Hoppa till huvudinnehållet

Efter hårda kritiken – nu stärks läkarnas medverkan på äldreboenden

Publicerad:
Nu ska läkares medverkan på äldreboenden stärkas i Västra Götalandsregionen.
Nu ska läkares medverkan på äldreboenden stärkas i Västra Götalandsregionen. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Regionen satsar 150 miljoner kronor på att stärka läkares medverkan på äldreboenden.

På det sättet vill man säkra upp samverkan mellan vårdcentralerna och de särskilda boendena.

Det är hälso- och sjukvårdsstyrelsen som beslutat att satsa 150 miljoner kronor på läkarmedverkan på kommunala boendeenheter.

Efter den första pandemivågen förra våren då många äldreboenden drabbades av smitta och många äldre avled i covid-19, genomförde IVO en granskning av den kommunala äldreomsorgen. De tittade också på regionernas medverkan genom vårdcentralerna och läkarnas insats på äldreboenden.

De vårdcentraler som granskades i Skaraborg var Ågårdsskogen och Guldvingen i Lidköping, Tibro vårdcentral och Bräcke Diakoni i Skara.

Kritiken handlade bland annat om att patienter på vissa boenden inte fått individuell läkarbedömning i samband med att de insjuknade i covid-19. I flera fall ska inte heller läkare ha medverkat i beslut om vård i livets slutskede.

Kritiken har påverkat

Lars Holmin (M), ledamot i styrelsen, medger att rapporten från Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har påverkat deras beslut om den extra satsningen.

– Våra tjänstemän har kommit fram till att allt inte stämmer i IVO:s granskning. Man har tittat på verksamheterna på olika sätt. Det är det svåra i det här, vi har att ta ställning till de underlag vi har. Som politiker kan man alltid ställa sig frågan om underlagen stämmer.

Lars Holmin menar att det ändå ligger någon sanning i IVO:s kritik.

– Därför har vi från politiskt håll velat skjuta till pengar. Vi vill se till att det här blir ännu bättre än i dag, säger han.

Av de 150 miljoner kronor som avsätts till att utveckla läkarmedverkan så tas nästan 50 miljoner kronor från statsbidrag.

Vill se fler UPH-mottagningar

Hälso- och sjukvårdsstyrelsen fattade också beslut om att permanenta projektet Ungas psyksiska hälsa (UPH). I Skaraborg finns bland annat en sådan mottagning i Lidköping dit unga med psykisk ohälsa kan vända sig.

Nytt blir nu att vilken vårdcentral som helst kan ansöka om ett sådant uppdrag. Totalt anslår styrelsen 100 miljoner kronor till ändamålet.

Kraven stärks också på både vårdcentraler och rehabverksamheter att utnyttja digitaliseringens möjligheter och tillhandahålla digitala vårdtjänster. För rehabenheterna införs krav på att erbjuda artrosskola via 1177.se, eller genom annan digital plattform.

Artikeltaggar

IvoLidköpingVård och omsorg

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.