Hoppa till huvudinnehållet

Så ska Ågårdsområdet utvecklas – blir ett nav för idrotten

Publicerad:
Kommunen har stora planer för Ågårdsområdet där nya Ågårdsvallen blir hjärtat.
Kommunen har stora planer för Ågårdsområdet där nya Ågårdsvallen blir hjärtat. Foto: Lidköpings kommun/Kaminsky och Kjellgren

Nya entréer, ytor för aktiviteter och en kombinerad fotbolls- och bandyarena. Planerna för hur Ågårdsområdet ska utvecklas när Framnäs IP flyttas tar form – men exakt vart friidrotten ska ta vägen är ännu inte spikat.

Det var i slutet av förra veckan som kommunen gick ut med ett pressmeddelande om planerna för Ågårdsområdet där än mer av ett nav för Lidköpings idrottsliv ska skapas när Framnäs IP flyttas till förmån för framtida bostäder.

En förstudie har gjorts som visar hur idrottsplatsen kan komma att se ut, och det är inget litet projekt som planeras; här finns såväl aktivitetsytor med bland annat hinderbana, utegym och plats för spontanidrott som nya entréer, cykelparkeringar och förbättrad belysning. Och, som hjärtat i det hela, en kombinerad elitfotbolls- och bandyarena där Isstadion ligger i dag.

Allt till en grovt beräknad kostnad på 122–137 miljoner kronor.

”Skapar möjligheter”

Kommunalrådet Frida Nilsson (C) var med och lade det politiska initiativ i kommunstyrelsen som har resulterat i förslaget och hon har stora förhoppningar om satsningen.

– Jag ser väldigt positivt på det här. Det här är en fråga som har diskuterats under en lång tid. Nu skapar vi möjligheter för idrotten, men också möjligheter att bygga bostäder i sjönära läge, säger hon.

  • På den stora gräsytan vid simhallen anläggs hinderbana och spontanidrottsplats mellan de gamla träden.
    På den stora gräsytan vid simhallen anläggs hinderbana och spontanidrottsplats mellan de gamla träden. Foto: Lidköpings kommun/Kaminsky och Kjellgren
  • Fotboll och bandy ska samsas på den arena som tar plats där Isstadion ligger i dag.
    Fotboll och bandy ska samsas på den arena som tar plats där Isstadion ligger i dag. Foto: Lidköpings kommun/Kaminsky och Kjellgren
  • Läktarbyggnad, norra sidan.
    Läktarbyggnad, norra sidan. Foto: Lidköpings kommun/Kaminsky och Kjellgren

”Kommer hux flux”

Men alla applåderar inte. Moderaterna tycker visserligen att idén med konstgräs på Isstadion har sina förtjänster, men klagar på bristande insyn och dialog i ärendeprocessen och saknar också en genomtänkt plan för friidrotten, som ju också är en del av Framnäs IP.

– I handlingarna (till kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott, reds anm) står det bara att det ska ligga i närheten av Ågårdsområdet. Då tryckte jag på lite för jag ville veta vad de menade med det. Och då har de fått två platser utpekade: den ena är vid park-gata (det vill säga på östra sidan av Mellbygatan), och så är det även ett område borta vid boulebanan, säger Mathias Andersson (M) i kultur- och fritidsnämnden.

Han fortsätter:

– Det reagerade vi kraftigt på – det bara kommer hux flux. Mina moderatkollegor i samhällsbyggnadsnämnden hade ju inte en aning om detta.

Förordar Dalängsskogen

För sin del har Moderaterna redan tidigare klargjort att man har siktet inställt på en annan placering.

– Vi har ju vårt förslag att vi ska bygga i Dalängsskogen, och då ska det dit en fullstor inomhushall också, säger Mathias Andersson som antyder att friidrotten liksom andra idrotter har hamnat på undantag.

– Det känns som att det är fotbollen som gäller – det andra får komma senare. Men det är ju svårt att ta bort Framnäs IP om man inte har någon plan för friidrotten.

Frida Nilsson (C), kommunalråd.
Frida Nilsson (C), kommunalråd. Foto: Sören Turesson

”Ingen hemlighet”

Frida Nilsson håller inte med om att det har varit dålig insyn och dialog i ärendet.

– Moderaterna var delaktiga i det beslut vi tog i kommunstyrelsen och fick informationen om det uppdrag vi då lade. Det kan heller inte vara någon nyhet för dem att vi i majoriteten planerar att flytta Framnäs, och diskussionen kring samutnyttjande och arenan har ju varit på tal ett flertal gånger. Nu ligger det ett förslag på bordet som man som politiker får ta ställning till; det blir en dialog nu utifrån det, anser jag.

Nära Ågårdsområdet

När det gäller friidrotten förordar hon inte någon specifik plats i nuläget, men hon tror att en placering nära det idrottsnav som ska ta form är rätt väg att gå.

– Jag har inte tagit ställning till de förslag som ligger i dag, men ser en stor vinst med att skapa möjligheter för att även friidrotten ska finnas kring Ågårdsområdet.

Ärendet om Ågårdsområdets utveckling ska behandlas i kultur- och fritidsnämnden nästa torsdag.

I dagsläget är det oklart vad som händer med nuvarande badhus när det nya står färdigt vid Framnäs; frågan är fortfarande under utredning, berättar Frida Nilsson (C). "Vi måste arbeta i etapper. Vi börjar med satsningen på fotbollsarenan och området runt där, sedan får vi gå vidare med badhuset och Idrottens hus.”
I dagsläget är det oklart vad som händer med nuvarande badhus när det nya står färdigt vid Framnäs; frågan är fortfarande under utredning, berättar Frida Nilsson (C). "Vi måste arbeta i etapper. Vi börjar med satsningen på fotbollsarenan och området runt där, sedan får vi gå vidare med badhuset och Idrottens hus.” Foto: Sören Turesson
Ågårdsområdets framtid: ”Vi måste tänka området som en helhet”Nu utreds flytt av Framnäs IP

Artikeltaggar

Framnäs IPFrida NilssonLidköpingLidköpings kommunModeraternaMotion och hälsaPolitikSport

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.