Hoppa till huvudinnehållet

Mångmiljonsatsning för nära vård – finansieras genom statsbidrag

Publicerad:
En tredjedel av de ökade satsningarna på den nära vården i Västra Götaland, bekostas av statsbidrag.
En tredjedel av de ökade satsningarna på den nära vården i Västra Götaland, bekostas av statsbidrag. Foto: Malin Bring

Totalt 333 miljoner kronor av statsbidragen till Västra Götalandsregionen kommer att satsas på nära vård kopplad till vårdcentralerna. Men vad händer med satsningarna om framtidens regering inte skickar ut lika mycket statsbidrag?

Under måndagen hade regionstyrelsen ett extra sammanträde för att se över finansieringen av den så kallade KoK-boken för vårdcentralerna. Det är där man skriver ner vilka krav och vilken kvalitet man ska ställa på vårdcentralerna.

När regionstyrelsen fattade beslut om KoK-boken för 2022-2023, i förra veckan, fanns det frågetecken kring finansieringen. Detta efter att politikerna hade beslutat om förändringar av tjänstemännens förslag.

Vårdcentralerna, både Närhälsan och de privata, beräknas kosta drygt 7,9 miljarder kronor nästa år i Västra Götalandsregionen. Av dessa är närmare 800 miljoner kronor ökade satsningar.

Av 800 miljoner ska 333 miljoner bekostas med statsbidrag och användas till ”God och nära vård”, UPH (ungdomars psykiska hälsa) och mobil hemsjukvård.

Men statsbidrag är ingen fast summa pengar som tickar in med samma belopp år efter år, utan det är den sittande regeringen som fattar sådana beslut löpande i statsbudgeten.

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, ser ingen större risk i att bygga verksamhet på statsbidrag.
Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande, ser ingen större risk i att bygga verksamhet på statsbidrag. Foto: Thomas Johansson/TT

Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande ser däremot inget större risktagande att lägga in statsbidragen i budgeten.

– Man kan aldrig lita på statsbidrag i framtiden men om man inte budgeterar för dem så blir det också knasigt eftersom det är rätt stora pengar. I så fall skulle vi först behöva införa sparbeting, och släppa dem när vi får statsbidrag och så får vi en massa bråk till ingen som helst nytta, menar Johnny Magnusson.

Men vad händer med satsningarna som bekostas av statsbidrag, om statsbidragen uteblir i framtiden?

– Om det inte kommer några statsbidrag så skulle det bli ett förfärligt liv på Sveriges kommuner och regioner. För vår del skulle det förstås vara ett besvärligt läge, men inte hopplöst och inte omöjligt, men då kommer man att tvingas till skattehöjningar. Det är en väldigt hypotetisk sak, statsbidrag har funnits i alla tider. Det har förekommit att man fryst statsbidrag, men jag har aldrig varit med om en real minskning av statsbidragen, säger Johnny Magnusson.

Artikeltaggar

RegionstyrelsenVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.