Hoppa till huvudinnehållet

Ständigt aktiv hundklubb firade 50 år

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Sara Hellberg och hunden Dixie. Hellberg trivs med att vara ordförande: ”Gemenskapen i klubben är det allra viktigaste”
Sara Hellberg och hunden Dixie. Hellberg trivs med att vara ordförande: ”Gemenskapen i klubben är det allra viktigaste” Foto: Jens Fritzson

Den gångna helgen var det festligt och en drös aktiviteter ute vid Furumossen i Holmestad. Anledningen? Götene Brukshundklubb firade 50 år.

Under jubileumsdagen, som inte innebar optimala väderförhållanden eftersom regnet föll ner, medverkade omkring 50 medlemmar – och ännu fler hundar.

På schemat stod, förutom lunch och middag i ett stort partytält, tipspromenad, aktivitetsbanor ute i skogen för både människor och hundar samt loppis inne i klubbstugan. Och däremellan snackades det givetvis om minnen från åren som gått.

Slalom och att leta efter föremål utgjorde ett par av stationerna under jubileumsdagen.
Slalom och att leta efter föremål utgjorde ett par av stationerna under jubileumsdagen. Foto: Jens Fritzson

Stor gemenskap

Sara Hellberg är klubbens ordförande sedan några år tillbaka. Hon kan inte nog understryka att hon trivs med den sociala biten och gemenskapen bland de många hundägarna som delar samma intresse.

– Många av oss är här flera dagar i veckan för att träna med hundarna, tjöta och hjälpa varandra. Det spelar ingen roll om man kommer hit och det är två eller 50 personer här. Det finns alltid någon att prata med, säger hon.

Foto: Jens Fritzson

Många kurser

Varje höst och vår anordnar klubben kurser med en rad olika inriktningar, däribland agility, lydnad, rallylydnad och hundägarutbildning.

Klubben brukar också arrangera stora tävlingar, men de har legat nere på grund av pandemin och restriktionerna.

Letade efter Helena

Under årens lopp har det blivit många hunduppvisningar och andra insatser. Klubbens medlemmar har för vana att ta med hundar ut till kommunens äldreboenden.

Sommaren 1992 åkte medlemmar och hundar till Mariestad för att söka efter försvunna Helena Andersson.

Hunduppvisning utanför äldreboende
Catti Diits och Feuronia tog en tur på agilitybanan.
Catti Diits och Feuronia tog en tur på agilitybanan. Foto: Jens Fritzson

Antalet medlemmar uppgår i dagsläget till cirka 325.

– Om vi ska räkna hundar så räcker det inte med det antalet. Det är väldigt många medlemmar som har fler än en hund, säger Sara Hellberg.

Hur mår klubben ekonomiskt?

– Mycket bra. Vi har inga skulder, har pengar på banken och har råd att göra det vi känner vi vill göra. Men jag vill betona att allt vi gör är på ideell basis.

Började i Kinne-Kleva

Den lokala brukshundklubben startades upp 1969 av en man som hette Hilmer Svensson. Då var namnet Kinne-Kleva hundklubb.

Barbro Lund, en sann hund- och föreningsmänniska, var med redan på den tiden. Hon var klubbens ordförande i 30 år, men numera ansvarar hon för kurserna.

– Från början höll vi till uppe i sjustjärnorna i Kinne-Kleva där det fanns en nedlagd idrottsplats. Där tränade vi både hundar och hästar, och höll i kurser. Efter det har det bara rullat på, berättar hon.

Eldsjälen Barbro Lund och schäfern Rix kör slalom.
Eldsjälen Barbro Lund och schäfern Rix kör slalom. Foto: Jens Fritzson

”Läget är fantastiskt”

Men hur kommer det sig att det är just 50-årsjubileum i år då? Jo, i takt med att medlemmarna blev allt fler och klubben växte, anslöt man sig till Svenska Brukshundklubben 1971 och antog namnet Götene Brukshundklubb.

Sedan mitten av 1980-talet har klubben hållit till vid Furomossen.

– Vi växte och behövde se oss om efter en större plats. Läget är fantastiskt och här stör vi ingen, säger Barbro.

Artikeltaggar

Götene brukshundklubbHolmestadNyheter

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.