Hoppa till huvudinnehållet

Oppositionens farhågor: Friidrotten i kläm vid flytt till Ågården

Publicerad:
Det planeras för en ny fotbollsarena i Ågårdsområdet inför en kommande flytt från Framnäs IP. Var får friidrotten plats, undrar oppositionen och hävdar att LIS hamnat på undantag. Fel, menar den politiska majoriteten som bjudit in LIS för samtal.
Det planeras för en ny fotbollsarena i Ågårdsområdet inför en kommande flytt från Framnäs IP. Var får friidrotten plats, undrar oppositionen och hävdar att LIS hamnat på undantag. Fel, menar den politiska majoriteten som bjudit in LIS för samtal.

Idrottens flytt till Ågårdsområdet seglade upp som kommunfullmäktiges stora debattfråga.

–Jag har inte uppfattat att något ska försämras, var Roger Ahléns (S) svar till dem som hävdade att friidrotten hamnat i kläm.

Framnäs IP utreds för en flytt till Ågårdsområdet där Idrottens hus, Arenan och flera fotbollsplaner finns i dag.

Denna flytt tog mycket utrymme under Lidköpings kommunfullmäktige under måndagen.

Vänsterpartiet var det parti som blåste liv i debatten.

Kommunstyrelsens ordförande Jonas Sundström (S) fick interpellationsfrågan om vilka initiativ han tänkte vidta för att förbättra dialogen mellan kommun och föreningar, organisationer och dialogen intern inom kommunen.

Missnöjet stort

Bakom frågan gömmer sig ett stort missnöje från oppositionspolitiker och Lidköpings idrottssällskap, LIS, där Claes-Göran Borg själv är personligen engagerad.

Kultur- och fritidsnämnden skulle den 9 september fatta beslut om ett förslag om att friidrottens framtida anläggning skulle utformas som en träningsanläggning utan kringbyggnader och läktare någonstans på Ågårdsområdet.

Formuleringen ”träningsanläggning utan läktare” fick flera engagerade att gå i taket.

Efter bland annat protester från föreningen innan nämndsammanträdet formulerades förslaget om av den politiska majoriteten och innehöll istället ett beslut om att anläggningens utformning skulle utredas vidare i dialog med LIS.

Dialog eller inte?

Claes-Göran Borg (V) ansåg det inledande förslaget som ”märkligt” och menade att den politiska majoriteten favoriserar fotbollen framför de andra idrotterna.

– Dialogen har inte skötts, sade han och menade att det förra förslaget hade underminerat friidrottens möjligheter till tävlingsverksamhet och därmed till att utvecklas i stort.

Roger Ahlén (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, uppgav att han inte uppfattat det som någon försämring för LIS.

– Förslaget grundade sig på mobila läktare och samutnyttjande av lokaler. LIS är inbjuden till nästa nämnd, där vi kan reda ut och förklara det här, säger han.

Duttande hit och dit

Rasmus Möller (M) passade på att lyfta att fler fotbollsklubbar borde vara inbjudna i dialogen om en ny fotbollsarena och Pär Johnson (L) menade att det är för mycket ”duttande” i Ågårdsfrågan.

– Glöm inte bort de andra idrotterna och ta ett grepp om helheten.

Frida Nilsson (C) uppmanade alla att fortsätta framåt i frågan och att satsningen är viktig, medan Henrik Gallus (L) undrade var en 400 meter lång löparbana skulle få plats och att det krävdes en noggrann översyn kring samtliga idrotter.

Givetvis LIS

Jonas Sundström (S) som var den som ursprungligen skulle besvara frågan, menade att dialoger har förts med föreningslivet om framtidens Ågårdsområde och att dessa kan utvecklas.

”Det ska påbörjas ett mer detaljerat arbete i att ta fram underlag för vad en friidrottsanläggning behöver och i det kommer LIS givetvis finnas med. Självklart kommer föreningen få vara med och kontinuerligt tycka till om det förslag som växer fram, likt LFK gjorde i fråga om fotbollsanläggning”, var hans skriftliga svar.

Artikeltaggar

ÅgårdsområdetClaes-Göran BorgFramnäs IPJonas SundströmPolitikVänsterpartiet

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.