Hoppa till huvudinnehållet

Byggstart för skateparken: ”Blir en toppanläggning”

Publicerad:
Reporter Anders Järnebrand
Anders Järnebrand
anders.jarnebrand@nlt.se
Första spadtaget-bild av klassisk modell. Dock med en spade i skateboardutförande (skymd bakom jorden) som Mia Schnitzler fick äran att hantera. Övriga på bilden är från vänster Mattias Karlsson och bröderna Pär och John Magnusson, samtliga från entreprenören Bryggeriet, samt Tobias Åberg, Daniel Maronde, Gustaf Löfholm och Pontus Pettersson från skateboardföreningen.
Första spadtaget-bild av klassisk modell. Dock med en spade i skateboardutförande (skymd bakom jorden) som Mia Schnitzler fick äran att hantera. Övriga på bilden är från vänster Mattias Karlsson och bröderna Pär och John Magnusson, samtliga från entreprenören Bryggeriet, samt Tobias Åberg, Daniel Maronde, Gustaf Löfholm och Pontus Pettersson från skateboardföreningen. Foto: Sören Turesson

– Fantastiskt roligt att vi har kommit så här långt, säger Lidköpings skateboardförenings ordförande Daniel Maronde när den specialgjorda spaden i skateboardutförande sätts i jorden.

Symbolhandlingen markerar starten för det efterlängtade bygget av en skatepark i Lidköping, en anläggning i kvarteret Kniven i Framnäsområdet som ska stå färdig någon gång under 2022.

Det är ett historiskt ögonblick för stadens skateboardentusiaster i allmänhet men för skateboardföreningen i synnerhet. Det som nu byggs sker ju i deras regi på mark som de arrenderar och kommer att bli deras hemmaarena. Men det blir också en mötesplats för allmänheten; alla som vill åka bräda är välkomna att nyttja skateparken.

– Vi vill främja skateboardåkningen i Lidköping, säger föreningens Tobias Åberg som givetvis hoppas att medlemsantalet ökar i och med parkens tillblivelse.

Men han ser också framför sig att området, och därmed i förlängningen kommunen, får sig ett lyft.

– Vi vill förändra staden i positiv riktning, säger han och uttrycker en önskan om att föreningens projekt inspirerar andra att etablera sig i området.

– Det vore skitkul med exempelvis en boulebana eller klättring.

Nej, det är inte riktigt klart för åkning än, men Pär Magnusson, Bryggeriet, och Tobias Åberg, Lidköpings skateboardförening, får ändå till ett snyggt hopp över denna stubbe. I bakgrunden dokumenterar John Magnusson hoppet.
Nej, det är inte riktigt klart för åkning än, men Pär Magnusson, Bryggeriet, och Tobias Åberg, Lidköpings skateboardförening, får ändå till ett snyggt hopp över denna stubbe. I bakgrunden dokumenterar John Magnusson hoppet. Foto: Sören Turesson

”Fantastisk plats”

Tobias är en av dem som slutit upp till spadtagsceremonin. Här finns också föreningskamraterna Gustaf Löfholm, Daniel Maronde och Mia Schnitzler, liksom representanter för Malmöbaserade föreningen Bryggeriet som anlitats som byggentreprenör.

Till de senare hör Axvallbördige John Magnusson som ser goda förutsättningar för ett slutresultat av bästa klass. Och han bör veta vad han talar om; Bryggeriet har under lång tid byggt otaliga parker runt om i Sverige och till råga på det är John förbundskapten för skateboardlandslaget.

– Det här är en helt fantastisk plats, säger han och gör en svepande gest med handen över ytan mellan vägen och cisternerna som uppenbarat sig sedan träden som stått på platsen tagits ned.

– Bättre läge kunde man inte hitta!

Och själva parken ska inte vara sämre.

– Det blir en toppanläggning i Sverige. Det kommer att gå att ha SM-tävlingar här, utan tvekan, konstaterar John.

1 200 kvadratmeter

Att så blev fallet var inte givet. Ett tag såg finansieringen inte ut att räcka till den ursprungliga visionen och det kunde ha blivit aktuellt med någon form av nedbantning, men efter ett tillskott från Sparbanksstiftelsen i somras skingrades oron.

– Jätteskönt, konstaterar Gustaf Löfholm.

”En idrottsanläggning för skateboardåkning där alla ska känna sig välkomna att åka skateboard tillsammans för att ha roligt och må bra." Så lyder skateboardföreningens vision för skateparken och så här kan anläggningen komma att se ut.
”En idrottsanläggning för skateboardåkning där alla ska känna sig välkomna att åka skateboard tillsammans för att ha roligt och må bra." Så lyder skateboardföreningens vision för skateparken och så här kan anläggningen komma att se ut.
John Magnusson har byggt många skateparker med Bryggeriet och är dessutom förbundskapten för skateboardlandslaget (med OS på meritlistan). Det är alltså med viss auktoritet han konstaterar att den planerade anläggningen kommer att bli en av de bättre i landet.
John Magnusson har byggt många skateparker med Bryggeriet och är dessutom förbundskapten för skateboardlandslaget (med OS på meritlistan). Det är alltså med viss auktoritet han konstaterar att den planerade anläggningen kommer att bli en av de bättre i landet. Foto: Sören Turesson

Därmed blir det en anläggning med 1 200 kvadratmeter åkyta anpassad för såväl nybörjaren som för den avancerade åkaren som kanske vill elitsatsa. John Magnusson pekar på en utskriven idéskiss och visar de olika delarna i parken där åkning av både ramp- och gatukaraktär inryms. Designen, där skateboardföreningens ungdomsråd har fått vara med och tycka till, har blivit jättebra, tycker han.

Klart under 2022

Tidigare har en målsättning om att ha parken klar till våren uttryckts, men även om hjulen har snurrat hyfsat snabbt har processen tagit sin tid, och riktigt så djärva som att utlova det vågar föreningen inte vara i nuläget.

– Vi är ödmjuka inför att bygget är väldigt väderberoende, säger Gustaf Löfholm som istället anger "under 2022" som sluttid.

Och har man väntat så länge kanske det går bra att vänta några månader till.

– Det här har saknats ända sedan vi växte upp för 30 år sedan, konstaterar Tobias Åberg.

Läs också

Artikeltaggar

FramnäsFritid och livsstilLidköpingLidköpings skateboardföreningSkateboard

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.