Hoppa till huvudinnehållet

A-traktor-killar hjälpte hjärtsjuk kvinna till akuten: ”Det var självklart”

Publicerad:
Neo Berggren och Benjamin Sahlin Palmstedt agerade snabbt när hjärtsjuk kvinna bad om hjälp att ta sig till sjukhuset - och skjutsade henne med A-traktor.
Neo Berggren och Benjamin Sahlin Palmstedt agerade snabbt när hjärtsjuk kvinna bad om hjälp att ta sig till sjukhuset - och skjutsade henne med A-traktor. Foto: Thomas Kühnel

När en hjärtsjuk kvinnas bil slutade fungera i takt med att hon behövde in till akuten i Lidköping var det ingen tvekan för killarna Neo Berggren, 15, och Benjmin Sahlin Palmstedt, 16, att rycka in. Snabbt skjutsades kvinnan till akuten i Neos A-traktor - som möttes av applåder av sjukhuspersonalen.

– Det är klart man hjälper till, det hade lika gärna kunnat vara min farmor, säger Neo Berggren om händelsen.

För några veckor sedan var femtonåringen Neo Berggren och åt på Mcdonalds. Plötsligt kom en äldre dam fram och bad om hjälp, då hon och makens bilbatteri dött i samband med färden till akutmottagningen i Lidköping då hon hade drabbats av hjärtsmärtor.

Händelsen utspelade sig vid Mcdonalds i Lidköping där Benjamin hjälpte till med startkablar till parets bil och där Neo stod för skjutsen.
Händelsen utspelade sig vid Mcdonalds i Lidköping där Benjamin hjälpte till med startkablar till parets bil och där Neo stod för skjutsen. Foto: Thomas Kühnel

– Först försökte vi starta deras bil med hjälp av startkablar, men det fungerade inte. Då ringde jag till Benjamin och sa att han måste komma och hjälpa till, som snabbt satte sig i sin A-traktor för att bidra med sitt.

– Jag visste inte alls vad det handlade om, men det vara bara till att köra då Neo sa att det var akut, säger Benjamin Sahlin Palmstedt, 16 år.

Men för att skynda på det hela så valde Neo att skjutsa in kvinnan i sin A-traktor, medan Benjamin fick hjälpa kvinnans make att starta bilen, vilket då fungerade. Under färden till sjukhuset fokuserade Neo på en sak - att hjälpa kvinnan att ta sig igenom sina smärtor.

– Hon hade väldigt ont så jag försökte prata med henne för att få henne att tänka på annat, hon var så tacksam och rörd hela tiden för att vi hjälpte dem, men det var bara helt självklart, säger Neo.

Möttes av applåder

Kvinnans rullstol fick inte plats i A-traktorn så väl framme vid sjukhuset fick Neo springa och ordna med det.

– Jag sprang och hittade personal och berättade om kvinnan och att hon behövde hjälp. Därefter löste det sig och hon fick låna rullstol och kunde komma in på undersökning. Personalen applåderade och någon grät, berättar Neo.

Efteråt blev killarna erbjudna pengar för sin insats - något de tackade nej till.

– Kvinnan ville ge oss pengar som tack, men det ville vi inte ta emot. Det kändes bara jättebra att kunna hjälpa till så att hon fick den hjälpen som hon behövde, säger Neo.

Killarna tycker det är viktigt att belysa att det inte bara sprids negativitet inom Epa-kulturen, där den senaste debatten kring A-traktorer som stört med hög musik har tagit stor plats i media.

Nu hoppas Neo Berggren och Benjamin Sahlin Palmstedt kunn bidra med lite positivitet inom Epa-kulturen, där ungdomarna ofta får ta mycket skit för att de kör i sina A-traktorer.
Nu hoppas Neo Berggren och Benjamin Sahlin Palmstedt kunn bidra med lite positivitet inom Epa-kulturen, där ungdomarna ofta får ta mycket skit för att de kör i sina A-traktorer. Foto: Thomas Kühnel

– Vi som kör A-traktor dras ofta över samma kam, att vi alla missköter oss, när så inte är fallet. Det är väldigt ofta som man märker att folk stör sig på oss, även om vi inte har gjort fel. De gör onödiga och farliga omkörningar och lägger sig nära, till exempel, det är tråkigt, menar Benjamin som fortsätter:

– Det är gött att kunna visa att det finns vettigt folk som oss med.

Stor respons

Efter killarnas insats har responsen varit stor, efter att Neos pappa la ut ett inlägg på Facebook om händelsen. Tyvärr har killarna inte namnen på paret, men de sa att de var från Vara.

– Det hade varit kul att komma i kontakt igen, för att se hur allt har gått med henne efteråt, säger Benjamin och får medhåll av Neo:

– Ja, allt gick så fort och vi fick inte namnen, jag vet bara att kvinnan tog mitt mobilnummer. Det hade såklart varit roligt om man fick veta hur allt har gått, avslutar han.

Artikeltaggar

A-traktorAkutsjukvårdBilLidköpingLidköpings kommunLidköpings sjukhusNyheterVaraVara kommun

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.