Hoppa till huvudinnehållet

Lidköpings gröna plan sågas: ”Låt bli våra skogar”

Publicerad:
Låt bli våra skogar, är ett budskap som Kent Boström, Mattias Pettersson och Gunnar Midhagen skickar iväg till Lidköpings kommun. De anser att för mycket skog kommer att avverkas i förslaget på en ny detaljerad stadsutvecklingsplan.
Låt bli våra skogar, är ett budskap som Kent Boström, Mattias Pettersson och Gunnar Midhagen skickar iväg till Lidköpings kommun. De anser att för mycket skog kommer att avverkas i förslaget på en ny detaljerad stadsutvecklingsplan. Foto: Sören Turesson

Skogstokig.

Det är ett ord som kan beskriva känslorna som uppstått hos dem som värnar Lidköpings stadsnära skogar.

Den gröna plan som Lidköpings kommun presenterat för framtiden håller inte, är deras budskap.

– Kommunen vill både äta kakan och ha den kvar.

Det är Kent Boström som lite på skoj beskriver sig vara ”skogstokig”. Men bakom den vitsiga formuleringen ryms det även allvar. Han är ordförande i Naturskyddsföreningen i Lidköping och engagerad i nätverket Slå vakt om Lidköpings stadsnära skogar.

Kent Boström liksom övriga personer i nätverket ger kommunens gröna framtidsplan ”icke godkänt”.

– Det finns en bra utförd inventering i förslaget och en bra analys om vad det gröna betyder för kommuninvånarna, men man har helt hamnat fel vad gäller själva slutsatsen, säger Gunnar Midhagen.

Förslaget han syftar på är en del ur en detaljerad stadsutvecklingsplan som är ute på samråd. NLT skrev om förslaget utifrån det gröna perspektivet den 22 september. I artikeln framgick det att det finns fem skogspartier som kan bli aktuella för bebyggelse de närmsta trettio åren. Skogspartierna finns i Dalängsskogen, vid Båtgården, vid Ljunghed, Brynåsa och Hovby/Kartåsen.

Grönt är skönt – men hur ska det få plats i en växande stad?

Syftet med att fälla skog är att frigöra plats för bostäder och verksamhetsmark. Det krävs för att Lidköping ska kunna växa till 45 000 invånare, menar en majoritet av Lidköpings politiker. Fler invånare behövs för att kommunen ska klara av att upprätthålla bra service för invånarna, anses det vidare.

Men nätverket bakom bevarandet av stadsnära skogar, hävdar att det finns andra vägar att gå. Skogarnas bevarande är av så stor vikt att de inte får offras för tillväxten.

– Man borde inte ta ned någon skog alls. Just för att staden växer behövs skogarna ännu mer.

”Det kommer att straffa sig”

Avverkning av träd förstör den ekologiska balans som varje samhälle bör ha, menar de. Den medför en negativ inverkan på både djur- och naturliv och på invånare som söker skogen för en stunds tystnad eller motion.

Ett exempel som nämns är att det avverkats drygt 100 hektar skog i Lidköping mellan år 2003 och 2007. Genom det gick man miste om trädens upptagningsförmåga av koldioxid, som i detta fall var sju ton på ett år.

– Låt bli att ta ned skogen. Den är gratis koldioxidbekämpning. Det kommer att straffa sig i många år framåt, säger Kent Boström.

Men hur ska det kunna byggas fler bostäder i Lidköping om inte ny mark tas i anspråk?

Gunnar Midhagen svarar genom att ifrågasätta om kommunens tillväxtmål verkligen är rimliga. Han undrar om infrastruktur med trafik och dagvattenlösningar som finns i centrum verkligen klarar tusentals fler invånare.

Planen för ett växande Lidköping - 5 000 nya bostäder

– En kommun är mer än en stadskärna. Man får istället bygga i Vinninga, Filsbäck och Järpås, säger Mattias Pettersson, fritidspolitiker i Vänsterpartiet, som även förespråkar en förtätning med högre hus i staden.

Nätverket Slå vakt om Lidköpings stadsnära skogar har valt Dalängskogen som träffpunkt med NLT. Skogen ska utredas för bostäder och kan komma att naggas i kanten.
Nätverket Slå vakt om Lidköpings stadsnära skogar har valt Dalängskogen som träffpunkt med NLT. Skogen ska utredas för bostäder och kan komma att naggas i kanten. Foto: Sören Turesson

Kommunens ambition att förstärka det gröna inne i staden är visserligen bra, menar han, men det motiverar inte avverkning av skog.

– Förslaget om en gång- och cykelstad är bra, men en skog är något helt annat än gröna stråk och konstgjorda parker.

Framtidens trafik: Så ska Lidköping bli en gång- och cykelstad

Passar inte in?

Kent Boström är besviken på flera andra åtgärder som Lidköpings kommun vidtagit. Han ogillar bland annat att delar av Kartåsskogen har avverkats under året för att ge plats åt industri och handel. Om Lidköpings kommun ska vara en del av Unesco:s biosfärområde, så måste det visa sig någonstans, hävdar han.

Ett biosfärområde är ett modellområde för hållbar utveckling.

– Jag tycker inte kommunen sköter sig och passar in där som det är nu.

Artikeltaggar

Gunnar MidhagenLidköpingLidköpings kommunMiljöPolitik

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.