet i förra veckan. Fortfarande väntar omkring 100 elever på vad som händer med deras andra dos.
Vaccinationen av Modernas vaccin fick avbrytas på De la Gardiegymnasiet i förra veckan. Fortfarande väntar omkring 100 elever på vad som händer med deras andra dos. Foto: Thomas Kühnel

Folkhälsomyndighetens stopp av Modernas vaccin har drabbat De la Gardiegymnasiet. Omkring 400 elever hann bli fullvaccinerade – men för övriga 100 är det oklart vilket ersättningsvaccin som ska ges och när.

– Den här ovissheten är inte bra för någon, säger Petra Aronsson, verksamhetschef på Närhälsan Guldvingens vårdcentral.

I förra veckan drog Folkhälsomyndigheten i handbromsen. All vaccinering av Modernas vaccin till personer födda 1991 och senare stoppades med omedelbar verkan. Orsaken var att det inkommit signaler om ökad risk för biverkningar som inflammation på hjärtmuskel eller hjärtsäck. Risken att drabbas är dock, enligt Folkhälsomyndigheten, väldigt liten.

De la Gardiegymnasiet stoppar vaccinering

För De la Gardiegymnasiet kom beskedet som en mardröm. Vaccineringen av de cirka 500 elever som tackat ja till att vaccinera sig på skolan var i full gång. Faktum är att omkring 400 elever hann få dubbla doser av Modernas vaccin innan stoppet trädde i kraft.

Kvar blev ett hundratal elever som fortfarande inte vet när de ska få sin andra dos eller av vilken tillverkare.

– Samma dag som Folkhälsomyndigehten meddelade sitt beslut var det ett par elever som uttryckte sin oro till oss. Mer än så var det inte. Jag tror att många lugnades av beskedet att risken för att drabbas av svår sjukdom var mycket liten, säger Susanna Ward Jonsson, elevhälsochef på De la Gardiegymnasiet.

Susanna Ward Jonsson, elevhälsochef på De la Gardiegymnasiet.
Susanna Ward Jonsson, elevhälsochef på De la Gardiegymnasiet. Foto: Emma Laurén

”Kan dröja i flera veckor”

Närhälsan Guldvingens vårdcentral är vaccinatör på De la Gardiegymnasiet. Verksamhetschefen Petra Aronsson har ännu inte fått några besked från Folkhälsomyndigheten om när vaccineringen kan återupptas.

– Det kan dröja flera veckor innan vi får svar på det. Det beror antagligen på vilka forskningsresultat som framkommer kring vilket ersättningsvaccin som är bäst att ge. I nuläget finns det inte så många fler alternativ än Pzifers vaccin på den svenska marknaden, men vi får avvakta och se vilket beslut som fattas, säger Petra Aronsson.

Hon fortsätter:

– Den här ovissheten är inte bra för någon. Vi vill att ungdomarna ska bli vaccinerade så fort som möjligt. Andra patienter har kunnat blanda vaccin tidigare, men jag har ingen vetskap om varför den riktlinjen inte gäller för personer födda 1991 och senare.

Fyra veckors intervall

På De la Gardiegymnasiet fick eleverna sin första vaccindos vecka 36 eller 37. Andra dosen gavs under vecka 40 eller 41 – samtidigt som Modernas vaccin stoppades.

– Direktivet från Västra Götalandsregionen var att det skulle gå minst fyra veckor mellan första och andra dosen. Ännu är det ingen större fara, men självklart önskar vi ett besked snarast om vad som ska hända med de elever som inväntar dos två, säger Susanna Ward Jonsson.

Barn mellan 12 och 15 år erbjuds vaccin i Lidköping – här är platserna eleverna får sprutan

Barn mellan 12 och 15 år i Lidköping drabbas dock inte av strulet. Här inleds vaccinationen i nästa vecka. Omkring 70 procent av alla grundskoleelever har valt att nappa på kommunens erbjudande om vaccin på skoltid.

– Det är en bra siffra. Vi räknar ändå med att det är fler i åldersspannet som vaccinerar sig, men utan skolans inblandning. Det finns kanske de barn som vill ha med vårdnadshavaren vid vaccinationen eller så har de tackat nej av andra orsaker, säger Gustav Grunselius, barn- och elevhälsochef i Lidköpings kommun.

Artikeltaggar

De la GardiegymnasietLidköpingNyheterVaccinationVårdcentraler

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.