Hoppa till huvudinnehållet

Ny tjänst ska minska ensamheten bland äldre i Götene

Publicerad:
Barbro Hallberg håller i trådarna för Ringkontakten som sjösätts om några veckor: ”Vi hoppas den som önskar samtalet skall känna omtanke och trygghet i att någon hör av sig kontinuerligt.”
Barbro Hallberg håller i trådarna för Ringkontakten som sjösätts om några veckor: ”Vi hoppas den som önskar samtalet skall känna omtanke och trygghet i att någon hör av sig kontinuerligt.” Foto: Annika Byrde

Pandemin har gjort det tydligt att det finns en känsla av ensamhet bland många äldre i Götene kommun. Tanken är att den ska minskas genom Ringkontakten som startar upp den 4 oktober.

Den nya tjänsten sker i samverkan mellan Götene kommun och de lokala pensionärsföreningarna.

En liknande tjänst har varit på tapeten i flera omgångar tidigare, men inte blivit av. I och med pandemin har frågan återigen lyfts av pensionärsföreningarna.

– Jag fick uppdraget att bilda en arbetsgrupp tillsammans med PRO-föreningarna och SPF Seniorerna i kommunen. Vi startar upp i liten skala. Sedan får vi se hur stort behovet är utifrån hur många som önskar samtal, berättar frivilligsamordnaren Barbro Hallberg som håller i trådarna för Ringkontakten.

Elva volontärer

Tjänsten går ut på att frivilliga volontärer, samtliga med tystnadsplikt, ringer runt till berörda för ett kort och värdefullt samtal i sin enkelhet. I dagsläget är det elva volontärer, eller telefonörer som de kallas.

– Vi hoppas den som önskar samtalet skall känna omtanke och trygghet i att någon hör av sig kontinuerligt. Den som önskar samtal från oss i Ringkontakten anmäler sig till mig, säger Barbro Hallberg.

Samtalen sker under helgfria måndagar, onsdagar och fredagar. Tjänsten är i första hand riktad till de som inte har dagligt besök av hemvården.

Artikeltaggar

GöteneGötene kommun (org)NyheterPROSPF Seniorerna

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.