Hoppa till huvudinnehållet

Sonens assistanstimmar dras in: ”Kommunen sparkar undan benen för oss”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Filip Eriksson har blivit av med sina assistanstimmar. Föräldrarna Ulrika och Anders är högst kritiska till socialnämndens arbetsutskotts beslut som nu har överklagats till Förvaltningsrätten.
Filip Eriksson har blivit av med sina assistanstimmar. Föräldrarna Ulrika och Anders är högst kritiska till socialnämndens arbetsutskotts beslut som nu har överklagats till Förvaltningsrätten. Foto: Jens Fritzson

Ulrika Eriksson från Lundsbrunn har i flera år varit personlig assistent åt sin son Filip, 19. Nyligen kom beskedet att alla assistanstimmar dras in med omedelbar verkan.

– Det kom som en chock. Kommunen sparkar undan benen för vår familj totalt, säger hon uppgivet.

Filip har fem fastställda diagnoser: autism, ADD, apraxi, generell språkstörning och ångestsyndrom. Det innebär att hans vardag är tuff.

Varje dag behöver han hjälp med vardagliga saker som toalettbestyr, påklädning och att sköta hygienen. På grund av diagnoserna blev han hemmasittare redan i sjunde klass då han inte klarade av skolan.

Ordförande svarar: ”Inga av de här besluten är lätta”

– Jag och min man Anders får hjälpa honom med allting. Att lämna honom helt själv under en dag fungerar inte. En av hans psykologer sa att dessa diagnoser var för sig inte är så stort, men alla tillsammans är som att bestiga Mount Everest varje dag, berättar mamma Ulrika och fortsätter:

– Han är med i huvudet och vet själv att detta inte är en normal situation för en 19-åring. Apraxin gör dock att han har svårigheter att förmedla tanke till handling.

Plötsligt nere på noll

Filips situation har gjort att han de senaste åren fått personlig assistens av Ulrika. Den berättigade personliga assistansen för grundläggande och övriga behov har varierat, alltifrån 16 till 33 timmar i veckan.

Men nu är de alltså plötsligt nere på noll.

Enligt ett beslut från kommunens handläggare så har Filips behov av grundläggande och integritetsnära tjänster minskat.

Överraskade

Både Ulrika och Anders är överraskade, förkrossade och ifrågasätter motiveringen.

– Handläggarna varken ser eller förstår hur stort Filips behov av assistans är för att klara av vardagen. De menar att den tidigare ADL-utredningen från 2019 är föråldrad, men vi har sagt att vi är öppna för att göra en ny utredning. Diagnoserna växer inte bort och hjälpbehovet är oförändrat sedan tidigare, menar Ulrika.

Hur många assistanstimmar anser du vore acceptabelt?

– De timmarna som varit fram tills nu, det vill säga närmare 17 timmar i veckan.

Hårt slag

Beslutet, som innebär att Ulrika med kort varsel blivit arbetslös, är ett hårt slag för familjen.

– Eftersom jag behöver vara med Filip hela tiden så kan jag inte ta något annat jobb, utan då får jag vara hemma på noll kronor. Detta kan sluta med att vi måste sälja huset och sätta oss i en lägenhet istället, så det här beslutet påverkar en hel familj.

Hur mår Filip efter beslutet?

– Han har ångest, gråter och kan inte sova. Det är många tankar som far runt hos honom. Han förstår vad det innebär att jag inte får någon lön.

Ulrika har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten som har långa handlingstider.

– I många fall dröjer det 12-14 månader innan de kommer med ett beslut.

Skeptisk till alternativ

Ulrika ska göra ett studiebesök hos daglig verksamhet för att se om det skulle kunna vara ett alternativ för Filip. Men hon är skeptisk.

– Det är inte alls säkert att han klarar av att sitta ihop med många andra. Han har jättesvårt att ta till sig nya personer och autismen gör att han är väldigt bunden till hemmet där han för det mesta vill vara.

Både föräldrarna och NLT har pratat med Filip som gett sitt godkännande till att den här artikeln publiceras.

Artikeltaggar

FörvaltningsrättenGötene kommun (org)LundsbrunnNyheterPersonlig assistansSocialnämnder

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.