Hoppa till huvudinnehållet

Dammar och fontäner ska renoveras för miljoner

Publicerad:
Fontänen Vattenlek på Gamla stadens torg behöver renoveras.
Fontänen Vattenlek på Gamla stadens torg behöver renoveras. Foto: Sören Turesson

En hel del underhållsinsatser behövs i Lidköpings park- och stadsmiljö de närmaste åren. Dammarna i Stadsträdgården och Örthagsparken, Särnmarkspumpen och strandpromenadsspången vid Lockörn är exempel på det som står inför upprustning.

Vid servicenämndens sammanträde på tisdagen fick politikerna en genomgång av underhållsbehoven i parkmiljö i ett särskilt informationsärende. Det är åtskilligt som behöver göras, bland annat följande:

Dammen i Stadsträdgården Lidköping.
Dammen i Stadsträdgården Lidköping. Foto: Sören Turesson

• Fontänerna på Gamla stadens torg och i Badhusparken läcker vatten vilket bidrar till undermineringar. Stenbeläggningen och konstverken behöver omfattande renoveringar.

• Särnmarkspumpen behöver genomgå restaurering då delar av konstruktionen är trasig.

• Dammarna i Stadsträdgården och Örthagsparken behöver åtgärdas; det finns större läckage och konstruktionen med duk försvårar den löpande skötseln och underhållet.

• Strandpromenadsspången vid Lockörn och fågeltornet i Östra Sannorna har båda behov av renovering och säkerställande av konstruktionerna.

• Dränering av grönområden behövs för att möta de framtida behov som följer av ett ökat antal skyfall.

• Vägen genom Limtorget behöver dräneras för att säkerställa att vatten inte trycks in mot husfasader.

Träspången mellan Villabadet och bandygrytan är i behov av underhåll.
Träspången mellan Villabadet och bandygrytan är i behov av underhåll. Foto: Anders Järnebrand

9 miljoner till dammar och fontäner

I det förslag till investeringsbudget och -plan som togs på nämndens sammanträde finns några av ovanstående åtgärder med som nytillkomna poster. Till dammar/fontäner i Lidköpings parker föreslås 9 miljoner kronor avsättas fördelat på tre år: 4 miljoner 2023, 3 miljoner 2024 och 2 miljoner 2025. Till dränering av vägen genom Limtorget begärs en miljon kronor 2023 till projektering och inledande åtgärder. Det arbetet kommer att påvisa vilka ytterligare investeringsbehov som finns.

Sedan tidigare ingår fontänerna på Nya stadens torg i nämndens planer. Här avses fem miljoner läggas på omfattande renovering under 2023. Fontänerna har under lång tid läckt vatten, stenbeläggningarna har skador och den bakomliggande betongkonstruktionen har uppnått sin tekniska livslängd. Även åtgärder på konstverken behövs.

Artikeltaggar

NyheterÖrthagsparkenParkerSamhälleStadsträdgården

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.