Hoppa till huvudinnehållet

Jägare redo för älgjakten: ”Toppen på jaktåret”

Publicerad:
Bo Andersson, Leif Karlsson, Inga-Maj Karlsson, Anders Arvidsson och Jonas Karlsson ser fram emot älgjakten som står för dörren. Med på bilden finns även Jonas dotter Ebba.
Bo Andersson, Leif Karlsson, Inga-Maj Karlsson, Anders Arvidsson och Jonas Karlsson ser fram emot älgjakten som står för dörren. Med på bilden finns även Jonas dotter Ebba. Foto: Jens Fritzson

Inom kort inleds älgjakten. Då gör sig Holmestads älgjaktslag beredda.

– För min del är det toppen på jaktåret och så har det alltid varit, säger Leif Karlsson.

När NLT stämmer träff med några jägare från älgjaktslaget så är det en erfaren kvintett som tillsammans upplevt en bra bit över 100 jaktsäsonger.

Leif Karlsson har jagat älg i 55 år och fällt ett 30-tal älgar genom åren. ”Mest kalvar”, tillägger han.

Kusinen Inga-Maj Karlsson har i sin tur jagat sedan 1994.

– Jag började ganska sent. Om man tittar på hur mycket tid vi lägger ner på detta och vad vi får ut ekonomiskt, så är det egentligen helt förkastligt, men väldigt roligt, säger Inga-Maj och fortsätter:

– Jag tycker det är fantastiskt att bara sitta där ute i skogen, vara tyst och vänta på att det ska dyka upp en älg. Och om jag inte får syn på någon så gör det ingenting.

Nya jakttider

En nyhet för i år är att tiden för älgjakten förändrats. I Västra Götaland, och i flera andra län, får den först inledas fredagen den 8 oktober. Tidigare var traditionen andra måndagen i oktober, men nu är det alltså ett fast datum som gäller.

– Vi står fria att starta när vi vill från och med det datumet, och för oss passar det den 16 oktober. Vi får som längst hålla på till januari ut, säger jaktledaren Jonas Karlsson.

Enligt tilldelningen ska Holmestads älgjaktslag skjuta fyra älgkalvar.
Enligt tilldelningen ska Holmestads älgjaktslag skjuta fyra älgkalvar. Foto: Pontus Lundahl/TT

Sex älgar

Jaktlagen delas in i skötselområden. Holmestad och 15 andra lag ingår i skötselområdet Klyftamo (norr och söder om E20). Det består av ett cirka 17 000 hektar stort område.

– Vår tilldelning, som vi måste förhålla oss till, är en tjur, ett hondjur och fyra kalvar. För vår del är den väldigt liten och har väl aldrig varit så låg som nu, säger Jonas Karlsson.

Leif Karlsson ser fram emot vad som väntar och menar att säkerheten är a och o under jaktsäsongen.

– Den kan man aldrig prata nog om. Sedan måste man vara jäkligt ”tyster” – och övningsskjuta så att man verkligen klarar av en situation i skarpt läge, säger han.

Leif Karlsson inne i ”skjutrummet” där han precis avlossat ett skott på en älgpapp-figur som åker på en räls. Det finns krav på jägarna att skjuta godkänt för att kunna delta i älgjakten.
Leif Karlsson inne i ”skjutrummet” där han precis avlossat ett skott på en älgpapp-figur som åker på en räls. Det finns krav på jägarna att skjuta godkänt för att kunna delta i älgjakten. Foto: Jens Fritzson

God återväxt

Jaktlaget består av ett 20-tal jägare, och Jonas Karlsson menar att återväxten är relativt god.

– Vi är ett av få jaktlag i kommunen med sådan spridning på ålder. Fem, sex jägare är under 40 år och då ska man veta att många lag inte har en människa under 65. Senaste åren har det tryckt på med yngre. Så fort vi får reda på att någon är intresserad försöker vi fånga upp den.

Vad är anledningen till att det överlag finns svårigheter att locka yngre att bli jägare?

– Att sitta tyst i skogen en hel dag är inte lika aktuellt som det kanske var förut, menar Jonas.

– Jag tror att det en tendens i samhället att det är fult att jaga, säger Inga-Maj.

Foto: Jens Fritzson

Hur stor är då älgstammen i skötselområdet? Enligt Jonas Karlssons bedömning finns det omkring fem älgar per tusen hektar.

– Målet är att snittet ska ligga på 5,3 i vinterstam. Det är en måttstock efter avslutad jakt. Det är markägarsidan ihop med älgförvaltningsområdena som har bestämt det. Det är för mycket betesskador och skogen klarar inte av att ha en för stor älgstam.

Statistik

82 832 älgar sköts i landet under den förra jaktsäsongen. Den högsta noteringen skedde jaktsäsongen 1982/1983 då antalet uppgick till 174 709 älgar.

Källa: jordbruketisiffror.wordpress.com

Artikeltaggar

ÄlgHolmestadJaktNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.