Hoppa till huvudinnehållet

Den lilla spetan som blev Sveriges starkaste kvinna

Publicerad:
Anders Jalakas
anders.jalakas@nlt.se
”Mjölken står där borta”. Hade bilden inte varit så uppenbart arrangerad så skulle detta vara en fördel med att vara jättestark. Men vardagslivet påverkas inte mycket av styrkan säger Anna Harjapää, särskilt som favorithobbyn förutom att bära tungt är att sticka och virka.
”Mjölken står där borta”. Hade bilden inte varit så uppenbart arrangerad så skulle detta vara en fördel med att vara jättestark. Men vardagslivet påverkas inte mycket av styrkan säger Anna Harjapää, särskilt som favorithobbyn förutom att bära tungt är att sticka och virka. Foto: Anders Jalakas

Hon har inte alltid varit stark. Att Anna Harjapää nyss blev Sveriges starkaste kvinna och satte Grästorp på styrkekartan kan vi tacka hennes make för. Ville hon se något av honom fick hon vackert följa med till gymmet. Så kan en idrottskarriär också starta.

Det finns många starka kvinnor i Sverige. Konteramiral Ewa Skoog Haslum är chef för hela svenska flottan och finansminister Magdalena Andersson sköter hela landets kassakista för bara att nämna några. Och så finns Anna Harjapää från Grästorp som är så stark att hälften hade varit nog för vilken rallare eller skogshuggare som helst.

Men så har det inte alltid varit.

– När jag var ung, upp i tonåren var jag en liten speta, säger Anna Harjapää och gör ringar med tummar och pekfingrar för att visa hur tunna hennes armar var då hon var ung.

Det sägs att bakom varje framgångsrik man står en förvånad kvinna. I det här fallet kan man nog säga att det bakom just denna framgångsrika kvinna står en före detta besatt träningsnarkoman.

– Min man tränade jättemycket. Och ville jag se något av honom fick jag hänga med, säger Anna Harjapää.

Innan kärleken tvingade in henne i gymmet var träning inte riktigt hennes melodi. Det blev mest sporadiska insatser i gruppgymnastik med vännerna.

– Det var lite hopp och skutt och så. Nåt vi gjorde när vi inte hade nåt annat för oss. Nu är det tvärtom. Nu anpassar jag livet efter träningen, säger hon.

Maken som en gång valde att gå till gymmet istället för att vänslas med kärestan har dock blivit kvar. Han har blivit hennes coach och var den som efter några års slit med vikterna fick henne att tro på att den lilla tunna spetan faktiskt hade förvandlats till ett muskelknippe.

– Jag hade aldrig sett på mig som stark innan han en gång sa det till mig och övertygade mig om att jag faktiskt var det. Nu är han min coach och stöttepelare, säger hon, säger hon.

Någonstans där började tankarna som ledde till tävlingar som ledde till titlar och som gjorde att hon nu officiellt är Sveriges starkaste kvinna ta form. Någon riktig plan hade hon dock inte.

– Jag snubblade in på det. Jag var med i en tävling där en engelsk tjej deltog. Hon sa att det fanns en tävling i England som jag borde vara med på. Efter en del velande så åkte jag dit och då visade det sig att det var Strong Woman, säger Anna Harjapää.

Och det gick ju rätt hyfsat. Sveriges starkaste kvinna 2016 och återigen 2021.

Det sägs att de där riktiga muskelbergen är jättesnälla. Stämmer det?

– Ja, det gör det. De är som som jättelika 160 kilos nallebjörnar som kan ge riktiga jättenallebjörnskramar. En del är lite blyga också, säger Anna Harjapää.

Gäller det kvinnorna också? Är du snäll?

– Ja, jag är jättesnäll, och det har jag alltid varit. Det är det andra också. Tävlingarna handlar ofta till 60 procent om att umgås och bara 40 procent om tävling.

Om man när nu en lätt bedagad skrivbordsryttare och reportervikarie som tycker det kan vara rätt jobbigt att gå ut med soporna så undrar man ju om det finns vardagliga fördelar med att vara jättestark.

– Nej, jag tror inte det. Det är klart om jag skulle få för mig att möblera om hemma så vet jag ju att jag orkar flytta alla möbler. Men förutom styrketräning så är min hobby att sticka och virka. Och det behöver man ju inte vara stark för, säger Anna Harjapää.

Din man och du tränar ju ihop. Vem är starkast?

– Det är jag.

Stör det honom?

– Inte det minsta.

Tror du att en del män kan störa sig på att du är starkare än dem?

–Ja , det tror jag.

När Anna Harjapää kommer indundrande på NLT:s redaktion iGrästorp så tar hon plats. Inte nödvändigtvis på grund av sin storlek - särskilt lång är hon ju inte. Men hon har en stark närvaro i rummet. Också det kan kanske vara en effekt av träningen.

– Ja, jag har nog blivit mera utåtriktad. Jag har ett motto - våga vara stark. man ska våga göra saker man inte vågat testa förut, säger hon.

Om man vill bli lika stark som Anna Harjapää så gå det bra att hälsa på henne och testa när hon då och då har öppen träning hemma i sitt träningsgarage.

– Det är så himla kul. Mycket mer omväxlande än på gymmet. Vi är mest ute och leker, säger hon.

Leker? Visst, men det är lekar som innebär att man släpar eller bär omkring på stora konstiga och tunga saker eller drar runt på en bil eller två, med eller utan dragen handbroms.

Tillbaka i vardagen. Sveriges starkaste kvinna laddar in fläskkotletter på Hemköp i Grästorp.
Tillbaka i vardagen. Sveriges starkaste kvinna laddar in fläskkotletter på Hemköp i Grästorp. Foto: Anders Jalakas

Artikeltaggar

Anna Harjapää GrästorpGrästorps kommunHemköpHåleNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.