Hoppa till huvudinnehållet

Angelica startade eget - bästa hon gjort: ”Hade kunnat bjuda hem varenda kund”

Publicerad:
Angelica Blom, 30, och hundarna Vera och Elsa älskar att hänga på hårsalongen som Angelica driver tillsammans med två vänner.
Angelica Blom, 30, och hundarna Vera och Elsa älskar att hänga på hårsalongen som Angelica driver tillsammans med två vänner.

Som sexåring sa Angelica Blom, 30, från Lidköping att hon ville bli hårfrisörska. Samtidigt har hon alltid vurmat för äldre - idag driver hon sin egen salong där hon får det bästa av två världar.

– Jag åker ut till äldreboenden och klipper de äldre utöver de kunder jag har på salongen. Det har varit en dröm att få jobba så som jag gör nu, säger Angelica, som startade upp Salong Rosett i Lidköping för två år sen tillsammans med kollegorna Malin Svensson och Johanna Nordström.

Angelica hade jobbat en längre tid som anställd frisör på en salong i Lidköping. Men en längtan om att få bli egen växte fram - tack vare sin morbror fick hon den ekonomiska skjutsen hon behövde för att starta upp.

Fick bra stöttning

– Det var tack vare min morbror som jag kunde göra detta. Och utan min man Emils stöttning hade det inte gått, inte heller utan min mamma och mormor som sådde fröet från första början, berättar Angelica, som menar att det är det bästa beslutet hon har tagit.

– Bara att få bestämma sina tider själv och jobba så som man vill för att få mer tid med familjen, att få välja sina kollegor och få bestämma själv, det är klockrent!

Where the magic happens. I ett av rummen passar Angelica på att blada till lite hårfärg.
Where the magic happens. I ett av rummen passar Angelica på att blada till lite hårfärg.

Just relationen med människor (och djur, hon har två hundar och två katter) är det som Angelica värdesätter allra mest i livet. Hon älskar att träffa nya människor och värnar om att alla ska ha det bra, oavsett vilken bakgrund den har. Att vara ensam är ingenting för Angelica, som alltid har någon runt sig.

– Jag kan inte vara själv, det är genom människor och mina djur som jag får energi. Jag kan ha haft en riktig pissmorgon, men sen åker jag till jobbet och träffar mina kollegor och kunder och när jag åker hem igen är jag glad och full av energi igen.

Älskar sina kunder

Angelica väljer sina kunder med stor omsorg och ser kunderna som sina vänner.

– Jag hade kunnat bjuda hem varenda kund. För mig är det viktigt att skapa relationer och mina kunder är fantastiska. De öppnar upp sig och jag gör det med, och man vet att det stannar mellan oss. Jag vill ha kunder som ger mig energi och har nästan bara stammisar, men är samtidigt öppen för nya kunder, så man ska absolut inte vara rädd att höra av sig om man gillar det jag gör.

Angelica älskar att kunna arbeta både inne på salongen, men också utanför. Hon lägger stor vikt på att åka ut till äldreboenden för att klippa de äldre.
Angelica älskar att kunna arbeta både inne på salongen, men också utanför. Hon lägger stor vikt på att åka ut till äldreboenden för att klippa de äldre.

En stor del av sin yrkestid lägger Angelica också på att åka ut till äldreboenden, något hon har velat göra sedan start, vilket livet som egenföretagare gav henne möjligheten till.

– Jag hade velat göra det ännu mer! Idag är jag fast frisör på Tallskogen- och Majgårdens äldreboenden. Jag älskar att träffa äldre människor, de är så fina och man märker hur viktigt det är att ge dem beröring, prata med dem och ta sig tiden, som de kanske ofta saknar. Det är väldigt värdefullt.

Sociala biten viktig

Så även om frisöryrket i sig innebär skapande och att få vara kreativ, är det inte det som är det viktigaste för Angelica.

– Visst är det jättekul att vara kreativ, men det är det sociala och kontakten som är allt för mig.

Även om Angelica utåt sett alltid är glad, positiv och energisk, så är hon lite av en grubblare och är ibland fylld av oro. Men då är det just det sociala som hjälper henne att komma på bättre tankar. Som liten lämnades Angelica och hennes yngre bror av deras pappa. Något hon tror har präglat henne till den hon är idag och är en av anledningarna till att hon värnar mycket om relationer.

En stor sorg

– Min dröm har varit att ha många i livet att älska och att få bli älskad tillbaka. Jag växte upp med mina bror och min mamma och vi är jättetighta, men jag kände alltid en längtan efter mer. Det har varit en stor sorg att pappa inte ville ha oss i sitt liv, samtidigt som jag är sjukt tacksam för mamma, som helt ensam har tagit hand om oss och gjort oss till personerna vi är idag, men även mormor och morfar, som har funnits där och ersatt pappas roll.

Hon fortsätter:

– Idag är jag så rädd att förlora folk i min närhet för jag vet hur ont det gör att förlora någon nära. Därför går jag in helhjärtat i de relationer jag har.

Angelica ser sina hundar som sina barn och de har en given plats på salongen.
Angelica ser sina hundar som sina barn och de har en given plats på salongen.

Idag lever Angelica tillsammans med sin man Emil och deras tre barn Nellie, Gustav och Lilly, samt hundarna Elsa och Vera och katterna Inez och Max. Men fler familjemedlemmar vill hon ha, naturligtvis.

Inte färdig med barn

– Jag är inte färdig med barn än och vill ha ett till, om jag inte hade jobbat som frisör hade jag kunnat jobba på förlossning, finns inget mäktigare än förlossningar.

– Sen kan jag tänka mig att ha två hundar till. För mig är de som mina barn. Man är verkligen aldrig ensam när man har djur och jag kanske hade behövt träna på att vara mer ensam, men jag har jättesvårt för det alltså, medger hon.

Och som livet ser ut just nu för Angelica, med den kretsen hon berättar att hon har runt sig - så verkar det som att hon aldrig någonsin kommer vara ensam.

Om Angelica Blom

Ålder: 30.

Bor: Villa i Ljunghed.

Yrke: Jobbar som frisör och driver Salong rosett.

Familj: Nygift med maken Emil, barnen Nellie, Gustav och Lilly, samt hundarna Elsa och Vera och katterna Inez och Max.

Intressen: Allt som har med mötet med människor att göra. Och att ta hand om sina djur.

Artikeltaggar

FamiljFrisörLidköpingLidköpings kommunModeSalong RosettSkönhet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.