Hoppa till huvudinnehållet

Försäkringskassan satsar i Lidköping – bygger ut och nyanställer

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Joakim Wångdahl på Fyrkantens Förvaltning visar upp den byggarbetsplats som inom en snar framtid ska vara iordningställd åt Försäkringskassan. Här ses etapp 1, det vill säga den del som innebär en utökning av lokalerna. I kommande två etapper kommer även befintlig yta att byggas om.
Joakim Wångdahl på Fyrkantens Förvaltning visar upp den byggarbetsplats som inom en snar framtid ska vara iordningställd åt Försäkringskassan. Här ses etapp 1, det vill säga den del som innebär en utökning av lokalerna. I kommande två etapper kommer även befintlig yta att byggas om. Foto: Thomas Kühnel

Renoverade och moderniserade lokaler, större yta och inte minst nyanställning av ett 40-tal medarbetare – Försäkringskassan satsar i Lidköping och befäster sin position som en av de största arbetsgivarna.

Det var 2008 som Försäkringskassan lämnade lokalerna på Stenportsgatan där biblioteket nu huserar och flyttade till Rörstrandsområdet. Nu, dryga årtiondet senare, är det dags att både fräscha upp och att växa.

– Vi ska utöka verksamheten i Lidköping och det möjliggörs av de förändringar vi gör nu, berättar Mattias Willersjö, områdeschef.

Expansionen till sammanlagt nästan 5 000 kvadratmeter, som kan göras sedan IF Metall lämnat sina lokaler i huset, banar väg för rekrytering av ett antal nya medarbetare efter årsskiftet. Exakt hur många är inte spikat, men det lär bli en ansenlig ökning av personalstyrkan som i dag uppgår till 295 anställda.

– Det är inte riktigt bestämt än, vi håller på och diskuterar det, men det ligger i häradet ett 40-tal, säger Mattias Willersjö.

I Lidköping jobbar Försäkringskassan med föräldraförsäkringsfrågor och bidragsförmåner och de nya tjänsterna är handläggare inom samma arbetsområden. Upptagningsområdet är nationellt.

– Här har vi inga regionala indelningar utan vi jobbar mot kunder, eller medborgare, runt hela landet.

Inga bestämda platser

Renoveringen markerar slutet för den öppna callcenterliknande miljö som hittills präglat kontoret och starten för det aktivitetsbaserade arbetssätt som numera tillämpas på Försäkringskassan. Konceptet, som vunnit mark på senare tid inom såväl privat som offentlig sektor, innebär att de anställda inte har bestämda arbetsplatser utan väljer plats utifrån den aktivitet som ska utföras.

– Lokalerna utrustas med flera olika miljöer, till exempel tysta där man kan ha samtal, och beroende på vad man ska göra under dagen väljer man vilket område man sätter sig i, säger Mattias Willersjö.

Förhoppningen är att den nya modellen ska upplevas som ett lyft, även om det kanske kan kännas ovant i början.

– Det är ju en tillpassning, man ska vänja sig med att jobba med detta.

  • Golvmattan är på plats.
    Golvmattan är på plats. Foto: Thomas Kühnel
  • Linda Almqvist, Fyrkantens Förvaltning, gläds åt att Försäkringskassan väljer att satsa i Lidköping.
    Linda Almqvist, Fyrkantens Förvaltning, gläds åt att Försäkringskassan väljer att satsa i Lidköping. Foto: Thomas Kühnel

Tre etapper

Iordningställandet av lokalerna är uppdelat i tre etapper. På så vis kan arbetet rulla på som vanligt under byggtiden, och här spelar också det faktum att många fortfarande jobbar på distans in, berättar Mattias Willersjö.

För stunden pågår etapp 1 som innefattar den utökade delen. Det arbetet ska vara klart vecka 44, men redan vecka 40 drar etapp två igång på nedre plan och efter det står övervåningen på tur, berättar Joakim Wångdahl, fastighetsförvaltare på Fyrkantens Förvaltning som står för ombyggnaden. Mattias Willersjö räknar med att hela projektet ska vara nyckelfärdigt i början av mars.

Fyrkantens Förvaltning går ständigt för högtryck

295...

...anställda har Försäkringskassan i nuläget i Lidköping och efter den utökning som står för dörren kommer det att bli ett 40-tal fler. Myndigheten är en av de största arbetsgivarna i kommunen.

Artikeltaggar

ArbeteFyrkantens FörvaltningFörsäkringskassanLidköpingNyheterRörstrand center

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.