Hoppa till huvudinnehållet

Barn for illa i familjehem – Essunga kommun anmäler sig själv: ”Det är allvarligt”

Publicerad:
Björn Franke, chef social sektor i Essunga kommun.
Björn Franke, chef social sektor i Essunga kommun. Foto: Mattias Olsson

Socialtjänsten i Essunga kommun har gjort en utredning gällande en placering av ett barn i familjehem. Utredningen visade på såpass allvarliga brister att utredningen nu är överlämnad till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Placeringen på familjehemmet gjordes för flera år sedan och personen i fråga är nu vuxen, men det var i somras som hen berättade att hen utsatts för brottsliga handlingar i familjehemmet. Händelserna polisanmäldes.

När detta kom till kommunens kännedom upprättades en Lex Sarah-rapport och en utredning genomfördes för att granska om den egna verksamheten levt upp till de krav som ställs.

På sin hemsida presenterar kommunen fyra punkter där socialnämnden brustit enligt utredningen.

Det gäller: Godkännandet av det konsulentstödda familjehemmet, kontakter med det placerade barnet, aktuella vård- och genomförandeplaner, samt former för uppföljning av placeringen.

– Utredningen visade brister som innebar ett allvarligt missförhållande, och då är nästa steg för oss att göra en anmälan till Ivo och skicka med vår utredning, och det är det vi gjort nu, säger Björn Franke, chef social sektor.

Hur allvarligt ser du på det här?

– Det är allvarligt att vi har brustit i vår hantering i den här placeringen, det har vi konstaterat i utredningen. Bristerna ligger framförallt några år tillbaka i tiden, så vi har förändrat en hel del av våra rutiner sedan dess, säger Franke och fortsätter:

– Godkännande och uppföljande av familjehem sker på ett annat sätt i dag, än vad det gjorde då. Vi har också ändrat organisationen sedan dess så att det ska vara säkrare för de placerade barnen med en speciell handläggare som följer upp barnet, och en annan handläggare som följer upp själva familjehemmet. Det är en konkret förändring som har gjorts, säger Franke.

Utredningen hade också som uppgift att visa på planerade åtgärder.

– Det som kvarstår att göra är att ytterligare se över avtalen med familjehemmen, och se över några delar i processen. Men mycket av förändringarna är som sagt redan gjorda, då det här ligger en bit tillbaka i tiden, säger Björn Franke.

När Ivo kommer med sitt beslut är i dagsläget oklart.

Artikeltaggar

Björn FrankeEssunga kommunIvoLex SarahNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.