Hoppa till huvudinnehållet

Järpåsparet vill stärka livsmedelsbranschen – tar klivet in som delägare

Publicerad:
Pontus Thorsson och Anna Nyqvist Thorsson i samspråk med Cecilia Ryegård vid äppleodlingen på Stora Bryne.
Pontus Thorsson och Anna Nyqvist Thorsson i samspråk med Cecilia Ryegård vid äppleodlingen på Stora Bryne.

Anna Nyqvist Thorsson och Pontus Thorsson på gården Stora Bryne utanför Järpås har gått in som delägare i Lidköpingsbaserade foodtechbolaget Foodchain by Blockchain AB (FCB).

– Vi har följt FCB sedan starten och tror starkt på hur man löser en stor del av livsmedelsproducentens problematik och samtidigt skapar mervärden, säger Pontus Thorsson i ett pressmeddelande.

Foodchain by Blockchain har under två års tid utvecklat en blockchain-baserad mjukvarulösning för livsmedelsproducenter, där syftet är att ge spårbarhet och transparens genom hela livsmedelskedjan. En första prototypprodukt finns redan på marknaden och man är i full färd med att teckna avtal med de första kunderna, varav flera är välkända varumärken.

– Livsmedelsbranschen behöver äkta spårbarhet, det är en trovärdighetsfråga. Detta är just vad FCB:s system åstadkommer. Systemet gör det möjligt för den enskilda konsumenten att kunna göra medvetna, aktiva val och påverka vad som ska finnas i maten man äter och hur den ska produceras. Samtidigt förenklas företagens dokumentation och redovisning mot myndigheter och certifieringsorganisationer, och kan också möjliggöra bättre kravställningar i upphandling, konstaterar Pontus Thorsson som tror starkt på konceptet.

KRAV-certifierade äpplen

Cecilia Ryegård, FCB:s grundare, vd och huvudägare, gläds åt affären:

– Att de, som småskaliga livsmedelsproducenter på Stora Bryne, ser värdet i vad vi gör och vill åstadkomma blir en ytterligare bekräftelse på att vi är på rätt väg, och något som ytterligare kan bevisa vårt värde gentemot andra investerare, säger hon.

På Stora Bryne odlas två hektar KRAV-certifierade äpplen som levereras till butiker och restauranger och även blir till must. Man producerar också sin egen punsch, som finns i Systembolagets sortiment. Vid sidan av gården driver Pontus Thorsson även gasellföretaget Akustikverkstan AB och Anna Nyqvist Thorsson är filosofie doktor i arkeologi.

Foodchain by Blockchain har i dagsläget fyra anställda. FCB har en ytterligare delägare, Menhammar Stuteri AB. Resterande andel ägs av Agrovektor AB som i sin tur ägs av Cecilia Ryegård.

Så fungerar blockchain

Blockchain- eller blockkedjeteknik är en nätverks- och databasstruktur som lanserades med kryptovalutan Bitcoin 2009. Bitcoin är alltjämt den mest kända tillämpningen av tekniken, men flera andra applikationer enligt samma princip har utvecklats under de senaste åren.

Blockkedjetekniken utmärks av transparens och decentralisering – informationen är inte lagrad på en server, utan hos alla deltagare och varje ändring som görs blir ett permanent, tidsstämplat tillägg i kedjan, varför det inte går att manipulera information i efterhand.

Källor: Konkurrensverket, Telia, Wikipedia

Artikeltaggar

BlockchainLantbrukLidköpingLivsmedelNäringslivStora Bryne

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.