Hoppa till huvudinnehållet

Rektorn efter Olins glädjebesked: ”Känns jättebra”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Olinsgymnasiet Götene har varit igång i en månad och nu fått lov att bredda sitt utbud nästa höst. Rektorn Thomas Roos gläds över Skolinspektionens beslut.
Olinsgymnasiet Götene har varit igång i en månad och nu fått lov att bredda sitt utbud nästa höst. Rektorn Thomas Roos gläds över Skolinspektionens beslut. Foto: Jens Fritzson

Olinsgymnasiet Götene växlar upp och erbjuder fler program och inriktningar nästa höst. För rektorn Thomas Roos är det ett glädjebesked.

– Detta gör att vi breddar vår elevbas och ökar vårt kursutbud totalt på skolan.

Friskolan kan från och med nästa läsår starta samhällsprogrammet, samt två nya inriktningar till yrkesprogrammen, vilket NLT skrev om i måndags.

– På förhand hade både jag och Kristian Wejshag nästan räknat bort samhällsprogrammet eftersom några grannkommuner inte tyckte att vi skulle beviljas det. Men Skolinspektionen, som gjort en etableringskontroll, pekar på att vi är en väl fungerande verksamhet och gett oss det här tillståndet, vilket känns jättebra.

Skolinspektionen ger Olinsgymnasiet rätt att öppna fler program i Götene

”Kan lätt hantera 20”

Skolan kommer fortfarande lägga stor tonvikt på yrkesprogrammen, som i dagsläget är fyra till antalet, men i och med tillskottet kan man också erbjuda ett högskoleförberedande program.

– Tack vare att vi även erbjuder fotboll och e-sport på skoltid tror jag att detta kan locka många elever som vill gå en högskoleförberedande utbildning. Idrottsprofilerna skapar ett mervärde att gå utbildningen hos oss i Götene.

Hur många elever har ni kapacitet att ta emot på samhällsprogrammet?

– Vi skrev 15 i ansökan, men innerst inne kan vi lätt hantera 20.

En av inriktningarna Olins får tillåtelse att starta är personbil (transport- och fordonsprogrammet).

– Det är en ganska modern personbilsmekanikerutbildning där man fokuserar på den nya el- och hybridtekniken. Den lärare vi har är dessutom specialiserad inom detta område. Det känns jättekul att kunna erbjuda den inriktningen.

Inte mer än 200 elever

Efter Skolinspektionens besked ser Roos det som fullt möjligt att skolan har 100 elever redan nästa år.

– Vi ska även i framtiden vara en förhållandevis liten skola och fungera som ett komplement till de större. Vi ska inte vara mer än 200 elever och tappa känslan av det mer familjära.

Kan söka igen

Det enda smolket i glädjebägaren var att Olins fick nobben vad gäller uppstart av försäljning- och serviceprogrammet.

– Jag skulle gärna vilja se det programmet i Götene då jag tror att vi skulle kunna göra någonting bra av det. Men det är mycket möjligt att vi söker det igen om något år. Vi får se vad som händer.

Invigning och rundvandringar på nya gymnasieskolan i GöteneHistorisk gymnasiestart i Götene: ”Vi har väntat på eleverna”

Artikeltaggar

GöteneNyheterOlinsgymnasiet GöteneSkola och utbildningSkolinspektionen

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.