Hoppa till huvudinnehållet

Regionen ska ta fram Plan B efter nedläggning av Skövde flygplats

Publicerad:
Heikki Klaavuniemi (SD) tycker det är bra att regionen nu tar fram en plan B när Skövde flygplats läggs ner. (Arkivbild)
Heikki Klaavuniemi (SD) tycker det är bra att regionen nu tar fram en plan B när Skövde flygplats läggs ner. (Arkivbild)

Totalt 48 patienter har transporterats via Skövde flygplats de senaste tre åren.

Vid ett beslut om stängning av Skövde flygplats har koncernkontoret i Västra Götalandsregionen lovat att säkerställa att alternativa transportvägar etableras.

Det var Sverigedemokraterna som lade fram ett initiativärende på regionstyrelsens förra sammanträde där man ville veta konsekvenserna för specialistvården i Västra Götalandsregionen av en nedläggning av Skövde flygplats.

Enligt koncernkontorets rapport som presenterades på tisdagens möte, har 48 patienttransporter genomförts via Skövde flygplats under åren 2019-2021. Av dessa var bara sex transporter akuta. Koncernkontoret menar att för dessa akuta transporter finns alternativa vägar med vägambulans och utnyttjande av flygplatsen Trollhättan-Vänersborg.

För akuta transporter inom regionen är helikopter förstahandsalternativet vid längre avstånd och inom den verksamheten har kapaciteten byggts ut för att erbjuda neonatal vård. Organtransporter efter donation via flygplats är sällanhändelser och bara aktuellt då mottagaren finns utanför Västra Götalandsregionen.

Koncernkontoret skriver i sin rapport till regionstyrelsen att vid en stängning av Skövde flygplats behövs en fullständig risk- och konsekvensanalys. Regionen kommer att säkerställa att alternativa transportvägar etableras.

Heikki Klaavuniemi (SD), regionråd och ledamot i regionstyrelsen, är nöjd över att saken har genomlysts. Däremot känner han inte riktigt igen statistiken.

– Det är ungefär 60 stycken rörelser per år enligt den statistik vi fått från svensk luftambulans, säger Heikki Klaavuniemi.

Han menar att koncernkontorets statistik inte heller har tagit hänsyn till att två av åren har varit fylld av pandemin och att det kan ha påverkat siffrorna.

– Det är ändå bra att regionen nu kände till beslutet och verkligen tog tag i detta nu och verkligen har en plan B när flygplatsen läggs ned nästa år. Men det är beklagligt att ytterligare en flygplats i regionen försvinner, säger Heikki Klaavuniemi.

Artikeltaggar

NyheterPolitikRegionstyrelsenSkövde

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.