Hoppa till huvudinnehållet

Branden på sänglagret kunde ha fått ett allvarligare förlopp: ”Risk att hela byggnaden brunnit ner”

Publicerad:
Reporter Freddy Berg
Freddy Berg
freddy.berg@nlt.se
Lägenheterna evakuerades, restaurangen blev rökskadad och Wilson Beds fick hela lagret förstört när en brand startade på Södergatan i Grästorp under söndagsmorgonen.
Lägenheterna evakuerades, restaurangen blev rökskadad och Wilson Beds fick hela lagret förstört när en brand startade på Södergatan i Grästorp under söndagsmorgonen. Foto: Emma Hurtig

Omfattningen av söndagens brand på Wilson Beds i Grästorp kunde ha blivit större. Ett krossat fönster hade räckt för att ge branden extra syre.

– Då hade det funnits risk att hela byggnaden brunnit ner, säger Robert Hansen, insatsledare på räddningstjänsten.

Det var vid 07.30-tiden på söndagsmorgonen som räddningstjänsten larmades om en brand på Wilson Beds i centrala Grästorp.

Brandmän från Nossebro fokuserade på släckningen, Järpåsstyrkan kontrollerade den intilliggande restaurangen medan brandmännen från Grästorp fick i uppgift att evakuera de boende i lägenheterna ovanför Wilson Beds.

– En familj befann sig i en av lägenheterna. De lyckades själva ta sig ut utan att komma till skada. Inledningsvis var det oklart om någon var hemma i lägenheten bredvid. Därför tog vi oss in där och kontrollerade den bostaden, men ingen person påträffades, säger Robert Hansen på räddningstjänsten västra Skaraborg.

Hela lagret utbränt

Enligt insatsledaren var det främst glödbrand som härjade på sänglagret. Stora delar av lagret blev utbränt och lokalen var rökfylld vid räddningstjänstens ankomst. Restaurang Asian Garden och de två lägenheterna klarade sig bättre med endast lättare rökpåverkan.

– Det hade brunnit i en del sängar och det tog tid för oss att kasta ut alla 50 dubbelsängar med tillhörande bäddmadrasser, säger Robert Hansen som menar att konsekvenserna av branden kunde ha varit allvarligare.

– Det hade räckt med att ett fönster krossats för att ge branden extra syre. Då hade det funnits risk att hela byggnaden brunnit ner. Nu var lokalen intakt och det gjorde att syret tog slut av sig självt.

Räddningstjänstens insats pågick fram till 10-tiden på söndagsmorgonen. Därefter tog en restvärdesledare, som är försäkringsbolagens förlängda arm, över ärendet.

"Den sträcker sig ju nästan ända bort till Flakeberg" sa Daniel Wilson om den länga förstörda sängar som räddningstjänsten drog ur lokalerna på Södergatan 32.
"Den sträcker sig ju nästan ända bort till Flakeberg" sa Daniel Wilson om den länga förstörda sängar som räddningstjänsten drog ur lokalerna på Södergatan 32. Foto: Emma Hurtig

Daniel Wilson, ägare till Wilson Beds, uppgav till NLT redan på söndagen att han saknar försäkring.

– Jag tänkte att det inte skulle kunna hända något i en tom lokal, sa Daniel Wilson.

Teknisk undersökning

Vad som orsakade branden är i nuläget oklart. I början av veckan ska polisen genomföra en teknisk undersökning på platsen. En anmälan om allmänfarlig vårdslöshet har upprättats.

– Vi ska utreda om det ligger någon oaktsamhet bakom branden. För tillfället finns det inte några tecken på sådana omständigheter, men vi måste ha en rubricering på ärendet för att kunna utreda händelsen vidare, säger Eva Karlsson, jourhavande förundersökningsledare på polisen.

Enligt uppgifter till NLT ska boende i den drabbade fastigheten ha känt röklukt redan på lördagskvällen. Eva Karlsson säger att det troligtvis handlade om smällare i området.

– De boende har inte riktigt kunna lokalisera varifrån lukten kom ifrån. I nuläget tror vi inte att det kan sättas i samband med branden, säger Eva Karlsson.

Wilson Beds efter branden. Nu väntar en teknisk undersökning för att se vad som orsakade branden.
Wilson Beds efter branden. Nu väntar en teknisk undersökning för att se vad som orsakade branden. Foto: Emma Hurtig

Artikeltaggar

Allmänfarlig vårdslöshetBränderGrästorpNyheterRäddningstjänsten

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.