Herculesplanen på F7 Såtenäs klarar inte kraven – måste få dispens

UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Svenska försvarsmaktens Hercules 848 evakuerar människor på Kabuls flygplats i augusti i år.
Foto: Försvarsmakten/TT
De sex svenska Herculesplanen – som är stationerade vid Skaraborgs flygfottilj F7 i Såtenäs – är gamla och uppfyller inte alla krav för civil luftfart. Förbandschefen Malin Persson är kritisk till att Sverige släpat efter i utvecklingen.

Herculesplanen används vid hjälp- och räddningsaktioner och kom senast till användning i samband med evakueringen från Kabuls flygplats i Afghanistan.

Sveriges Radios podd Gräns skriver på torsdagen att de sex planen sedan i fjol inte uppfyller alla krav för civil luftfart. Flygen måste nu få dispens för att användas.

Planen har använts av Försvarsmakten sedan 1960-talet och planeras att användas åtminstone fram till 2030, men arbetet med flygplanen har försenats i flera år.

Malin Persson, förbandschef vid Försvarsmakten på Skaraborgs flygfottilj F7 i Såtenäs, är bekymrad över utvecklingen.

– Vill vi ha förmågan att Sverige ska göra den här typen av insatser måste vi också pynta in lite grand för att få ordning på materielen. Man måste jobba mer med underhåll och det är svårt att få tag i reservdelar. Det finns inte samma på marknaden i och med att det är den äldsta modellen som finns kvar, säger Malin Persson till podden.

Malin Persson, förbandschef vid Försvarsmakten på Skaraborgs flygfottilj F7 i Såtenäs.
Foto: Thomas Kühnel

Herculesplanen uppfyller inte kraven på flera tekniska områden. Det handlar bland annat om gps, höjdmätare och det system som visar andra var flygen befinner sig i luften.

Försvarsdepartementet bedömer att planen får fortsätta flyga fram till åtminstone 2030. Till SR-podden Gräns uppger Försvarets materielverk (FVM) att uppgraderingarna försenats på grund av överklaganden av en stor upphandling.

– Om man ska använda den här typen av flygplan väldigt länge, då måste man modifiera dem så att de hänger med i teknikutvecklingen. Det har inte Sverige gjort, säger Malin Persson.