Sofie drabbades av aggressiv bröstcancer: ”Hamnade i chock”

Fettknöl visade sig vara trippelnegativ bröstcancer – berättar om tuffa vägen tillbaka.

MIN BERÄTTELSE. När Sofie Nyholm var 44 år gammal drabbades hon av den mest aggressiva formen av bröstcancer. Nu berättar hon om kampen och vägen tillbaka.

– Jag har hela tiden haft en beslutsamhet och målmedvetenhet att ta mig igenom allt, berättar hon.

Sofie Nyholm från Lidköping drabbades av bröstcancer. ”Jag hamnade i chock och drabbades av katastroftankar; ”kommer jag överleva”, ”tänk om den har spridit sig”, ”Tänk om jag inte får se mina barn växa upp”.
Sofie Nyholm från Lidköping drabbades av bröstcancer. ”Jag hamnade i chock och drabbades av katastroftankar; ”kommer jag överleva”, ”tänk om den har spridit sig”, ”Tänk om jag inte får se mina barn växa upp”. Foto: Sören Turesson

Det var 2019 som Sofie Nyholm från Lidköping fick beskedet: Hon hade drabbats av bröstcancer av den mest aggressiva formen - och livet slogs i spillror.

”Tänk om jag inte får se mina barn växa upp”

– Jag hamnade i chock och drabbades av katastroftankar; ”kommer jag överleva”, ”tänk om den har spridit sig”, ”Tänk om jag inte får se mina barn växa upp” och så vidare. Samtidigt visste jag ju att något var fel, men det går aldrig att förbereda sig helt inför ett sånt besked, berättar hon.

Hösten 2018 hittade Sofie en knöl i bröstet som hon sökte sig till vården för, men vid den tidpunkten var hon inte orolig. När prover hade tagits och svaren kom tillbaka kunde hon andas ut, åtminstone för stunden.

– De hittade ingenting och berättade att det var en fettknöl. Men sen började knölen växa sig större och började göra ont. Till slut kunde jag inte ligga på mage och sova för att det ömmade så mycket. Då kände jag panik, det är ju något som inte stämmer.

Sofies magkänsla stämde. Strax innan midsommar när Sofie genomfört ytterligare undersökningar, meddelade läkarna att hon hade en trippelnegativ bröstcancer, med en extremt snabbväxande tumör - då blev det bråttom: Omgående påbörjades flera omgångar av tuffa cellgiftsbehandlingar som påverkade Sofies mående, både fysiskt och psykiskt.

Glädje, sjukdom, sorg, lycka eller kamp – låt din berättelse göra skillnad

Vad är trippelnegativ bröstcancer?

Trippelnegativ bröstcancer (TNBC) är ett samlingsnamn för bröstcancerformer som kännetecknas av att tumörcellerna saknar tre typer av receptorer på cellytan (östrogen, progesteron och HER2). Då tumören saknar receptorer går det inte att med läkemedel rikta behandlingen till cancercellerna på samma sätt som vid exempelvis hormonkänsliga bröstcancerdiagnoser. Behandlingar som finns idag är operation, strålbehandling, cytostatika och andra medicinska behandlingar.

Källa: Bröstcancerförbundet

– Jag tappade håret, men valde att ta kommandot och raka bort det så fort det startade. Jag mådde otroligt illa, var trött och var helt under isen mentalt. Att inte veta om behandlingen fungerar eller inte och att tvingas ha kvar tumören i sig en period innan operation, det var nog det jobbigaste.

Cellgifterna skulle förhoppningsvis krympa tumören och behandlingarna var lyckade. Efter en tid fick Sofie veta ett glädjande besked i sammanhanget - cancern hade inte hunnit sprida sig i kroppen.

– Jag hade tur. Men ovissheten fanns fortfarande, ingenting är ju säkert och situationen kan ju ändra sig. Men jag försökte tänka positivt och hade ett mantra; att varje dag, hur dåligt jag än mår, så ska jag utföra någon form av fysisk aktivitet. Ibland orkade jag bara ta mig två varv runt huset, ibland orkade jag gå en mil. Dagsformen varierade väldigt mycket.

Vintern 2019 opererades Sofie, där en tårtbit av bröstet togs bort. Därefter påbörjades strålbehandling och sedan ytterligare cellgiftsbehandling i form av tabletter.

Nu, två år senare, har hon tagit sig ur det värsta och är starkare än på länge.

Efter att ha gått igenom det här är jag mycket starkare på ett sätt, men också skörare.

– Efteratt ha gått igenom det här är jag mycket starkare på ett sätt, men också skörare. Jag tror min styrka har varit att tillåta mig själv att krascha och må riktigt dåligt. Det är okej att vara arg, ledsen och frustrerad och känna alla känslor. Att verkligen bottna ur i sin sorg för att ta sig ut på andra sidan. Det var det som fungerade för mig.

Idag är Sofie fri från mediciner och känner sig återställd. Hon jobbar heltid efter att ha varit sjukskriven under stora delar av behandlingstiden och börjar snart på ett nytt jobb. Samtidigt är hon medveten om att det alltid finns en risk att drabbas igen. Men i det stora hela har Sofie fått en annan syn på livet och uppskattar det lilla mer, berättar hon.

– Man blir mer mån om sina nära och kära och uppskattar vardagen ännu mer. Jag slösar inte energi på småsaker, det blir som att man jämför alla bekymmer med cancerresan och då betyder det ingenting i jämförelse.

Sofie hoppas att hon med sin berättelse, kan inspirera andra till att inte ge upp hoppet.

– Jag vill visa att det går att komma tillbaka till ett välfungerande liv, även om man kanske inte tror det när man väl är sjuk. Jag förstår om man tvivlar på sig själv och känner ovisshet, men jag lovar att livet kan återvända, det gjorde det för mig.

– Får ni kallelse till mammografi, gå dit!

Oktober månad är också den månad som uppmärksammar just bröstcancer. Avslutningsvis vill Sofie uppmana alla att gå och undersöka sig.

– Får ni kallelse till mammografi, gå dit! Ju tidigare cancern upptäcks, desto större chans är det att överleva.

Publicerad:

Artikeltaggar

BröstcancerCancerFamiljLidköpingLidköpings kommunRosa bandet