Hoppa till huvudinnehållet

Fyrkantens Förvaltning går ständigt för högtryck

Publicerad:
Salby fastigheter genomgår, likt Rörstrand tidigare gjort, en förvandlingsresa. Den gamla Starfabriken har fått nytt liv sedan förvärvet 2012 och rymmer nu en lång rad hyresgäster av vitt skilda slag. Här står Linda Almqvist på innergården i norra änden som inom kort får ett ansiktslyft.
Salby fastigheter genomgår, likt Rörstrand tidigare gjort, en förvandlingsresa. Den gamla Starfabriken har fått nytt liv sedan förvärvet 2012 och rymmer nu en lång rad hyresgäster av vitt skilda slag. Här står Linda Almqvist på innergården i norra änden som inom kort får ett ansiktslyft. Foto: Thomas Kühnel

Ombyggnaden och utökningen av Försäkringskassan är långt ifrån allt som Fyrkantens Förvaltning har på gång just nu. Till exempel görs lokaler i ordning till nya hyresgäster i Gjuteriet liksom vid gamla Starfabriken på Sockerbruksgatan.

– Det är häftigt vad man kan göra med de här gamla byggnaderna, säger Linda Almqvist, fastighetsförvaltare och projektledare.

Vi träffar henne i Salby Fastigheters kontor på Sockerbruksgatan 3. Namnet på bolaget som hyser den före detta Starfabriken för kanske tankarna till Saleby, men har sitt ursprung i initialerna hos den tidigare ägarfamiljen Bylin.

Det var från dem som industrifastigheten förvärvades 2012 och det var efter det som Linda Almqvist tog klivet in i Fyrkantens Förvaltning, familjeföretaget där pappa Alf alltjämt innehar vd-posten men där Linda fasas in i och med det generationsskifte som pågår. Salby Fastigheter, innefattande omkring 38 000 kvadratmeter lokalyta, föll på Lindas lott och första uppdraget var av det tyngre slaget.

– Du kan väl få hit Asko, sa Alf.

Asko kom

Linda antog utmaningen och det med lyckosamt resultat. Asko nappade och 2014 kunde företaget flytta sin utvecklingsavdelning till lokaler i den gamla tegelbyggnaden som då genomgått en omsorgsfull renovering.

En bra början för Linda, och även startskottet för den radikala omdaning som har skett på området sedan dess. I dag ryms en lång rad hyresgäster av vitt skilda slag här, däribland Sanova, Ballingslöv, Kroppslabbet, Independance Academy och Vänerblommor.

Och mer är på gång. Nyligen flyttade Götene Kyltransporter in i en del av den jättelika lagerbyggnad som ligger i fastighetens norra ände och senare i höst kommer maskinuthyraren Renta att etablera sig strax intill samt på innergården mot Reppe, ytor som för närvarande iordningställs.

Visst hade det varit billigare att riva den gamla tegelbyggnaden och bygga nytt än att renovera, medger Linda. "Men det hade vi inte hjärta att göra", säger hon; "Detta resultat hade man inte kunnat få med en ny byggnad." Arkivbilden ovan ur Fyrkantens egen dokumentation visar reparationer av trasigt fasadtegel.
Visst hade det varit billigare att riva den gamla tegelbyggnaden och bygga nytt än att renovera, medger Linda. "Men det hade vi inte hjärta att göra", säger hon; "Detta resultat hade man inte kunnat få med en ny byggnad." Arkivbilden ovan ur Fyrkantens egen dokumentation visar reparationer av trasigt fasadtegel. Foto: Privat

Återskapar glans

Gamla industrifastigheter utgör en betydande del av Fyrkantens Förvaltnings fastighetsbestånd och företaget lägger stor vikt vid att vårda dem; gemensamt för satsningarna på Salby fastigheter, Gjuteriet och Rörstrandsområdet är en strävan att återskapa byggnaderna till sin forna glans.

– Vi tittar på gamla bygglovshandlingar för att se hur man tänkte från början. Hur såg husen ut? Var fanns fönstren? Vi lägger ned ett jättejobb på att det ska se ut som det har gjort en gång i tiden, berättar Linda som har en central roll i detta då hon ritar de flesta ombyggnaderna i samråd med kunderna.

Allt byggarbete görs sedan i egen regi.

– Vi använder oss av folk som vet hur vi vill ha det. Vi har världens bästa gäng!

 • Processen där Linda lyssnar in hyresgästens idé, ritar ombyggnaden, bollar fram och tillbaka och sedan ser det färdiga resultatet ta form är en av tjusningarna med jobbet, tycker hon.
  Processen där Linda lyssnar in hyresgästens idé, ritar ombyggnaden, bollar fram och tillbaka och sedan ser det färdiga resultatet ta form är en av tjusningarna med jobbet, … Foto: Thomas Kühnel
 • Det som syns från Sockerbruksgatan är bara en liten del av Salby Fastigheter. Bakom de främre byggnaderna finns enorma lagerytor.
  Det som syns från Sockerbruksgatan är bara en liten del av Salby Fastigheter. Bakom de främre byggnaderna finns enorma lagerytor. Foto: Thomas Kühnel
 • "Finns det något vi kan behålla gör vi alltid det", säger Linda Almqvist om de industrihistoriska detaljer som pryder lokalerna.
  "Finns det något vi kan behålla gör vi alltid det", säger Linda Almqvist om de industrihistoriska detaljer som pryder lokalerna. Foto: Thomas Kühnel
 • En stege och en trappa i Ballingslövs lokal på Sockerbruksgatan 3 vittnar om gamla tider. Här har det tidigare varit verkstad.
  En stege och en trappa i Ballingslövs lokal på Sockerbruksgatan 3 vittnar om gamla tider. Här har det tidigare varit verkstad. Foto: Thomas Kühnel
 • Nya lastbryggor byggs åt Götene Kyltransporter.
  Nya lastbryggor byggs åt Götene Kyltransporter. Foto: Thomas Kühnel
 • Det fanns åtskilligt renoveringsarbete att göra när Salby Fastigheter förvärvades.
  Det fanns åtskilligt renoveringsarbete att göra när Salby Fastigheter förvärvades. Foto: Privat

Full fart på Rörstrand

Utvecklingen på Sockerbruksgatan 3 följer i fotspåren av Rörstrandsområdet där förvandlingsresan från nedlagd industri till livaktigt centrum för diverse verksamheter är i sin slutfas. Men även där är det nyheter på gång. Känt sedan tidigare är renoveringen av Rörstrand museum där en invigning planeras i december, längre fram väntar iordningställandet av lokaler inför Raoul Wallenbergskolans etablering och pågående just nu är en make over och utökning av Försäkringskassan lokaler som blivit möjlig sedan IF Metall flyttat ut.

F-kassan satsar i Lidköping – bygger ut och nyanställer

Här blir den redan stora ytan omkring 1 000 kvadratmeter större, vilket bäddar för nyanställningar, och befintliga lokaler genomgår ombyggnad och uppfräschning där det gamla öppna kontorslandskapet ersätts med en mer dynamisk och aktivitetsbaserad miljö.

– När vi byggde om det första gången kändes det mer som en typisk institution, nu blir det olika miljöer, färger och mattor, konstaterar Joakim Wångdahl, fastighetsförvaltare.

– Det kommer att bli mycket trevligare, tror Linda och påpekar att personalens input har fått spela stor roll i utformningen.

 • Linda Almqvist och Joakim Wångdahl.
  Linda Almqvist och Joakim Wångdahl. Foto: Thomas Kühnel
 • Detta tak är tänkt att bli skolgård åt Raoul Wallenbergskolan...
  Detta tak är tänkt att bli skolgård åt Raoul Wallenbergskolan... Foto: Thomas Kühnel
 • ...och här är den blivande gymnastiksalen.
  ...och här är den blivande gymnastiksalen. Foto: Thomas Kühnel

Alltid mycket att göra

Att det för närvarande är mycket på gång kring Fyrkantens Förvaltnings fastigheter råder det ingen tvekan om (utöver det som nämnts ovan byggs det i gjuteriet åt Lely Sverige AB och Hisstjänst i Skaraborg under hösten, och i ett längre tidsperspektiv finns planerna på bostäder intill Tändsticksfabriken), men att det är full aktivitet hör å andra sidan inte till ovanligheterna.

– Det går i skov. Det är nog inte mer nu än det kan vara annars ibland. Vi har alltid mer att göra än vi hinner med, säger Joakim med ett skratt.

Många järn i elden

En rad fastighetsbolag sorterar under koncernen Fyrkantens förvaltning. Här är några av de byggprojekt som är på gång eller har skett i närtid i de olika bolagen.

Porslinsstadens Fastigheter

• Försäkringskassans lokaler renoveras och utökas. Se separat artikel.

• Ombyggnad av Rörstrand museum färdigställdes under våren. Invigning väntas i december. I samband med att nya entrén byggdes till museet gjordes innergården om med fler parkeringsplatser och nya umgängesytor. På den stenlagda ytan framför museet har ett antal podier kommit på plats i samarbete med Formakademin där elever från skolan visar sin konst.

• Inför nästa läsår görs lokaler i ordning för Raoul Wallenbergskolan som startar 7–9-skola. Använder de lokaler som gymnasiefriskolan Portalen tidigare huserade i samt tar ytterligare yta i anspråk. Bland annat finns planer på en skolgård på taket.

Fastighetsaktiebolaget Gjuteriet (ägs gemensamt av Porslinsstadens fastigheter, Lyster fastigheter samt Wångdahl och söner)

• Lokaler byggs under hösten för Lely Sverige AB samt Hisstjänst Skaraborg AB. Tillsammans tar de kontors- och lageryta på cirka 1 500 kvadratmeter i anspråk.

Salby Fastigheter AB

• Maskinuthyraren Renta flyttar in i november och tar då cirka 2 100 kvadratmeter inomhusyta och 5 500 kvadratmeter utomhusyta i anspråk.

• Götene kyltransporter har nyss flyttat in på cirka 4 000 kvadratmeter. Nya inlastningsbryggor håller på att byggas.

Tändstickans Fastighet AB

• Mc-konsult har expanderat och besitter nu cirka 1 200 kvadratmeter.

• På längre sikt finns planer på bostäder och p-hus på ytan söder om Tändsticksfabriken som i dag är parkering.

Fyrkantens Förvaltning

• Padelhall i Otterbäcken med fem banor på cirka 1 500 kvadratmeter.

25 fotbollsplaner

Fyrkantens Förvaltning startade 1997. De första fastigheterna som införskaffades var Borret 9 på Fiskaregatan och dörrfabriken i Lovene.

I dag äger man 27 fastigheter med en sammanlagd uthyrningsbar yta på 176 000 kvadratmeter, vilket motsvarar nästan 25 fotbollsplaner. Till dessa hör bland annat Rörstrand center, Midgård (gamla bankfastigheten vid Torgbron), Tändsticksfabriken, gamla tingshuset, Örnen och Herakles 1 (biblioteksfastigheten).

De till ytan största pjäserna i fastighetsbeståndet är Rörstrand och Salby Fastigheter på 57 000 respektive 38 000 kvadratmeter. Här har omfattande renoveringar gjorts; totalt investeringsbelopp uppgår till 550 respektive 120 miljoner kronor. En detalj att notera i fallet Rörstrand är att det i dag jobbar fler människor i området än under porslinstillverkningens glansdagar.

Fyrkantens Förvaltning har cirka 20 anställda. Med hela koncernen inräknad är man omkring 80. På ledande poster finns Alf Almqvist, ägare och vd, samt dottern Linda Almqvist, hennes make Mikael Almqvist och Joakim Wångdahl, samtliga med titeln fastighetsförvaltare och projektledare. Linda jobbar dock till stor del med större frågor för bolagen och är den som tar över stafettpinnen i det generationsskifte som pågår.

Artikeltaggar

Bostad och byggenFastigheterFyrkantens FörvaltningLidköpingNäringslivNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.