Hoppa till huvudinnehållet

Götenes oppositionsråd om Löfvens avgång: ”Förvånad”

Publicerad:
Reporter Jens Fritzson
Jens Fritzson
jens.fritzson@nlt.se
Götenepolitikern Åsa Karlsson lyssnade på statsministerns tal under söndagen och blev minst sagt överraskad när Löfven lämnade sitt besked.
Götenepolitikern Åsa Karlsson lyssnade på statsministerns tal under söndagen och blev minst sagt överraskad när Löfven lämnade sitt besked. Foto: Henrik Montgomery/TT

Statsminister Stefan Löfven har aviserat sin avgång.

– Jag blev förvånad, men respekterar såklart hans beslut, säger partikamraten och Götenes oppositionsråd Åsa Karlsson (S).

Det var under söndagen som Löfven deklarerade att han från och med november lämnar sitt uppdrag som partiordförande och statsminister.

Åsa Karlsson lyssnade på Löfvens tal som hon blev berörd av.

”Men hjälp”

– Han berättade om sin resa genom välfärdens Sverige och det han upplevt från barnsben och uppåt. Sedan avslutade han med detta besked och jag tänkte: ”Men hjälp”, säger hon och fortsätter:

– Jag trodde nog att han skulle vara med i valrörelsen och sedan lämna över i nästa mandatperiod. Jag blev förvånad, men respekterar såklart hans beslut. Varje människa har rätt till sitt eget ställningstagande.

Att han lämnar tio månader före nästa riksdagsval, vad anser du om tidpunkten?

– Det är alldeles rätt, bättre det än strax före valet. En efterträdare måste få en chans att få ut sin personlighet och ledarstil i god tid före ett val.

Hon berättar att liknande skedde i Götene 2013 när Kent Selmosson avgick som kommunalråd och Åsa Karlsson tog över. Det var ett år före kommunvalet 2014.

– För oss i partiet var det en medveten strategi och för min del var det bra och viktigt att få en ställtid före valet.

Carina Ohlsson om Löfvens avhopp: ”Oväntat men förståeligt”

Vad säger du om Löfvens statsministergärning?

– Han har gjort ett otroligt arbete, har en jättefin ledarstil och ger stor tillit till sina medarbetare. Ministrarna får verkligen blomma och utföra sina sysslor. Det är klart att det har varit kämpigt under åren, inte minst med pandemin, men jag personligen har känt mig supertrygg med hans ledarstil och fackliga bakgrund som gett honom gedigna kunskaper.

Vill inte uttala sig

Vem som blir ny partiordförande och statsminister återstår att se. Förhandstipsen säger finansministern Magdalena Andersson. Om så blir fallet, blir hon den första kvinnliga statsministern i Sverige.

Magdalena Andersson är en av kandidaterna till att efterträda Stefan Löfven.
Magdalena Andersson är en av kandidaterna till att efterträda Stefan Löfven. Foto: Fredrik Sandberg/TT

På frågan vem Åsa Karlsson vill se som efterträdare nämner hon dock inget namn.

– Jag är en gammal föreningsmänniska och överlåter det arbetet till valberedningen. Det är en öppen process där alla kommuner får chansen att rösta fram en kandidat. Vi i Götene kommer på torsdag att ha ett medlemsmöte där vi kommer ta upp frågan.

Artikeltaggar

GöteneNyheterPolitikSocialdemokraternaStefan LöfvenÅsa Karlsson

Så här jobbar NLT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.