Hoppa till huvudinnehållet

Ändrade i förslag om Ågårdsområdet: ”Vill inte snäva in beslutsprocessen”

Publicerad:
Utredningsförslaget om en kombinerad fotbolls- och bandyarena som hjärtat i nya Ågårdsområdet vann gehör i kultur- och fritidsnämnden.
Utredningsförslaget om en kombinerad fotbolls- och bandyarena som hjärtat i nya Ågårdsområdet vann gehör i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Kaminsky och Kjellgren/Lidköpings kommun

Ågårdens idrottsområde ska utvecklas i enlighet med den utredning som har gjorts, det vill säga med bland annat en kombinerad fotbolls- och bandyarena där Isstadion i dag ligger. Det föreslår kultur- och fritidsnämnden efter att ha haft uppe ärendet på torsdagen.

Men när det gäller ny anläggning för friidrotten togs skrivningarna om placering och utformning utan kringbyggnader och läktare bort – detta i kölvattnet av reaktioner från oppositionen i kommunstyrelsen.

– Vi vill inte snäva in beslutsprocessen, säger Roger Ahlén (S), ordförande i nämnden.

Det var under punkten övriga frågor vid onsdagens kommunstyrelsesammanträde som Moderaterna tog upp vad man ser som bristande ärendehantering av Ågårdens idrottsområde och efterlyste ett möte med kultur och fritid, service samt samhällsbyggnad "för att klargöra vem som förväntas ta vilket beslut". Trots majoritetsförhållandet i kommunstyrelsen (KS) vann yrkandet bifall då MP:s och KD:s representanter lade ned sina röster.

Ändringar

Mot bakgrund av detta gjordes vissa justeringar i det liggande förslaget när kultur- och fritidsnämnden tog upp ärendet på torsdagen. Formuleringarna där en ny friidrottsanläggning föreslås ligga i anslutning till Ågårdsområdet och byggas utan läktare och kringbyggnader togs bort och beslutet blev istället att vidare utredningar, i dialog med Lidköpings IS, ska ske i frågan. Frukten av dessa ska presenteras senast våren 2022 med tillhörande kostnadskalkyler.

Roger Ahlén (S) uppger att majoriteten i nämnden inte har någon önskan att snäva in beslutsprocessen och ger det som motivering till att ändringarna gjordes.

– Vår avsikt har inte varit någon annan än att lyssna in LIS, säger han och tillägger att föreningen också kommer att bjudas in till nästa nämndsammanträde för vidare dialog.

Frågan om friidrottens nya placering lämnas obesvarad i det förslag som kultur- och fritidsnämnden antagit. Arkivbild.
Frågan om friidrottens nya placering lämnas obesvarad i det förslag som kultur- och fritidsnämnden antagit. Arkivbild. Foto: Sören Turesson

Flera yrkanden

Att det finns olika uppfattningar i frågan om Ågårdsområdets framtid råder det ingen tvekan om. Både Liberalerna och Moderaterna lämnade yrkanden i ärendet, dock utan att vinna gehör.

I Liberalernas fall ville man se mer av ett långsiktigt helhetsgrepp kring området där också frågan om fullmåttshall liksom framtiden för nuvarande badhus (där en sådan hall skulle kunna ta plats) tas med. Partiet ville också låta utreda möjligheterna att expandera området genom att stänga av Hallgatan mellan idrottsområdet och Volvo samt förlänga Rudenschöldsgatan till ringleden samtidigt som Volvo erbjuds ersättningsmark.

"Tyvärr fokuseras det i liggande förslag enögt på att flytta Framnäs idrottsarena istället för nämndens heltäckande uppdrag att utveckla och ge möjligheter för fritid och kultur i Lidköping", menar L.

Förordade återremiss

Moderaterna lade ett yrkande i tre "steg" där man i första hand ville se en återremiss, detta i linje med den kritik som framförts i KS kring ärendehanteringen. "Placeringar av friidrottsidrottsanläggningar sker utan att samhällsbyggnadsnämnden eller dess arbetsutskott hanterat frågan", anser partiet som likt L efterfrågar ett helhetsgrepp kring Ågården.

I övriga steg ville M bland annat att takbygge över Isstadion utreds, att ny friidrottsanläggning förläggs till Dalängsskogen kompletterad med en fullmåttshall och att en matcharena med fokus på handboll och innebandy vid nuvarande badhus utreds.

Jätteinvestering

Framtiden för Ågårdsområdet är en ekonomiskt tung fråga, en grov uppskattning pekar mot en investeringskostnad på omkring 130 miljoner kronor för det som föreslås i förstudien, och även om kultur- och fritidsnämnden nu har tagit ett beslut är det flera steg kvar på vägen innan spaden sätts i jorden. Ärendet ska passera såväl servicenämnden som kommunstyrelsen och slutligen fullmäktige som har sista ordet i fråga om investeringen.

Artikeltaggar

ÅgårdsområdetFriidrottLidköpings kommunMotion och hälsaNyheterSport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.