Friidrottsföreningen Lidköpings IS har ambitionen att utveckla sin verksamhet – inte ta ett steg tillbaka.
Då behöver den anläggning som ska ersätta IP Framnäs åtminstone motsvara det som finns i dag, framhåller klubben som därmed inte ser en variant utan kringbyggnader och läktare som ett fullgott alternativ.
Det var med viss förvåning som Lidköpings IS (LIS) tog del av förslaget i kultur- och fritidsnämnden i ärendet om flytten av IP Framnäs och Ågårdsområdets framtid. Här var inriktningen att ersätta nuvarande friidrottsanläggning med en enklare variant i närheten av Ågården utan vare sig läktare, kiosk, förråd och omklädningsrum. Resonemanget var att klubben istället skulle kunna nyttja faciliteter på idrottsområdet och att mobila läktare skulle användas vid behov.
– Vi blev lite tagna på sängen, medger LIS-ordföranden Johan Larsson och konstaterar att förslaget inte levde upp till den behovssammanställning som klubben lämnat in till kommunen under våren och upplevt att man fått gehör för.
– Vi tycker att vi har varit realistiska – det är ganska likt det vi har i dag, säger han.
– Vi har inte tagit i, instämmer tränaren Anders Elfström.
Backade om förslag
Delvis på grund av klubbens påstötningar ändrades skrivningen i det beslut som togs till att "anläggningens utformning utreds vidare i dialog med friidrottsföreningen LIS".
Om det innebär att förslaget inte längre är aktuellt är oklart. Klart är däremot att en anläggning av det slag som initialt föreslagits skulle hämma föreningen på flera sätt. Det handlar dels om möjligheten att arrangera tävlingar, vilket är en viktig inkomstkälla, dels om logistiska problem. Att till exempel släpa utrustning tvärs över vägen till den plats intill park-gata som nämnts låter sig inte göras utan besvär (bara en kulstötningskula väger 7 kilo), påpekar tränaren Anna Holmberg.
– Och vad gör man om en sjuåring behöver gå på toaletten? Jag ser inte hur det praktisk ska fungera, säger Johan Larsson.
– Känslan är att tjänstemännen inte riktigt förstår friidrottens behov, säger Anders Elfström.
Många utövare
I ärendehandlingarna påpekas att nyttjandegraden av IP Framnäs är låg, men Lidköpings IS menar att man här inte har hela bilden. Flera grupper och därmed många utövare kan vara på plats och träna samtidigt varför antalet träningstimmar är högre än vad den bokade tiden antyder. Sett till intresset för friidrott skulle också antalet utövare, i dag cirka 140, kunna bli betydligt fler – det är kö in till föreningen så potential, liksom ambitioner, att växa finns, framhåller Johan Larsson.
– Vi är den näst största friidrottsföreningen i Västsverige – bara Ymer i Borås är större, inflikar Anders Elfström.
Träffar politikerna
Vid kultur- och fritidsnämndens förra sammanträde bestämdes att LIS skulle bjudas in till sammanträdet den 7 oktober. Då får föreningen en möjlighet att klargöra sina behov inför beslutsfattarna, vilket Johan Larsson ser positivt på.
– Vår förhoppning är att vi får vara med i processen framåt, säger han.
Att anläggningen som ersätter IP Framnäs blir tillräckligt bra är den mest akuta frågan i nuläget för LIS, men träffen med politikerna blir också ett tillfälle att lyfta behovet av förbättrade möjligheter till träning under vintersäsongen. Friidrott är en året runt-sport och i dag åker utövare till Falköping under vinterhalvåret för att kunna träna. Förbättrad belysning vore ett steg i rätt riktning då utomhussäsongen skulle förlängas, men på sikt hoppas man på en inomhusanläggning.
– Utomhussäsongen är tre månader och inomhussäsongen är fem, säger tränaren Per Jolbäck.
Oppositionens farhågor: Friidrotten i kläm vid flytt till ÅgårdenÄndrade i förslag om Ågårdsområdet: ”Vill inte snäva in beslutsprocessen”Inga läktare på nya friidrottsanläggningen?Så ska Ågårdsområdet utvecklas – blir ett nav för idrotten