Hoppa till huvudinnehållet

Ett nytt badhusområde i Framnäs - här är planen

Publicerad:
Serveringspaviljongen i Folkets park liksom Parketten som skymtar i bakgrunden på bilden, föreslås rivas för att ge plats åt ett nytt inomhusbad. Folkets park ska i övrigt bevaras intakt.
Serveringspaviljongen i Folkets park liksom Parketten som skymtar i bakgrunden på bilden, föreslås rivas för att ge plats åt ett nytt inomhusbad. Folkets park ska i övrigt bevaras intakt. Foto: Thomas Kühnel

Parketten med restaurang liksom serveringsbyggnaden i Folkets park måste rivas för att ge plats för ett nytt badhus.

Det är förslaget i en ny detaljplan för badhusområdet som ska ut på samråd.

I dagsläget är prislappen för investeringen av badhusbygget i Lidköping 378 miljoner kronor. Efter en förstudie och ett bollande av badhusets inriktning mellan olika nämnder i Lidköpings kommun, så kom till slut frågan om vattenrutschkanor och gym på pränt.

Badhuset ska innehålla två vattenrutschkanor och om budgeten tillåter så ska man ta fram en yta i badhuset där gym kan bedrivas.

Beslut om samråd av plan

Därefter har det arbetats med planområdet där badhuset ska ligga. I dag fattade samhällsbyggnadsnämnden beslut om ett förslag som anger förutsättningarna för det specifika området.

Beslutet innebär att förslaget på detaljplan ska gå ut på samråd där berörda myndigheter och andra aktörer yttrar sig om eventuella brister. Ett slutligt beslut fattas först efter att samråds- och granskningsprocessen är klar.

De svarta linjerna ringar in området som detaljplanen avser. Den gula fyrkanten är symbolen för det nya badhuset.
De svarta linjerna ringar in området som detaljplanen avser. Den gula fyrkanten är symbolen för det nya badhuset. Foto: Lidköpings kommun

En viktig del gäller placeringen av badhuset. Planförslaget innebär att byggnaden som innehåller festlokalen Parketten och en restaurang, rivs. Likaså rivs den förbindelsegång som i dag finns mellan Vänermuseet och restaurangen. Badhuset kommer även behöva ta delar av Folkets park i anspråk. En serveringsbyggnad i parken ska rivas, enligt förslaget.

Byggnader som står kvar i parken blir den rundformade rotundan och en sommarpaviljong som kallas ”hangaren”.

Stora del av parken kvar

I en kulturmiljöutredning utförd av en extern konsultbyrå konstateras att Folkets park som en helhet av byggnader och park, har ett kulturhistoriskt värde. Den är en viktig del av Lidköpings historia med dess framväxande folkrörelser. För övrigt är fler än hälften av Sveriges folkparker nedmonterade, framgår det i konsultrapporten.

Rotundan bedöms fortsättningsvis kunna användas som samlingslokal och hyras ut vid behov till bland annat föreningslivet.

Det hotell i Framnäs som den politiska majoriteten i Lidköping gått ut med visioner om, finns inte med i detaljplanen. Det är oklart var det skulle kunna placeras men på en visionsskiss över Framnäsområdet som presenterades i våras, finns en hotellbyggnad inritad öster om Vänermuseet på det som i dag är Framnäs IP.

Framnäs IP är redan sedan tidigare utpekat som bostadsområde. Istället ska fotbollsverksamhet flyttas till Ågårdsområdet nära arenan.

Bly och kvicksilver i marken

I förslaget på detaljplan för badhuset framgår det vidare att det finns en rad viktiga åtgärder som måste ske innan ett badhus kan byggas. Markmiljön på platsen är undersökt och innehåller en del föroreningar som bly, PAH-H och kvicksilver. På platsen har tidigare funnits en skjutbana och ett industrispår. En riskbedömning och förslag på hantering av massor krävs.

Översvämningsrisk

Översvämningsrisken finns beskriven i handlingarna och tanken är att översvämningar ska undvikas genom att bygga huvudbyggnaden med entré på den höjd som börjar vid Folkets park. Det konstateras att den bassängdel med teknikutrymmen som ligger lägre än det högre entréplanet bör ha täta konstruktioner. Elcentraler och hisschakt måste säkerställas mot högt vatten och befintliga byggnader som tillhör utomhusbadet måste vallas in vid högt vatten.

Utomhusbadet, hyllat för sin funkisstil och Folkets park ligger intill det nya badhuset och kommer att påverka hur gestaltningen av byggnaden ska se ut.
Utomhusbadet, hyllat för sin funkisstil och Folkets park ligger intill det nya badhuset och kommer att påverka hur gestaltningen av byggnaden ska se ut. Foto: Thomas Kühnel

Till detta kommer hur badhuset bäst ska smälta in i omgivningen. Hur ska man beakta kulturmiljön i form av Folkets park som ligger precis intill, liksom Framnäs utomhusbad från 1937?

Utomhusbadet med sin utpräglade funkisstil är en byggnadshistorisk pärla, enligt konsultrapporten.

Vad gäller bil och cykelfrågan så behövs det cirka 160 bilparkeringsplatser i området och ungefär lika många cykelplatser.

Saxat från badhusområdets detaljplansförslag

”Ett nytt badhus föreslås uppföras som innehåller en uppdelningsbar 50 x 21 meters motionsbassäng med åtta banor samt 5-meters hopptorn.

Vidare föreslås 2 st multibassänger, en familjeavdelning med flera pooler, bastuavdelning, kafé och läktare för 300 åskådare. Multibassängerna är försedda med höj och sänkbart mellangolv där djupet kan varieras mellan 0 – 180 cm. Bassängernas storlek möjliggör undervisning för exempelvis tre simskolegrupper samtidigt. Det justerbara djupet möjliggör varierad verksamhet från babysim, plask o lek, simundervisning, vattengymnastik, rehab-bad mm.

En vattenrutschbana med en fallhöjd på 10 meter samt att byggnaden ska vara förberedd för ett gym ska också inrymmas i byggrätten.”

Källa: Samrådshandling för detaljplan för del av Sannorna 5:1, badhuset, Lidköpings kommun

Artikeltaggar

Folkets parkFramnäsLidköpings badhusPolitikTransport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.