Hoppa till huvudinnehållet

Rivning och nybyggen på Dalängen och Ruden i nytt förslag

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Här syns byggnaderna på Rudenschöldskolan som enligt förslaget ska rivas och ersättas.
Här syns byggnaderna på Rudenschöldskolan som enligt förslaget ska rivas och ersättas. Foto: Thomas Kühnel

A-huset på Dalängskolan samt hus C och D på Rudenschöldskolan rivs och ersätts med nya tvåplansbyggnader. Så ser det nya förslaget ut för högstadieskolorna i Lidköping.

Prislappen beräknas till drygt 160 miljoner kronor.

Högstadieskolorna i Lidköpings kommun ska få uppdaterade lärmiljöer och ett utökat antal elevplatser så att var och en av skolorna kan ta emot 500 elever. På Fredriksdalskolan som var först ut har ombyggnaden redan skett, men när nästa etapp, Dalängskolan, skulle ta vid stötte man på bekymmer; skolans skick var betydligt sämre än väntat, vilket också visade sig vara fallet när det gäller delar av Rudenschöldskolan.

På Dalängskolan föreslås A-huset, byggnaden med skylten, rivas. Det finns inga gatantier att den dåliga lukten skulle försvinna vid en totalrenovering.
På Dalängskolan föreslås A-huset, byggnaden med skylten, rivas. Det finns inga gatantier att den dåliga lukten skulle försvinna vid en totalrenovering. Foto: Katarina Kresak

I och med de förändrade förutsättningarna fick projektet avbrytas och ett omtag göras kring återstående etapper.

Bilden har klarnat

Vad som ska hända har varit ovisst och det har spekulerats friskt, men nu har bilden klarnat något. Efter intensivt arbete från serviceförvaltningen i samarbete med barn och skola har alternativ tagits fram för såväl Dalängen som Ruden, där det i bägge fall handlar om att byggnader rivs och ersätts med nya tvåplansvarianter.

– Vi är mycket nöjda med att man nu har kommit så här långt. Nu finns det i alla fall ett förslag, säger barn- och skolnämndens ordförande Mario Melani (S) som konstaterar att nästan ett helt år har tappats på grund av de komplikationer som uppstått.

– Det har stått och stampat, instämmer Kristina Claesson (M), andre vice ordförande.

 • A-huset på Dalängskolan som inrymmer vanliga lärosalar, NO-salar, bibliotek, rasthall, slöjd och skyddsrum rivs enligt förslaget och ersätts med en ny byggnad.
  A-huset på Dalängskolan som inrymmer vanliga lärosalar, NO-salar, bibliotek, rasthall, slöjd och skyddsrum rivs enligt förslaget och ersätts med en ny byggnad.
 • Här föreslås den nya tvåplansbyggnaden hamna.
  Här föreslås den nya tvåplansbyggnaden hamna.
 • Hus C och D på Rudenschöldskolan har likt A-huset på Dalängen problem med lukt och föreslås rivas.
  Hus C och D på Rudenschöldskolan har likt A-huset på Dalängen problem med lukt och föreslås rivas.
 • Här är den nya byggnaden inritad.
  Här är den nya byggnaden inritad.

På Dalängen handlar förslaget om att riva hus A och när det gäller Ruden hus C och D, det vill säga lågbyggnaderna utmed Esplanaden (se skisser).

På Dalängskolan är ersättningsbyggnaden tänkt att ligga vid nuvarande A-husets norra ände, på Rudenschöldskolan vid den tennisplan som ligger mittemot De la Gardies idrottshall.

Här kan en skolbyggnad i två plan ta plats.
Här kan en skolbyggnad i två plan ta plats. Foto: Thomas Kühnel

Pris som en ny skola

Enligt ursprungsplanen var 25 miljoner kronor avsatta för vardera högstadieskola. Nu blir det betydligt dyrare; beräknade kostnader för de nya objekten är 92 miljoner kronor för Dalängskolan och 70 miljoner för Rudenschöldskolan.

– Om man lägger till Fredriksdalskolan blir summan likvärdig med att bygga en ny skola, menar Jonny Palmkvist, barn- och skolchef.

Det stannar dock inte där; utöver ovanstående tillkommer kostnader för elevevakuering som i nuläget lämnas tämligen opreciserade i serviceförvaltningens presentation (2–12 miljoner respektive 0–20 miljoner) samt för rivning.

Ytor blir lediga

När lägre byggnader rivs och ersätts med tvåplanslösningar frigörs ytor, och i fallet Ruden ser det ut som en tanke i ljuset av utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens lokalbehov. Så är dock inte fallet, uppger Jonny Palmkvist; arbetet har varit helt inriktat på att fullgöra uppdraget om tre högstadieskolor med upp till 500 elevplatser vardera.

– Det är inte några hänsyn som tagits, säger han.

Dalängen först ut

På tisdagen klubbade servicenämnden förslag till investeringsbudget (ett underlag i det kommande kommunövergripande budgetarbetet) och där ligger Dalängskolan och Rudenschöldskolan med. När det gäller Dalängen avsätts enligt förslaget 32 miljoner kronor 2023 och 60 miljoner 2024. Ruden kommer strax därefter med 35 miljoner kronor avsatta vardera år 2024 och 2025. M, L och SD deltog inte i beslutet.

Artikeltaggar

Bostad och byggenDalängskolanJonny PalmkvistLidköpingLidköpings kommunRudenschöldskolanSkola och utbildning

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.